"Iedereen is het erover eens: Media-educatie is hard nodig!"

vrijdag 17 februari 2006 14:24

De conclusie die je na de mediaconferentie van vandaag mag trekken is kort en krachtig te formuleren: overheid, ouders, scholen èn media moeten zich meer bewust zijn van de ongebrijdelde machten en krachten in de mediamaatschappij. "Media-educatie is hard nodig en iedereen moet zich daarvoor inzetten."

De NCRV, EO en ChristenUnie hebben een goede aanzet gegeven tot het debat over het mediageweld. Deze drie, samen met BNN, MTV, de wetenschap, politiek èn overheid voerden een heftig debat over de effecten van met name muziekclips op jongeren. Hoewel de invloed van de media veel meer omvat dan alleen muziekclips, kwam de discussie steeds weer terug bij Jochem de Jong van MTV. Voor Andries Knevel (EO) is het duidelijk: "MTV moet worden verboden". Hij stoort zich aan de tendens dat muziekclips steeds meer seksueel getinte beelden en teksten bevatten en hij vindt dat die niet mogen worden uitgezonden op tijden dat ook kinderen de tv kunnen aanzetten. MTV-directeur Jochem de Jong moest vaak in de verdediging. Volgens hem is MTV zich bewust van haar verantwoordelijkheid en komt 80% van de aangeboden clips niet door de zware selectie, die onder meer wordt uitgevoerd door medewerkers die de regels van de Kijkwijzer hanteren. De eindredacteur van het jeugdprogramma BlinQ stelde grote vraagtekens bij die zelfregulering van de muziekzenders.

Maar bloot is niet per definitie slecht en datzelfde geldt voor seks. "Pas als het agressieve seks is, waarbij vrouwen als minderwaardig worden behandeld, kan het een negatieve invloed hebben op jongeren. Van vrijscènes tussen gelijkgestemden krijgen jonge kinderen en pubers niks. Ze worden er hooguit wat ongemakkelijk van" zegt hoogleraar jeugd en media Patti Valkenburg. Met 'verkeerde' seks, zoals ze de beelden omschrijft waarin schaars geklede dames onder de duim worden gehouden door gespierde macho's, is het een heel ander verhaal."De meisjes zien die dames als onafhankelijke coole vrouwen. Jongens denken dan: het zijn hoerige verleidsters. Die jongens kijken vervolgens neer op meisjes die zichzelf stoer vinden. En dat gaat natuurlijk mis." De felle en soms eindeloze lijkende discussie in het forum voerde steeds terug op de wettelijke tegenstelling die er is als het gaat om ingrijpen in de media. Het Europees verdrag van de rechten van het kind is in strijd met de vrijheid van meningsuiting die we hebben door de Rechten van de Mens. Kijkt u het maar na, artikel 17, lid E. Er is van alle aanwezigen maar één partij die iets kan veranderen aan deze discrepantie.

Maar of de overheid ook echt zou moeten ingrijpen, daarover waren de meeste aanwezigen wel duidelijk: vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Veel meer zouden alle betrokkenen zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid. Met name is daar een rol weggelegd voor ouders maar ook voor de overheid, die initiatieven voor media-educatie meer moet stimuleren. Hoogleraar Patti Valkenburg legde de vinger op de gevoelige plek: "Jaren terug was Nederland een homogene samenleving waarin de overheid niet hoefde te sturen. In korte tijd is door invloeden van buitenaf die homogeniteit allang verdwenen. Juist nu is er een rol voor de overheid weggelegd. En die moet ze accepteren."

Wij van Weet Wat Je Ziet hebben geleerd dat we door moet gaan jongeren bewust te maken van wat ze zien. En dat moeten we vooral in samenspel met alle anderen die zich er hard voor willen maken. Gelukkig zijn dat er heel veel...

Bron: Weetwatjeziet.nl, Oscar Siep

Zie ook:

Labels
In de media

« Terug

Reacties op '"Iedereen is het erover eens: Media-educatie is hard nodig!"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > februari