Kijkwijzer

zaterdag 18 februari 2006 14:16

HILVERSUM - De Kijkwijzer, het beoordelingssysteem voor films, dvd’s en video’s, kan veel beter functioneren. Dat stelt prof. dr. Patti Valkenburg, zelf lid van de wetenschappelijke adviescommissie van de Kijkwijzer.

De hoogleraar jeugd en media aan de Universiteit van Amsterdam was vrijdagmiddag een van de sprekers op een mediaconferentie van ChristenUnie, NCRV en EO over het effect van gewelddadige en seksueel getinte videoclips (muziek waarbij een filmpje is gemaakt).
Volgens Valkenburg is het goed als de Kijkwijzer voortaan op een andere wijze naar met name seksualiteit in clips en tv-programma’s kijkt. „De ontwikkelingen in het medialandschap gaan razendsnel. Daarom is het verstandig om nog eens goed te kijken naar de classificatie.”
Als het aan de Amsterdamse hoogleraar ligt, moet het in de beoordeling van programma’s niet alleen meer om seksualiteit als zodanig gaan. „Bepaalde beelden van vrouwen als onderdanige en verleidelijke lustobjecten kunnen we als discriminerend beschouwen.”
De Kijkwijzer heeft volgens EO-directeur Andries Knevel weinig nut. „Ze is vooral gericht op welopgevoede kinderen in blanke gezinnen waarin de ouders veel tegenwicht bieden aan de jeugdcultuur.”

Directeur Wim Bekkers van de Nicam, het verantwoordelijke instituut voor de Kijkwijzer, zegt dat hij jaarlijks 400 klachten krijgt over films en programma’s. Slechts een klein gedeelte gaat over videoclips van muziekzenders als MTV en TMF. „Sinds 2002 hebben we zestien klachten over clips geteld. Drie daarvan hebben we doorgestuurd naar de klachtencommissie. Uiteindelijk zijn er twee toegewezen.”
De huidige ophef over de muziekzenders vertaalt zich volgens Bekkers nog niet terug in een toenemend aantal klachten dat hij daarover krijgt. „Een oorzaak is vermoedelijk dat vooral jongeren naar deze clips kijken. Die trekken niet snel aan de bel.”

MTV-directielid Jochem de Jong bestrijdt dat de clips die de zender uitzendt schadelijk zijn voor jongeren. Volgens Valkenburg zijn er echter veel Amerikaanse onderzoeken die uitwijzen dat videoclips wel degelijk tot seksuele agressie kunnen leiden.
De Jong zal onderzoeken of het mogelijk is om rond sommige videoclips op de muziekzenders discussies in de studio of op internet te organiseren. „Het gaat daarbij om clips die volgens de Kijkwijzer wel mogen worden uitgezonden, maar mogelijk vragen oproepen.”

CU-Kamerlid Slob overweegt de Tweede Kamer te vragen artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht ook toe te laten passen op tv-programma’s en websites. Op grond van dat artikel mogen makers en aanbieders van beelden die schadelijk kunnen zijn voor jongeren beneden de 16 jaar, worden gestraft met een korte celstraf of een boete.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Zie ook:

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Kijkwijzer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > februari