MTV wil jongeren laten discussiëren over clips

zaterdag 18 februari 2006 14:03

MTV Networks denkt erover om rond sommige videoclips op de muziekzenders MTV, TMF en The Box discussies in de studio of op Internet te organiseren. Dit zei Jochem de Jong (MTV Networks) gisteren tijdens een mediaconferentie van ChristenUnie, NCRV en EO over het effect van seks en geweld in videoclips op jongeren.

Het gaat daarbij om clips die volgens de Kijkwijzer wel mogen worden uitgezonden, maar mogelijk toch schadelijk zijn door seksistische of racistische beeldvorming. Nu worden de clips alleen op seks beoordeeld. Kijkwijzer heeft aangekondigd hier opnieuw naar te zullen kijken.
(ANP)

Schadelijkheid muziek-clips
Hoogleraar Kind en media (Uva) Patti Valkenburg erkende dat de wetenschapscommissie van de Kijkwijzer niet voldoende rekening heeft gehouden met het onderzoek naar invloed van gangta-rap-clips op jongeren. Nu ze zich voor deze middag daarin verdiept heeft, kan ze niet anders concluderen dan dat de resultaten ondubbelzinnig zijn: de invloed is negatief. Jongeren gaan bijv. positiever denken over promiscuïteit en onderschikking van de vrouw aan de behoeften van de man.

Er was overigens één onderzoek dat een positief effect blootlegde: jongeren gaan door het kijken naar deze muziekvideo's positiever denken over allochtonen.

MTV doet mee
Het idee waar De Jong (MTV) mee kwam, is om een keer per maand een videoclip een 'red button' mee te geven en die ter discussie te stellen. Hiermee kun je bereiken dat jongeren gaan nadenken over de man-vrouwbeelden die ze voorgeschoteld krijgen. Ook kunnen ze op die manier ontdekken dat binnen normale seksuele verhoudingen deze beeldvorming niet past of zelfs schadelijk is.

De Jong benadrukte dat MTV Networks zich strikt aan de Kijkwijzer houdt, die voorschrijft dat clips waarin bijvoorbeeld seks of geweld voorkomen, niet voor een bepaald tijdstip mogen worden uitgezonden. Ongeveer 80 procent van de clips die de muziekindustrie aanbiedt, komt bij MTV niet eens op de buis. De zender zendt sowieso geen clips uit met geweld, zichtbare wapens, racisme, expliciete seks of homohaat uit.

Zie ook: Het Reformatorisch Dagblad, waar een impressionistisch verslag staat van de discussie-middag.

Commentaar:
Ik vond het een zeer vruchtbare middag: veel veschillende standpunten in één zaal, waarbij het opvallend was uiteindelijk, dat iedereen de zorg deelt over de gevolgen van een vergaande seksualisering van onze samenleving. Er werd nog wel kort gesteggeld over de vraag of dit nu een typisch 'christelijk' onderwerp was of niet, maar vrij vlot daarna werd de aandacht gericht op constructieve oplossingen. De bijdrage van MTV was zeer constructief.

Bevoogding versus bescherming
De rol van de politici (Dijsselbloem - PvdA, Bert Bakker - D66) was stereotiep. Dijsselbloem bleef roepen dat een grotere vorm zelfcensuur van MTV o.a. nodig was om de kwetsbare jongeren te beschermen, terwijl D66 elke vorm van overheidsregulering bij voorbaat afwees. Daarop bracht Slob (CU) terecht in, dat NL in het kader van art. 17 van de rechten van het kind zich heeft verplicht om kinderen te beschermen tegen schadelijke media-inhoud.

Het beschermen van kinderen tegen schadelijke media-inhoud is geen bevoogding, maar gewoon bescherming. En dat is een taak van ouders, maar zij kunnen die niet uitvoeren zonder ondersteuning van de overheid en de media zelf.

Bakker zei dat recht op bescherming (een kinderrecht) botste met de vrijheid van meningsuiting (een mensenrecht). En dat laatste recht heeft het toch al zo moeilijk tegenwoordig ;-). Slob vond deze reactie natuurlijk teleurstellend, maar hij werd gesteund door de groep wetenschappers (Peter Nikken, Patti Valkenburg en Martine Delfos).

Delfos concludeerde aan het eind van de middag dat eigenlijk niemand er nu meer omheen kan dat media-educatie voor kinderen en jongeren nodig is. Iedereen was het erover eens dat daar nu maar eens serieus werk van moet worden gemaakt.

'Hands on'
Kortom: de industrie gaat aan de slag, de wetenschappers gaan samen met Kijkwijzer aan het werk, de ouders doen wat ze kunnen. En nu dus nog de laatste partij, onze overheid. We zullen het zien...

Bron: www.mijnkindonline.nl, hoofdred. Ouders Online, Justine Pardoen

Zie ook:

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'MTV wil jongeren laten discussiëren over clips'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > februari