ChristenUnie: meer ambitie voor 20 procent minder voedselverspilling in 2015

2013-hs3-carla-skippen_apr9635-web28-10-2014 17:38 28-10-2014 17:38

De ChristenUnie wil extra inzet van de overheid om in 2015 20 procent minder voedsel te verspillen. Bij de landbouwbegroting presenteerde Kamerlid Carla Dik-Faber vandaag een initiatiefnota voedselverspilling.

Dik-Faber: ,,Er zijn nu 80.000 gezinnen in Nederland die afhankelijk zijn van de voedselbank. Terwijl er bij de supermarkten jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid. Met elkaar gooien we in Nederland ieder jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost ons ruim 155 euro per persoon."

In de initiatiefnota komt Dik-Faber met een aantal voorstellen om voedselverspilling tegen te gaan. Ze werkt zelf aan de ‘Good Samaritan Law’. Door dit voorstel neemt de overheid de aansprakelijkheid over bij het doneren van voedsel aan een goed doel.

Ook wil het Kamerlid voedseldonatie belastingtechnisch aantrekkelijk maken voor winkeliers. ,,Nu is het goedkoper om  voedsel te verbranden in plaats van het weg te geven. Dit is een perverse prikkel die we zo snel mogelijk moeten veranderen.”

Houdbaarheidsdatum

Ook pleit Dik-Faber voor een duidelijke en eerlijke houdbaarheidsdatum, zodat voedsel niet onnodig wordt weggegooid. ,,Eén van de grootste struikelblokken is de houdbaarheidsdatum. THT en TGT, ‘Te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’. Mensen uit de levensmiddelenbranche kennen zelf vaak niet eens het verschil. Als duidelijker is wat hiermee wordt bedoeld, wordt er ook minder onnodig weggegooid.”


Daarnaast wil de parlementariër een aanpassing van doorgeschoten voedselveiligheidseisen en een actievere houding van de overheid in de strijd tegen voedselverspilling, bijvoorbeeld door een voorlichtingscampagne en  meer bewustwording bij de consument over hun eigen voedselverspilling. Zo zou er bijvoorbeeld een meldpunt voedselverspilling kunnen komen, zodat goede ideeën gebruikt kunnen worden.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Initiatiefnota Aanpak Voedselverspilling1,0 MBapplication/pdfdownload
Labels
Carla Dik
Voedselverspilling

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: meer ambitie voor 20 procent minder voedselverspilling in 2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > oktober