NS moet grotere bijdrage leveren aan bouw en exploitatie van fietsenstallingen bij stations

fietsen bij station17-10-2014 10:38 17-10-2014 10:38

NS moet een grotere bijdrage gaan leveren aan de bouw en exploitatie van fietsenstallingen bij stations. De kosten liggen volgens de ChristenUnie nu te veel op het bordje van de gemeenten. Een Kamermeerderheid stemde voor een motie van Kamerlid Carla Dik-Faber.

“Het is vreemd dat bioscopen en kantoren zelf moeten zorgen voor voldoende fietsenstallingen maar dat bij stations vooral de gemeenten moeten betalen. NS en ProRail moeten hier ook verantwoordelijkheid nemen aangezien het hun klanten zijn die gebruik maken van de stallingen”, aldus het Kamerlid.

In de nieuwe hoofdrailconcessie staat dat NS in redelijkheid, samen met andere partijen, voor voldoende gratis fietsparkeerplaatsen moet zorgen op een redelijke loopafstand van het station. Dik-Faber: “Dat moet concreter. Wat is voldoende? Wat is redelijk? Welke bijdrage verwacht de staatssecretaris nu van NS? Nu betalen gemeenten tot meer dan 50% van de kosten. Slechts enkele procenten worden door NS betaald. De motie spreekt uit dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en dat NS substantieel moet bijdragen, zodat er een evenwichtige kostenverdeling komt tussen alle bij fietsparkeren betrokken partijen.” Tot 2020 investeert het Rijk nog in de bouw van extra fietsenstallingen bij stations. Daarna zouden gemeenten hiervoor verantwoordelijk moeten worden.

De ChristenUnie vindt dat het Rijk en NS moeten blijven bijdragen. “Het tekort aan fietsenstallingen is in 2020 met name bij de grote stations nog niet opgelost. Het fietsverkeer groeit enorm. Goede fietsenstallingen zijn belangrijk voor de OV-reiziger, voor een goede deur-tot-deur reis. Ik wil dat de overheid als concessieverlener en NS als vervoerder blijven bijdragen en dat er harde afspraken komen zodat er ook na 2020 nog wordt doorgebouwd aan goede fietsvoorzieningen zodat het OV-gebruik verder kan groeien en de fietsenchaos die er nu is rond veel stations wordt opgelost.”

Labels
Carla Dik
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'NS moet grotere bijdrage leveren aan bouw en exploitatie van fietsenstallingen bij stations'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > oktober