ChristenUnie wil oplossing voor mogelijke sluiting kliniek 24-uurs beademing

carla-dik-faberAPR_240509-10-2014 16:46 09-10-2014 16:46

De ChristenUnie wil helderheid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de gevolgen van bezuinigingen op de AWBZ voor de afdeling chronische beademing van de Zonnehuisgroep Noord in Zuidhorn. Op de afdeling verblijven patiënten die 24 uur per dag worden beademd. Door de bezuinigingen moet deze mogelijk sluiten.

De afdeling, die sinds 1983 bestaat, telt zestien kamers waar patiënten uit het hele land met bijvoorbeeld spierziektes 24 uur per dag worden beademd. Deze patiënten van tussen de 25 en 70 jaar vallen niet in een duidelijke zorgcategorie waarvan de behandeling vanuit de reguliere potjes wordt gefinancierd.


Schriftelijke vragen van het lid Dik-Faber aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de dreigende sluiting van de beademingsafdeling in Zuidhorn.

  1. Heeft u kennisgenomen van de berichten ‘Beademingsafdeling Zuidhorn met sluiting bedreigd’ (1) en ‘Een stoel voor Ismael’ (2)?
  2. Wat vindt de staatssecretaris ervan dat de afdeling chronische beademing van Zonnehuisgroep Noord in Zuidhorn met sluiting wordt bedreigd?
  3. Bent u het met de fractie van de ChristenUnie eens dat deze beademingsafdeling, die zoveel betekent voor patiënten met bijvoorbeeld spierziekten, niet kan en mag verdwijnen als gevolg van onduidelijkheid over de financieringsmogelijkheden? Waarom?
  4. Bent u het met de fractie van de ChristenUnie eens dat het niet acceptabel is dat de patiënten van de beademingsafdeling in Zuidhorn straks op een veel duurdere en ongeschikte intensive care in een ziekenhuis zullen belanden? Waarom?
  5. Hoe beoordeelt u het optreden van de NZA en het zorgkantoor rond de dreigende sluiting van de beademingsafdeling?
  6. Hoe wordt gegarandeerd dat de mensen uit alle delen van het land die voor behandelingen afhankelijk zijn van de beademingsafdeling van de Zonnehuisgroep Noord in Zuidhorn deze zorg niet verliezen?
  7. Wat vindt u ervan dat de financiering van chronische beademing van de Zonnehuisgroep Noord in Zuidhorn niet helemaal uit de AWBZ en zorgverzekeringswet kon worden gefinancierd?
  8. Hoe gaat u ervoor zorgen dat het gat van 7,5 ton dat Zonnehuisgroep Noord jaarlijks moet zien op te vullen voor de Afdeling Chronische Beademing duurzaam en structureel wordt opgevuld? Hoe wil u dit vanaf 2015 duurzaam en structureel regelen?
  9. Bent u bereid om op korte termijn met Zonnehuisgroep Noord en andere betrokken partijen om tafel te gaan, om tot een duurzame en structurele oplossing te komen van de problemen?

(1)   http://www.dvhn.nl/nieuws/beademingsafdeling-zuidhorn-met-sluiting-bedreigd-11744833.html

(2)   ‘Een stoel voor Ismael.’, Dagblad van het Noorden, zaterdag 4 oktober 2014.

 

 

 

Labels
Carla Dik
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil oplossing voor mogelijke sluiting kliniek 24-uurs beademing'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > oktober