Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Euthanasie.
Bijdrage van ChristenUnie Tweede Kamerlid Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink als lid van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een algemeen overleg met minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Onderwerp: Euthanasie
Kamerstuk: 32 647
Datum: 30 november 2011
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Voorzitter. De kabinetsreactie op het KNMG-standpunt De rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde is ronduit positief; positief over de gevolgde procedure en positief over het resultaat. De fractie van de ChristenUnie heeft echter vragen over dit standpunt van de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). In de beantwoording van de schriftelijke vragen stelt de minister: "Daarbij is het de professionele verantwoordelijkheid van de arts om de patiënt tijdig door te verwijzen wanneer hij of zij om principiële reden het verzoek niet wil inwilligen." Het gaat hier om het verzoek om euthanasie en niet om normaal medisch handelen. Van een professionele verantwoordelijkheid om door te verwijzen kan toch geen sprake zijn? Als een arts niet doorverwijst, is hij dan een weigerarts? Is het medisch tuchtrecht dan op hem van toepassing? Voor een arts staat de zorgplicht bovenaan. Het zou voldoende moeten zijn om te stellen dat een arts goed dient te luisteren naar zijn patiënt. Mensen zullen zich ervan bewust moeten zijn dat de Euthanasiewet niet voorziet in rechten, maar enkel een strafuitsluitingsgrond biedt voor artsen. Graag een reactie.
De minister juicht het standpunt van de KNMG toe als een behulpzame verduidelijking. Mijn fractie, maar ook een groot aantal artsen die ik ken, zijn veel kritischer. Het gaat om een nadere interpretatie van de wet en lijden aan het leven lijkt als een soort extra officiële indicatie te worden gezien. Het lijkt ook wel alsof de KNMG zorgvuldigheidscriteria verwart met geldende criteria. Het gaat dus om interpretaties van de wet. Juist in dit geval is dan spreken over onjuiste interpretaties ook een interpretatie. Graag een reactie.
De ChristenUnie heeft ook zorgen over de toenemende werkdruk bij regionale toetsingscommissies. Vorig jaar was er een grote stijging in het aantal meldingen te zien. Ik heb gehoord dat er dit jaar al 17% meer meldingen zijn dan vorig jaar. Er liggen duizend dossiers te wachten. Dit zet een zorgvuldige toetsing zwaar onder druk. Wat gaat de minister hieraan doen?
De ChristenUnie heeft ook grote vragen bij het nieuws van kortgeleden dat er voor het eerst euthanasie is gepleegd op een zwaar dementerende patiënte. Ik heb het oordeel van de regionale toetsingscommissie in dit geval gelezen. Normaal gesproken verloopt het inroepen van advies van een tweede SCEN-arts via het SCEN-meldingsbureau. In dit geval is dat niet gebeurd en is rechtstreeks een arts benaderd. Leidt deze casus tot een nieuwe werkwijze? Als een huisarts wil instemmen met een ingewikkeld verzoek voor euthanasie bij een dementerende, moet hij naar SCEN-arts Constance de Vries vragen die zich zo positief in de media heeft uitgelaten over euthanasie bij een dementerende en dan is de kans groot dat het wel goed komt. Terwijl ik dit uitspreek, zie ik ook zomaar voor me hoe de door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) voorgestelde euthanasiebrigades kunnen gaan werken. Juridisch gezien allemaal heel erg dubieus. De Euthanasiewet stelt de aanwezigheid van een behandelrelatie met de arts niet expliciet als eis, maar zonder zo'n relatie kan een arts nauwelijks in staat worden geacht om een zorgvuldige afweging te maken. Voor zover je de term "weigerarts" al in de mond wilt nemen, is wel duidelijk hoe artsen onder druk gezet kunnen worden. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. De ChristenUnie vindt het ook niet wenselijk dat op internet te vinden is wat het standpunt is van een SCEN-arts aangaande euthanasiegevallen die hebben plaatsgevonden.
Dit euthanasiegeval roept ook de vraag op bij mijn fractie wie de toetsingscommissies toetst. De laatste tijd heeft na het oordeel van een toetsingscommissie zelden nader onderzoek plaatsgevonden en zijn er weinig verdere maatregelen genomen. De commissie Gelijke Behandeling en andere soortgelijke commissies zijn altijd toetsbaar, alleen euthanasiecommissies zijn dat bij positieve beschikkingen per definitie niet. Een toetsingscommissie moet ook toetsbaar zijn. Graag een reactie.
Ik vraag de minister ook om het oordeel van het Openbaar Ministerie over het oordeel van de regionale toetsingscommissie over het recente geval van euthanasie bij een vrouw met vergevorderde dementie, waar ik zojuist al over sprak. Ik besef dat dit niet gebruikelijk is. De wet voorziet hier niet in, maar er is eigenlijk sprake van een gat in de wet op het moment dat omstanders of andere betrokkenen of deskundigen reden hebben om te vermoeden dat de gang van zaken in strijd met het oordeel van de toetsingscommissies niet zorgvuldig was.
Mevrouw Dijkstra (D66): Waarom denkt de fractie van de ChristenUnie dat de toetsingscommissie niet heeft voldaan aan de eisen? Heeft zij niet voldoende zorgvuldig naar dit geval gekeken, terwijl dit bij andere gevallen wel is gebeurd? Wat is dan precies het moment waarop de ChristenUnie zegt: nu zijn ze waarschijnlijk de fout ingegaan?
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): In dit specifieke geval heb ik vragen over de gang van zaken. Er is niet zoals gebruikelijk het advies van een tweede SCEN-arts ingeroepen. Tegelijkertijd ben ik nagegaan wat er in de wet is vastgelegd en welke afspraken er op andere vlakken zijn. Dat bracht mij tot de conclusie dat het gek is dat toetsingscommissies niet toetsbaar zijn. Ik vind het wenselijk dat het oordeel van het OM vaker ingeroepen kan worden. Ik was bezig, redenen op te sommen waarom je dat zou moeten doen. Dat is als omstanders of andere betrokkenen of deskundigen reden hebben te vermoeden dat de gang van zaken in strijd met het oordeel van de toetsingscommissies niet zorgvuldig was. Daar moet dan echt reden voor zijn. Of dat er sprake is van een ontwikkeling waarbij je je kunt afvragen of het wel om levensbeëindiging op basis van een vrijwillig en weloverwogen verzoek gaat in een situatie van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Dat lijken mij goede redenen om het oordeel van het OM in te roepen.
Mevrouw Dijkstra (D66): Ik vraag dit vooral omdat dit soort vragen niet gesteld worden bij andere gevallen die getoetst worden door de toetsingscommissies. Mevrouw Wiegman geeft zelf al aan dat het een uitzondering is. Hoe zit het met de andere gevallen waar de toetsingscommissie over oordeelt. Vindt zij dat daar ook een nadere toetsing nodig is?
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): In zijn algemeenheid zou ik willen stellen dat de toetsingscommissies altijd toetsbaar zouden moeten zijn. Je hoeft niet altijd het oordeel van het OM in te roepen, maar het lijkt mij van groot belang dat dit principe in de wet wordt geregeld. Wat dit specifieke geval betreft, heb ik uitgelegd wat ik in de rapportage van de toetsingscommissie heb gelezen. Er is heel veel aandacht in de media voor dit geval geweest. Sommige deskundigen concluderen dat hiermee is aangetoond dat euthanasie op een dementerende mag. Het lijkt mij ontzettend belangrijk dat er een helder onafhankelijk juridisch oordeel over dit geval komt. Dat komt de zorgvuldigheid van het werk van de toetsingscommissies alleen maar ten goede.
Mevrouw Van Miltenburg (VVD): Bij het begin van uw inbreng zei u dat de wet er is en dat die zorgvuldig moet worden nageleefd. Met dit verzoek gaat u rechtstreeks in tegen de bedoeling van de wet. Er zijn zorgvuldigheidscriteria in de wet opgenomen. Dat zijn geen redenen om een verzoek te mogen doen. De zorgvuldigheidscriteria betreffen het handelen. De toetsingscommissies zijn ingesteld om te voorkomen dat wanneer is voldaan aan de zorgvuldigheidseisen, het OM er toch naar kijkt. U wilt eigenlijk de Euthanasiewet afschaffen. Dat snap ik wel gezien uw achtergrond, maar dan moet u dat ook eerlijk zeggen. U wilt het hart uit de Euthanasiewet halen en daarmee stelt u de facto voor om de wet af te schaffen.
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Ik zou dolgraag de euthanasiewet afschaffen. Dat is helemaal geen geheim. Waar het mij om gaat, is het volgende. Ik doe hierbij ook een appel op mijn collega's. Er zouden geen principiële bezwaren moeten zijn tegen het toetsen van toetsingscommissies. Het gaat om zaken van leven en dood. Euthanasie valt nog steeds onder het Wetboek van Strafrecht en dat moet ook zo blijven. Euthanasie is in principe strafbaar en dan is er toch niks mis met zorgvuldigheid. Zeker in het licht van de enorme toename van het aantal meldingen zouden wij met elkaar moeten zeggen dat het een goed idee is om de toetsingscommissies te toetsen. De wet moet nageleefd worden, maar dit gat zouden wij met elkaar moeten dichten. Andere commissies, zoals de commissie Gelijke Behandeling, zijn ook toetsbaar. Dat zouden wij normaal moeten vinden.
Mevrouw Van Miltenburg (VVD): U gaat eraan voorbij dat deze toetsingscommissie, anders dan de commissies zoals de commissie Gelijke Behandeling, juist is ingesteld om te voorkomen dat het Openbaar Ministerie naar deze zaken kijkt als voldaan is aan de zorgvuldigheidscriteria. Op het gat tussen uw redenering en dat u vindt dat de toetsingscommissies getoetst moeten worden, gaat u niet in.
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Dan kan ik dus heel simpel herhalen wat ik zojuist heb gezegd. Je moet een oordeel van het OM kunnen vragen als er reden is om te vermoeden dat de gang van zaken in strijd met het oordeel van de toetsingscommissie niet zorgvuldig was. Als daar reden voor is, moet je dat oordeel kunnen inroepen. Dat moet ook kunnen als er een ontwikkeling is waarbij je je kunt afvragen of er wel of geen sprake is van levensbeëindiging op basis van een vrijwillig en weloverwogen verzoek in een situatie van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Dat zijn precies de onderdelen die in de Euthanasiewet worden genoemd. Het is belangrijk dat de toetsingscommissies hun werk blijven doen, maar dan is er niks mis mee dat het OM zijn oordeel kan geven op het moment dat daar redenen voor zijn.
Mevrouw Voortman (GroenLinks): U zegt: op het moment dat er reden is om te denken dat het oordeel van de toetsingscommissie niet zorgvuldig tot stand is gekomen, kan het OM om zijn oordeel worden gevraagd. Zou het dan ook andersom kunnen? Dan zou je via de rechter het recht op euthanasie kunnen afdwingen. Volgens u kan er sprake zijn van onzorgvuldigheid als het euthanasieverzoek wordt toegekend. In andere gevallen kan echter ook sprake zijn van onzorgvuldigheid.
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Mevrouw Voortman doet nu net alsof zorgvuldigheidscriteria geldigheidscriteira voor patiënten zijn. Dat is niet zo. Euthanasie is strafbaar. De wet biedt een strafuitsluitingsgrond voor artsen. De toetsingscommissie moet toetsen of dit zorgvuldig gebeurt. Ik vind dat er altijd ruimte moet zijn voor het OM om daar een oordeel over te vellen.
Mevrouw Voortman (GroenLinks): Dan komen we op de discussie over strafbaarstelling van euthanasie. Die discussie ga ik heel graag met mevrouw Wiegman aan, maar dat zal ik in mijn eigen bijdrage doen.
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Ik zie uit naar de bijdrage van mevrouw Voortman. Het is helder dat wij kennelijk al zover zijn met denken over toepassen van euthanasie dat de vraag of euthanasie strafbaar moet zijn al een kwestie is. Of je nu een voor- of tegenstander bent, wij moeten erop kunnen vertrouwen dat het er zorgvuldig aan toe gaat en dat niet lichtvaardig of zelfs tegen de wil van iemand in tot levensbeëindiging wordt overgegaan. De rechtsstaat moet daartegen bescherming bieden. Ik krijg graag een reactie op mijn inbreng en op hetgeen zojuist is gewisseld.
De voorzitter: Wilt u afronden?
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): De boodschap dat euthanasie bij dementerenden mag, echoot nog wat na in mijn hoofd. Waar gaan wij dan heen in ons land met een toenemend aantal dementerenden? Wat is er aan de hand dat dementie door steeds meer mensen wordt beoordeeld als mensonwaardig met daaraan verbonden de conclusie dat je er maar beter niet kunt zijn dan dementerend in een verpleeghuis te worden opgenomen. Dementie is een ingrijpende ziekte en wordt als een groot en groeiend probleem ervaren, maar dat los je niet op met een zelfgekozen dood.
Voor meer informatie zie ook www.tweedekamer.nl.
- Labels
- Bijdragen
- Esmé Wiegman
Archief > 2011 > november
- 30-11-2011 30-11-2011 14:48 - ChristenUnie: geen doorverwijsplicht arts bij euthanasie
- 30-11-2011 30-11-2011 14:14 - Ortega-Martijn: aandacht in lerarenopleiding om pesten tegen te gaan
- 30-11-2011 30-11-2011 09:49 - ChristenUnie stemt tegen Wet Onderwijstijd
- 30-11-2011 30-11-2011 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan het plenair debat inzake de begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
- 30-11-2011 30-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken.
- 30-11-2011 30-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het algemeen overleg Euthanasie.
- 29-11-2011 29-11-2011 23:07 - Slob: Verbied pedovereniging en bescherm kinderen tegen seksueel misbruik
- 29-11-2011 29-11-2011 13:24 - ChristenUnie: Schrap 30% van de onderwijsregels
- 29-11-2011 29-11-2011 09:55 - Indrukwekkend gebrek aan wraakzucht onder kopten (Opinie ND)
- 29-11-2011 29-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenaire debat begroting Defensie.
- 29-11-2011 29-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenaire debat VAO Prostitutie en mensenhandel.
- 29-11-2011 29-11-2011 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenaire debat inz. het laten verbieden van pedofielenvereniging Martijn.
- 29-11-2011 29-11-2011 00:00 - Inbreng Esmé Wiegman inzake MIRT-projectenboek 2012.
- 28-11-2011 28-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het wetgevingsoverleg Wetsvoorstel herziening gerechtelijke kaart.
- 28-11-2011 28-11-2011 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het wetgevingsoverleg inzake Wetsvoorstellen inzake de nieuwe Politiewet.
- 28-11-2011 28-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman inzake Wijziging van de Wet personenvervoer 2000.
- 24-11-2011 24-11-2011 22:26 - ChristenUnie-delegatie naar verkiezing Egypte
- 24-11-2011 24-11-2011 22:18 - Wiegman: Oplossing riettelers Weerribben dichtbij
- 24-11-2011 24-11-2011 17:39 - CDA en ChristenUnie komen met wetsvoorstel om pedoclub te kunnen verbieden
- 24-11-2011 24-11-2011 11:18 - ChristenUnie: de student Bleker wist het beter
- 24-11-2011 24-11-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Arie Slob en Cynthia Ortega-Martijn inzake de betoging in Dordrecht.
- 24-11-2011 24-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman in het algemeen overleg Decentralisatie Natuurbeleid.
- 24-11-2011 24-11-2011 00:00 - Bijdrage van Arie Slob aan de Wet wederzijdse erkenning.
- 24-11-2011 24-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan de Eurogroep/Ecofin Raad.
- 23-11-2011 23-11-2011 18:12 - Hoop voor behoud intercity Roosendaal-Antwerpen
- 23-11-2011 23-11-2011 16:50 - Slob: Geld voor knooppunt Hoevelaken en station Barneveld Noord
- 23-11-2011 23-11-2011 12:15 - ChristenUnie: 200 km/uur op het spoor
- 23-11-2011 23-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenaire debat begroting Buitenlandse Zaken.
- 23-11-2011 23-11-2011 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenaire debat VAO Spoor.
- 23-11-2011 23-11-2011 00:00 - Inbreng Cynthia Ortega aan de wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen.
- 22-11-2011 22-11-2011 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenaire debat Begroting Infrastructuur en Milieu.
- 21-11-2011 21-11-2011 16:48 - ChristenUnie: Kabinet staart zich blind op grote energiecentrales
- 21-11-2011 21-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan het wetgevingsoverleg Begroting ELI, onderdeel Energie.
- 21-11-2011 21-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind Wetgevingsoverleg Begroting Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking.
- 19-11-2011 19-11-2011 15:08 - Slob: nadenken over betekenis van burgerlijk huwelijk
- 17-11-2011 17-11-2011 18:22 - ChristenUnie krijgt steun: betaal erfbelasting over actuele waarde van het huis
- 17-11-2011 17-11-2011 00:00 - Inbreng Cynthia Ortega-Martijn inzake Voorstel van wet tot wijziging Wet op de medische keuringen.
- 17-11-2011 17-11-2011 00:00 - Inbreng Cynthia Ortega inzake Wet verhoging pensioenleeftijd, flexibilisering ingangsdatum AOW.
- 17-11-2011 17-11-2011 00:00 - Inbreng Arie Slob inzake Wijziging Wetboek van Strafrecht mbt huwelijksdwang, polygamie etc.
- 17-11-2011 17-11-2011 00:00 - Inbreng Carola Schouten inzake wijziging regeling bevrijdende verjaring in het Burgerlijk Wetboek.
- 17-11-2011 17-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
- 17-11-2011 17-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman in het algemeen overleg Landbouw in ontwikkelingslanden.
- 16-11-2011 16-11-2011 10:55 - Cultuur en taal BES-eilanden moet worden gewaarborgd
- 16-11-2011 16-11-2011 10:31 - ChristenUnie stelt strafbaarstelling prostitutie in vooruitzicht
- 16-11-2011 16-11-2011 00:00 - Schriftelijke vragen Esmé Wiegman inzake ambulante hulp bij zelfdoding aan huis.
- 16-11-2011 16-11-2011 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn aan het plenaire debat inzake Begroting Binnenlandse Zaken.
- 16-11-2011 16-11-2011 00:00 - Inbreng Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink inzake biotechnologie.
- 16-11-2011 16-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg China.
- 16-11-2011 16-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Europese schuldencrisis.
- 16-11-2011 16-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Prostitutie en mensenhandel.
- 15-11-2011 15-11-2011 17:52 - ChristenUnie wil minder bestuurlijke drukte
- 15-11-2011 15-11-2011 17:19 - ChristenUnie wil duidelijkheid over inzet kerken bij integratie
- 15-11-2011 15-11-2011 16:20 - Voordewind: Welwillende uitgeprocedeerde heeft recht op onderdak
- 15-11-2011 15-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenaire debat begroting Immigratie & Asiel.
- 15-11-2011 15-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenaire debat Belastingplan 2012.
- 14-11-2011 14-11-2011 10:40 - ChristenUnie: handhaving alcoholwetgeving onder de maat
- 14-11-2011 14-11-2011 10:12 - ChristenUnie: tijdelijk verhuren onverkoopbare koopwoningen moet makkelijker worden
- 14-11-2011 14-11-2011 00:00 - Inbreng Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink inzake Decentralisatie Natuurbeleid.
- 14-11-2011 14-11-2011 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn aan de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
- 14-11-2011 14-11-2011 00:00 - Schriftelijke vragen van o.a. Joël Voordewind en Carola Schouten kinderarbeid hazelnootpluk Turkije.
- 11-11-2011 11-11-2011 10:15 - Ortega-Martijn: woonlandbeginsel niet toepassen op Nederlands uitkeringsgerechtigde BES-bewoner
- 11-11-2011 11-11-2011 00:00 - Schriftelijke vragen van Joël Voordewind inzake de bezuinigingen op de 2.42-omroepen.
- 10-11-2011 10-11-2011 18:10 - Wiegman: subsidie rietsnijders Weerribben – Wieden van groot belang
- 10-11-2011 10-11-2011 18:03 - Voordewind opent eerste alcoholvrije school van Nederland
- 10-11-2011 10-11-2011 17:46 - Voordewind: Hoge kosten verblijfsvergunning zeer kwalijk
- 10-11-2011 10-11-2011 17:14 - Ruime Kamermeerderheid wil actie tegen kinderarbeid Turkije
- 10-11-2011 10-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind in het plenaire debat over Iran.
- 10-11-2011 10-11-2011 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn aan het plenair debat inz. wet woonlandbeginsel sociale zekerheid.
- 10-11-2011 10-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan AO Verzamel algemeen overleg vreemdelingen- en asielbeleid.
- 10-11-2011 10-11-2011 00:00 - Bijdrage van Joël Voordewind aan het algemeen overleg Piraterijbestrijding.
- 09-11-2011 09-11-2011 15:47 - ChristenUnie kraakt ‘preventiebeleid’ minister Schippers
- 09-11-2011 09-11-2011 15:35 - ChristenUnie keurt PGB-beleid kabinet af
- 09-11-2011 09-11-2011 15:09 - Voordewind: situatie Iran zeer verontrustend
- 09-11-2011 09-11-2011 15:06 - ChristenUnie zet grote vraagtekens bij uitbreiding mandaat Kunduz
- 09-11-2011 09-11-2011 12:55 - Meerderheid Kamer steunt motie ChristenUnie willekeurige afschrijving
- 09-11-2011 09-11-2011 09:58 - 'Volgens overheid is seks op je vijftiende héél normaal'
- 09-11-2011 09-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink aan het plenaire debat PGB.
- 09-11-2011 09-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink aan de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2012
- 09-11-2011 09-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Voortgangsrapportage missie Kunduz.
- 09-11-2011 09-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Iran.
- 08-11-2011 08-11-2011 10:16 - ChristenUnie bezorgd over 18.000 extra gezakte leerlingen
- 08-11-2011 08-11-2011 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind in het voortgezet algemeen overleg Hoorn van Afrika.
- 08-11-2011 08-11-2011 00:00 - Inbreng Joël Voordewind inzake de Kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en Korea.
- 07-11-2011 07-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan Belastingplan 2012 cum annexis.
- 04-11-2011 04-11-2011 18:11 - Ortega-Martijn bereidt bestuurders voor op Wet werken naar vermogen
- 03-11-2011 03-11-2011 11:34 - Opinie Volkskrant: Mauro is niet geholpen met een goocheltruc
- 03-11-2011 03-11-2011 11:01 - ChristenUnie: nieuwe afspraken aanpak armoede hard nodig
- 03-11-2011 03-11-2011 00:00 - Inbreng Esmé Wiegman inzake wijziging wet zorgtoeslag ivm introductie vermogenstoets - 33 024.
- 03-11-2011 03-11-2011 00:00 - Schriftelijke vragen van Cynthia Ortega en Esmé Wiegman inzake de situatie van kinderen op Bonaire.
- 03-11-2011 03-11-2011 00:00 - Schriftelijke vragen van Joël Voordewind en Esmé Wiegman inzake de Armeense genocide.
- 03-11-2011 03-11-2011 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn aan het algemeen overleg armoede en schuldenbeleid.
- 02-11-2011 02-11-2011 16:07 - ChristenUnie wil zorgvuldigheid bij gemeentelijke herindeling
- 02-11-2011 02-11-2011 16:03 - ChristenUnie wil gezamenlijke aanpak kinderrechten binnen Koninkrijk
- 02-11-2011 02-11-2011 14:53 - Wiegman: pgb-plannen blijven onverantwoord
- 02-11-2011 02-11-2011 14:12 - Bijdrage van de ChristenUnie aan begrotingsdebat Veiligheid en Justitie
- 02-11-2011 02-11-2011 11:59 - ChristenUnie: afdwingen dat overheid binnen 30 dagen betaalt
- 02-11-2011 02-11-2011 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenaire debat inzake de Europese top.
- 02-11-2011 02-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat inz. begroting Veiligheid en Justitie.
- 02-11-2011 02-11-2011 00:00 - Bijdrage Carola Schouten plenair debat inz. begroting ELI onderdeel Economische Zaken en Innovatie.
- 02-11-2011 02-11-2011 00:00 - Inbreng Joël Voordewind inz. wijziging Mediawet 2008 ivm aanpassing rijksmediabijdrage.
- 02-11-2011 02-11-2011 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink aan het algemeen overleg PGB.
- 01-11-2011 01-11-2011 19:42 - Arie Slob reageert op referendum Griekenland en eurocrisis
- 01-11-2011 01-11-2011 17:49 - Interview met Joel Voordewind over Mauro
- 01-11-2011 01-11-2011 10:08 - ChristenUnie wil hooliganheffing voor voetbalwedstrijden