Esmé Wiegman algemeen overleg afval en verpakking
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Voorzitter. De ChristenUnie is een groot voorstander van het recyclen van afval. Dit is goed voor het milieu maar ook voor onze economie. De ChristenUnie roept de staatssecretaris op om snel met een samenhangende visie te komen op de wijze waarop we kunnen komen tot meer recycling en een goede toekomst voor de recyclingindustrie. Dit is namelijk een aspect dat we missen in het totaalplaatje.
Door het afschaffen van het Afvalfonds moeten producenten op zoek naar andere financiering van de recycling. Een ongewenst bijeffect kan wel eens zijn dat Duitse glasscherven goedkoper worden dan Nederlandse waardoor de recyclingdoelen nog verder onder druk komen te staan. Ik heb begrepen dat de samenwerking tussen Nedvang en de materiaalproducenten momenteel slecht is. De materiaalproducenten voelen zich niet goed vertegenwoordigd. Is de staatssecretaris bereid om hierover in gesprek te gaan met Nedvang?
De Nederlandse recyclingbranche is ambitieus maar zegt onvoldoende ruimte te krijgen om zich verder te ontwikkelen. Bij de aanbesteding van de verwerking van kunststofverpakkingen zou de branche geen eerlijke kans hebben gehad omdat een aantal jaren ervaring werd gevraagd. En nu bouwt een Duits bedrijf de verwerkingsinstallatie! Graag een reactie van de staatssecretaris.
Het gaat steeds beter met de inzameling en recycling van plastic, maar het gaat te langzaam en over de cijfers is, op z'n zachtst gezegd, nog veel discussie. Bovendien mis ik een plan om de hoeveelheid verpakkingen te beperken door producten slimmer te verpakken. Graag een reactie daarop.
Dan de cijfers. Het is prima dat de staatssecretaris in Europa gaat spreken over het tijdstip en de manier van registreren van de hoeveelheid hergebruikt plastic afval. Wat de ChristenUnie betreft worden pas besluiten genomen als deze cijfers ook echt betrouwbaar zijn, maar er is ook discussie over de totale hoeveelheid plastic afval die wordt ingezameld. Door nieuwe registratiemethoden zou er volgens Nedvang ineens veel minder plastic afval in de markt zijn. Hoe kan de Belastingdienst uitsluiten dat er te weinig wordt gerapporteerd? Uit sorteeranalyses blijkt dat er veel meer plastic in het huishoudelijk afval aanwezig is dan Nedvang rapporteert. Als ik de cijfers moet geloven, zou er minder kunststof op de markt zijn gebracht dan wat er alleen al in het huishoudelijk afval wordt aangetroffen. Hoe kan dat?
Het verpakkingenbesluit is inmiddels alweer vijf jaar oud en we zijn nog ver verwijderd van de destijds afgesproken 55% inzameling van kunststofflesjes tot een halve liter. De ChristenUnie pleit er opnieuw voor, het statiegeldsysteem een wettelijke basis te geven en uit te breiden naar kleine flesjes.
Ik heb in een motie de regering gevraagd om verschillende acties te ondernemen die er toe moeten leiden dat de drankkartons gescheiden kunnen worden ingezameld en gerecycled. Naar aanleiding van deze motie is onderzoek gedaan door adviesbureau CE Delft. Dit onderzoek was al in maart 2010 klaar maar is nog steeds niet naar de Kamer gezonden. De ChristenUnie wil snel recyclingdoelstellingen voor drankkartons. Ik vraag de staatssecretaris dan ook om het rapport nog deze maand naar de Kamer te sturen, inclusief zijn reactie en conclusies.
De heer Leegte (VVD): Ik hoor het verhaal van de ChristenUnie aan, maar ik raak een beetje de draad kwijt. Aan de ene kant geeft u aan recyclingdoelstellingen te willen en aan de andere kant pleit u voor statiegeld voor kleine flesjes. Volgens mij is het óf het een óf het ander. Of je gaat uit van de recyclingdoelstellingen en dan laat je het vervolgens over aan de markt om het voor elkaar te krijgen. Of je zegt dat je statiegeld wilt. Maar dit is nogal inconsequent wat u wilt. Als u er geen vertrouwen in hebt dat het bedrijfsleven het kan, moet u alleen opteren voor het systeem met statiegeld.
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Daar kan ik heel kort over zijn. Er is vandaag al vaak verwezen naar allerlei moties. Het is ook niet de eerste keer dat wij als Kamer over dit onderwerp spreken. In de motie-Boelhouwer wordt heel duidelijk uitgesproken dat het fantastisch zou zijn als het bedrijfsleven erin zou slagen om een heleboel plastic in te zamelen, maar dat daaraan dan wel heel duidelijke percentages moeten worden gekoppeld die gehaald zullen moeten worden. Als dat laatste niet binnen de daarvoor gestelde termijn gebeurt, kunnen we veel beter overgaan tot het statiegeldsysteem. Dat is bewezen effectief. Mensen zijn er ook enthousiast over. Het is een fantastisch werkend systeem. Dan moet het maar eens even klaar zijn, ook gezien het gegoochel met cijfers zoals dat op dit moment plaatsvindt.
De heer Leegte (VVD): Maar nu wordt het nog gekker. Nu gaat de ChristenUnie met een motie van de PvdA in de hand zwaaien naar een liberale partij als de VVD. Wij lossen problemen niet graag met andermans geld op. Wat wilt u nu? Wilt u ervoor zorgen dat de sector een doelstelling heeft en weet waar die aan toe is? Of wilt u statiegeld heffen en dus zelf weer de keuze maken over hoe de scheiding moet plaatsvinden?
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Het was een fantastische motie, die motie van de heer Boelhouwer. Mijn naam stond er ook onder, net als die van toenmalig collega Vendrik. Die motie is aangenomen door de Kamer en die uitspaak staat dus. Daarin wordt heel nadrukkelijk gesteld: bedrijfsleven, doe je best en kom je afspraken na. Echter, op het moment dat dit niet gebeurt, moeten we het als overheid niet vervolgens nog maar een jaartje aankijken; nee, dan moeten we gewoon een andere weg gaan bewandelen. Bekend is dat het statiegeldsysteem fantastisch goed werkt. Daar is ook helemaal geen discussie over onder de Nederlanders. Het plastic wordt op die manier uitstekend ingezameld en in een mum van tijd zit je op de gestelde percentages en zelfs nog daarboven.
De VROM-Inspectie stelt dat er weinig economische of wettelijke prikkels zijn die aanzetten tot "equal cyclen" of "up cyclen" van kunststof. Het gevolg is dat veel materiaal wel wordt hergebruikt maar in veel laagwaardiger toepassingen; dan heb je het over het zogenaamde "down cyclen". Is de staatssecretaris bereid het verpakkingenbesluit op dit punt aan te scherpen en dit ook in Europees verband aan de orde te stellen?
Veel ICT-afval wordt nog opgekocht door handelaren die het vervolgens slecht recyclen of exporteren naar armere landen. In de nieuwe Europese WEEE-richtlijn worden strenge eisen gesteld aan de inzameling van elektronica-afval. Is de staatssecretaris bereid om vooruitlopend op die richtlijn een afgifteplicht voor ICT-afval in te voeren om zo snel mogelijk te komen tot betere inzameling en recycling? Ook pleit de ChristenUnie voor strengere controles op export en voor een verbod op export van ICT-afval buiten de EU. Waar blijft de toegezegde notitie over het nieuwe ketenbeleid? De Kamer heeft in een motie gevraagd, recycling aantrekkelijker te maken dan verbranden. Wanneer komt de staatssecretaris met voorstellen op dit punt? De ChristenUnie vraagt de staatssecretaris, de minimumstandaarden voor afvalstromen aan te scherpen, nu moderne afvalverbrandingsinstallaties de R1-status voor nuttige toepassing hebben gekregen.
Tot slot kom ik bij een oud punt van mij terecht, namelijk kledinginzameling. Textiele inzamelingen vallen onder de richtlijnen van LAP 2 en dienen geregeld te worden conform de EVOA. Ongesorteerde export buiten Europa is daarom niet toegestaan. Deze regels worden echter op grote schaal overtreden door ReShare BV, Humana en vele anderen. Agentschap NL schiet tekort in handhaving en controle op naleving van de regels met betrekking tot het Nederlandse afval. Dit wordt dan ook in onthutsende hoeveelheden illegaal geëxporteerd naar het voormalige Sovjetblok en landen zonder weerstand in Afrika. Ik ontvang hierop graag een reactie.
De overheid trekt zich steeds verder terug en kort op subsidies. Tegelijkertijd ontneemt zij de goede doelen en charitatieve organisaties de mogelijkheid om inkomsten te genereren door textiel in te zamelen doordat zij zich forse bedragen laat betalen voor de gunning. Ik denk dat Den Haag en Utrecht de schrijnendste voorbeelden zijn. Er moet stelling genomen worden tegen betaald gunnen van textielinzameling door de overheid. In Utrecht wordt nu zo veel betaald voor het inzamelen, dat er door de charitas op wordt toegelegd om mensen maar aan het werk te kunnen houden. Het vervelende is dat burgers ervan uitgaan dat zij geven voor het goede doel, terwijl zij in feite de gemeentekas vullen.
- Labels
- Bijdragen
- Esmé Wiegman
Archief > 2011 > maart
- 31-03-2011 31-03-2011 22:06 - Bijdrage ChristenUnie in debat no-fly zone Libië
- 31-03-2011 31-03-2011 16:00 - Bijdrage Cynthia Ortega spoeddebat over vermeende fraude met bijstand door niet-westerse allochtonen
- 31-03-2011 31-03-2011 16:00 - Bijdrage Cynthia Ortega algemeen overleg bedrijfslevenbeleid
- 31-03-2011 31-03-2011 15:00 - Bijdrage Arie Slob Algemeen Overleg Thuisonderwijs
- 31-03-2011 31-03-2011 15:00 - Bijdrage Joël Voordewind inbreng wijziging van de wet op het voortgezet onderwijs ivm vakanties
- 31-03-2011 31-03-2011 14:30 - Bijdrage Joël Voordewind plenaire afronding artikel-100 brief inzake Libië
- 31-03-2011 31-03-2011 14:00 - Bijdrage André Rouvoet Algemeen Overleg activiteiten Amerikaanse opsporingsdiensten in Nederland
- 30-03-2011 30-03-2011 16:51 - ChristenUnie: maak effect maatschappelijke investering inzichtelijk
- 30-03-2011 30-03-2011 16:31 - ChristenUnie: Huurplannen kabinet missen onderbouwing
- 30-03-2011 30-03-2011 16:23 - Kamer steunt de ChristenUnie: standaard MIVD consulteren
- 30-03-2011 30-03-2011 15:00 - Bijdrage Joël Voordewind Algemeen Overleg Soedan
- 30-03-2011 30-03-2011 14:00 - Schriftelijke vragen Esmé Wiegman over effectiviteitsstudie van time-outvoorziening het Passion
- 30-03-2011 30-03-2011 14:00 - Bijdrage Esmé Wiegman Algemeen Overleg Energie
- 30-03-2011 30-03-2011 11:13 - Wiegman in Trouw: Kerncentrales? Nodig is een groen energiebeleid
- 29-03-2011 29-03-2011 20:36 - Voordewind in Libië-debat: lessen trekken en fouten toegeven
- 29-03-2011 29-03-2011 17:47 - Verontwaardiging over afwijzing staatssecretaris VN verdrag
- 29-03-2011 29-03-2011 15:00 - Bijdrage André Rouvoet plenair oprichting van het college voor de rechten van de mens
- 29-03-2011 29-03-2011 15:00 - Bijdrage Esmé Wiegman VAO AWBZ
- 29-03-2011 29-03-2011 14:00 - Bijdrage Joël Voordewind debat over de evacuatiemissie uit Libië
- 28-03-2011 28-03-2011 21:43 - Reactie Voordewind op Kunduz-brief
- 28-03-2011 28-03-2011 21:29 - Slob: laat ambulance ook met B-ritten op de vluchtstrook rijden
- 28-03-2011 28-03-2011 15:00 - Bijdrage Arie Slob Schriftelijke vragen over ambulances op de vluchtstrook
- 26-03-2011 26-03-2011 10:52 - Wiegman: PGB staat te vaak in de verdachtenbank
- 25-03-2011 25-03-2011 15:56 - ChristenUnie wil snel duidelijkheid over inzet F-16’s
- 24-03-2011 24-03-2011 16:54 - Moties Slob over terughoudendheid Europa aangenomen
- 24-03-2011 24-03-2011 16:09 - ChristenUnie: verkoopleeftijd alcohol naar 18 jaar
- 24-03-2011 24-03-2011 16:00 - Bijdrage Esmé Wiegman VAO dwang en drang - GGZ
- 24-03-2011 24-03-2011 15:00 - Bijdrage Joël Voordewind Algemeen Overleg medische zorg asielzoekrers
- 24-03-2011 24-03-2011 13:00 - Bijdrage Esmé Wiegman Algemeen Overleg orgaandonatie
- 24-03-2011 24-03-2011 11:33 - Compenseer binnenvaart voor stremming Rijn
- 24-03-2011 24-03-2011 11:00 - Bijdrage Joël Voordewind schriftelijke vragen controle op leeftijdgrenzen bij alcoholverstrekking
- 23-03-2011 23-03-2011 20:11 - Onnodig veel belastinggeld naar verlagen perrons
- 23-03-2011 23-03-2011 19:00 - Bijdrage Joël Voordewind plenaire afronding artikel-100 brief inzake Libië
- 23-03-2011 23-03-2011 16:55 - Bijdrage ChristenUnie debat missie Libië
- 23-03-2011 23-03-2011 15:00 - Bijdrage Arie Slob plenair Europact en de aankomende Europese Top
- 23-03-2011 23-03-2011 15:00 - Bijdrage Arie Slob VAO Binnenvaart
- 23-03-2011 23-03-2011 15:00 - Bijdrage Joël Voordewind algemeen overleg Nederlandse bijdrage aan de VR-resolutie 1973 inzake Libië
- 23-03-2011 23-03-2011 13:06 - ChristenUnie: regelgeving visserij eenvoudiger
- 23-03-2011 23-03-2011 12:00 - Bijdrage Esmé Wiegman algmeen overleg AWBZ
- 22-03-2011 22-03-2011 18:36 - ChristenUnie wil geen 4,5 miljard belastinggeld in Europees noodfonds
- 21-03-2011 21-03-2011 15:00 - Bijdrage André Rouvoet wetsvoorstel 'ruim baan voor talent' en kabinetsreactie commissie Veerman
- 21-03-2011 21-03-2011 11:11 - Arie Slob rent voor water bij Kootwijkerzand
- 18-03-2011 18-03-2011 09:10 - Kamer stemt in met motie om druk te zetten op Palestijnse Autoriteit
- 17-03-2011 17-03-2011 15:59 - ChristenUnie: OV-chipkaart omvormen tot mobiliteitskaart
- 17-03-2011 17-03-2011 14:00 - Bijdrage Joël Voordewind inbreng wijziging drank- en horecawet
- 17-03-2011 17-03-2011 12:00 - Bijdrage Arie Slob algemeen overleg ov-chipkaart
- 16-03-2011 16-03-2011 15:00 - Bijdrage Arie Slob Kabinetsreactie op de aanbevelingen uit het eindrapport van commissie de Wit
- 16-03-2011 16-03-2011 15:00 - Bijdrage Cynthia Ortega algemeen overleg energiebesparing woningen
- 16-03-2011 16-03-2011 15:00 - Bijdrage Cynthia Ortega algemeen overleg arbeidsmarktbeleid
- 16-03-2011 16-03-2011 15:00 - Bijdrage Esmé Wiegman wet clientenrechten zorg
- 16-03-2011 16-03-2011 13:00 - Bijdrage Esmé Wiegman algemeen overleg dwang en drang - GGZ
- 16-03-2011 16-03-2011 12:00 - Bijdrage Joël Voordewind ao raad buitenlandse zaken
- 16-03-2011 16-03-2011 11:00 - Bijdrage Arie Slob algemeen overleg spoor
- 16-03-2011 16-03-2011 10:58 - Kamer: regie bij families in de jeugdzorg
- 15-03-2011 15-03-2011 15:00 - Bijdrage Esmé Wiegman algemeen overleg landbouw- en visserijraad
- 15-03-2011 15-03-2011 12:30 - Bijdrage Esmé Wiegman algemeen overleg landbouw- en visserijraad
- 10-03-2011 10-03-2011 14:20 - Geen verkiezingen op biddag 2014
- 10-03-2011 10-03-2011 13:35 - Laat Israël rustig afwachten
- 09-03-2011 09-03-2011 14:59 - Rouvoet: onderwijs over Holocaust in strijd tegen antisemitisme
- 09-03-2011 09-03-2011 12:04 - ChristenUnie bezorgd beeldvorming syndroom van Down
- 08-03-2011 08-03-2011 15:28 - ChristenUnie wil andere koers in schuldhulpverlening
- 08-03-2011 08-03-2011 15:00 - Bijdrage Cynthia Ortega en Arie Slob schriftelijke vragen ketenaansprakelijkheid
- 08-03-2011 08-03-2011 14:00 - Bijdrage Arie Slob schriftelijke vragen over de handhaving van de binnenvaartsector
- 04-03-2011 04-03-2011 17:00 - Slob: alsnog onderzoek naar MKZ-crisis Kootwijkerbroek
- 04-03-2011 04-03-2011 14:49 - Schultz, neem snel besluit over Hoekse Lijn
- 03-03-2011 03-03-2011 14:30 - Bijdrage Joël Voordewind cijfermatige gevolgen van maatregelen op het terrein van asiel, immigratie
- 03-03-2011 03-03-2011 14:30 - Bijdrage Cynthia Ortega inbreng Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke sector
- 03-03-2011 03-03-2011 14:30 - Esmé Wiegman algemeen overleg afval en verpakking
- 03-03-2011 03-03-2011 14:30 - Bijdrage Cynthia Ortega plenair wijziging uitvoeringswet huurprijzen woonruimte
- 03-03-2011 03-03-2011 14:30 - Bijdrage Esmé Wiegman inbreng wijziging van de embryowet
- 03-03-2011 03-03-2011 14:23 - Rouvoet: Er is werk aan de winkel
- 02-03-2011 02-03-2011 15:40 - Voordewind licht wetsvoorstel negationisme toe
- 02-03-2011 02-03-2011 12:08 - ChristenUnie: nieuwe stevige eisen aan NS
- 01-03-2011 01-03-2011 12:00 - Bijdrage Joël Voordewind schrift. vragen vastleggen evolutietheorie in de nieuwe leerlijn biologie
- 01-03-2011 01-03-2011 11:00 - Bijdrage Esmé Wiegman schriftelijke vragen over roke richt blijvende schade aan in puberbrein