Hoezo, prostitutie "passend werk"

woensdag 13 april 2005 11:25

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) bestempelt prostitutie als 'passende arbeid' voor werkzoekenden. De aanbieding van een baan in de seksindustrie moet volgens hem wel discreet gebeuren. In de praktijk is dat niet het geval: vrouwen worden bijvoorbeeld met bepaald ondubbelzinnige teksten aangezet om 'flink geld te verdienen' door erotisch te webcammen.

 
Daarbij komt dat in de praktijk prostituees geen werk zoeken via het CWI. Dat betekent dat deze aanbiedingen vooral 'nieuwe' vrouwen verleiden tot prostitutie.
 
Minister De Geus schreef op 21 maart 2005 in een brief aan de Tweede Kamer dat ,,het gebruik van aanstootgevende terminologie moet worden vermeden''. Een steekproef via www.werk.nl, de website van het Centrum voor Werk en Inkomen, met prostituee als beroep ingetikt, bracht ons drie vacatures met onder meer de volgende tekst: ,,Onze klanten vinden het juist opwindend om geil te chatten met gewone vrouwen die bij hen in de straat kunnen wonen''. En er waren meer van dit soort teksten te lezen. Wat verstaat het CWI eigenlijk onder 'aanstootgevend taalgebruik' en wat is de norm van de minister? Wij kunnen ons niet voorstellen dat de minister deze woordkeus neutraal en terughoudend zou willen noemen. Neutrale aanbieding en terughoudendheid als leidraad voor de CWI ten aanzien van vacatures in de prostitutie is een wassen neus, gezien bovenstaande steekproef. Wat de minister ook in zijn brief aan de Kamer schrijft.
 
Ondergraven
Misschien nog belangrijker dan de weinig fijnzinnige en aanstootgevende woordkeus is het feit dat deze vacatures het huidige beleid van de overheid ondergraven. Prostituees zoeken geen werk bij een officieel arbeidsbureau. Dat blijkt uit reacties van hulpinstanties. Nergens kun je zo gemakkelijk aan het werk komen als in de prostitutie. Geen diploma vereist; geen cijferlijsten of CV te overhandigen, geen sollicitatiegesprekken te voeren. Je kunt dezelfde dag nog beginnen.
 
Daarbij is er onder prostituees vaak grote angst en schaamte om ergens in een computer als prostituee geregistreerd te staan. De stap naar het CWI is voor deze vrouwen dan ook bijzonder groot. Als die stap al genomen wordt, dan is het juist met de bedoeling om de overstap naar ander werk te maken. Niet om opnieuw een baan te zoeken in de prostitutie.
 
Helaas blijkt steeds weer dat het voor iemand met een arbeidsverleden in de prostitutie bepaald niet eenvoudig is aan het werk te komen in een andere branche. Het staat minister De Geus als persoon te prijzen dat hij er blijkbaar niet van op de hoogte is hoe het toegaat in de seksindustrie, maar als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou hij toch beter geïnformeerd moeten zijn.
 
Negatieve spiraal
Terwijl dus de overheid aan de ene kant bezig is prostituees via een uitstapprogramma te stimuleren om uit de prostitutie te stappen, biedt diezelfde overheid 'nieuwe' vrouwen werk aan in de prostitutie. Het werken in deze branche zal hun kansen op de arbeidsmarkt op de langere termijn alleen maar verkleinen. Zo komen ook deze vrouwen in een negatieve spiraal terecht. Met dank aan de overheid.
 
Het is de vraag of het CWI er als overheidsorgaan goed aan doet om banen aan te bieden in een sector waar de arbeidsverhoudingen nog zo schimmig zijn als in de prostitutiebranche. Schimmig in de zin van een vaag dienstverband versus zelfstandig ondernemerschap, waarbij de werkgever geen premies betaalt voor ziektekosten, WW of pensioen.
In genoemde steekproef ging het onder meer om een vacature voor een vast dienstverband met een beloning naar vrij ondernemerschap. Dat is een onmogelijke constructie, maar helaas typerend voor de huidige situatie in de branche. Laat het CWI in ieder geval alleen vacatures opnemen waarin de werkgever de arbeidsverhoudingen helder heeft vastgelegd, bijvoorbeeld via contracten.
 
Sancties
Aanbieding van banen in de prostitutie door de overheid was nog niet zo lang geleden een netelig punt. Nu heet het 'passend werk'. Zal iedere werkzoekende die werk in de prostitutie weigert, nu ook met sancties te maken krijgen? In Duitsland doet zich dit al voor met een 25-jarige IT'er die haar uitkering dreigt te verliezen omdat ze werk weigert in de seksindustrie. Zal dit in Nederland ook praktijk worden voor mensen die bijvoorbeeld langer dan een jaar werkloos zijn?
 
Wij roepen de minister op de regels voor het CWI aan te scherpen en erotische teksten en verwijzingen in de omschrijvingen te verbieden. Alleen neutrale formuleringen en alleen banen met heldere arbeidscontracten mogen op de site worden aangeboden. Maar het zou natuurlijk nog veel beter zijn om alle vacatures in de prostitutie uit de (digitale) kaartenbakken te halen. Ze doen immers meer kwaad dan goed.
 
Prostitutie is een val waar vrouwen zich heel moeilijk uit weten te bevrijden. Laat de overheid daarom nog veel meer investeren in uitstapprogramma's. Biedt vrouwen die dat willen een uitweg uit de prostitutie, geef ze hun waardigheid als vrouw terug. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de prostituees er liever vandaag dan morgen mee wil stoppen. Als ze de kans maar krijgen.
 
Dit opinieartikel is verschenen in het Nederlands Dagblad
 
door Tineke Huizinga en Yvette Lont
Tineke Huizinga is lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie en Yvette Lont werkt voor Stichting de Rots (opvang van ex-prostituees) en is deelraadslid van de ChristenUnie in Amsterdam-Zuid-Oost.
 
Labels
Godsdienst en mensenrechten
Opinie

« Terug

Reacties op 'Hoezo, prostitutie "passend werk"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > april