Dossier: Waarden en normen

dinsdag 10 juni 2003 16:19

De roep om normen en waarden wordt steeds sterker. Zowel politiek Den Haag als de gewone man in de straat vindt dat Nederland verloedert en dat het hoog tijd is om normen en waarden weer aan de man te brengen gebracht. Maar over welke normen- en waarden praten we dan? Wat is de rol van de overheid? En welke rol kunnen kerken spelen? In dit dossier vindt u alle bijdragen van de ChristenUnie over dit onderwerp, achtergrondinformatie en actuele links.

ChristenUnie: Samen leven naar Bijbelse waarden

Logo Waardenspel Handvest voor Burgerplichten
14-04-2005 - In het Kamerdebat waarden en normen heeft premier Balkenende positief gereageerd op een voorstel van ChristenUnie fractievoorzitter Rouvoet om te komen tot een ‘Handvest voor Burgerplichten’. Rouvoet stelde voor om via een staatscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwelijke stromingen, te komen tot een dergelijk handvest.
> Lees verder...

> Hart van democratie staat op het spel
> Bijdrage Waarden en Normendebat
> Interview: Eindelijk mogen we praten

Banner Gouden Stadsregels 04-06-2003 - De ChristenUnie had in 2003 als campagne slogan "Samen leven naar Bijbelse waarden". In het waarden & normen debat bekleed de partij een voortrekkersrol. Zo bepleitte de Tweede kamerfractie de instelling van een commissie wat werd overgenomen door premier Balkenende. Helaas is deze commissie er later toch niet gekomen. Verder stond de ChristenUnie aan de basis van het Goudse project om te komen tot 10 stadsregels dat nu in veel andere plaatsen in Nederland navolging vindt. In Amersfoort won de ChristenUnie met haar project Veilig Amersfoort een verkiezing waarbij alle partijen projecten mochten aandragen. Dit project wil o.a. de rol van de burger bij de veiligheid vergroten. Tenslotte participeert de ChristenUnie in het Platform normen en waarden.

Nieuws Tweede Kamer:

Nieuws Lokaal:
Standpunten ChristenUnie:
  • Geweld, seks en gokken in de media
    Wet- en regelgeving hebben pas werkelijk zin wanneer de inhoud aansluit bij een door de burgers beleefde moraal. Hier ligt een expliciete opdracht voor de kerken, de gezinnen, de maatschappelijke instellingen en het onderwijs. De kerken zullen zich meer bewust moeten worden van hun publieke functie in het bevorderen van waarden en normen. Gezinnen moeten op hun beurt beseffen dat de inzet voor de samenleving begint bij de opvoeding thuis.
  • Multiculturele samenleving
    Kennis van die Nederlandse cultuur en respect voor de hier geldende normen en waarden is een vereiste. Kennis van de Nederlandse taal en geschiedenis speelt bij de integratie een belangrijke rol.
  • Onderwijs
    Onderwijs is van groot belang in de opvoeding en in het overdragen van waarden en normen. Vrijheid van onderwijs betekent dat de identiteit van scholen is gewaarborgd. Dan kunnen de kinderen op school leren wat thuis ook belangrijk wordt gevonden.
  • Veiligheid
    De overheid moet normen stellen en handhaven. Veiligheid en betrouwbaarheid, daar moet de overheid voor stáán.
  • Waarden en Normen
    Discussiëren over waarden en normen is mooi. Maar niet genoeg. Waarden en normen hebben stevigheid nodig, een verankering. De ChristenUnie kiest voor bijbelse waarden. Want die hebben de sterkste verankering die er te bedenken is: het Woord van God.
  • Werkgelegenheid
    Veel waarden zijn niet in geld uit te drukken. Tijd voor menselijke aandacht en zorg voor kinderen, ouderen en zieken is van onschatbare waarde. De ChristenUnie pleit voor een normatieve heroriëntatie van het economisch beleid
Links:
Labels
Dossiers

« Terug

Reacties op 'Dossier: Waarden en normen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2003 > juni