Schriftelijke inbreng Cynthia Ortega-Martijn over wijziging Wet arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen

woensdag 21 januari 2009 12:00

 

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben kennis genomen van de wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten in verband met het bevorderen van de participatie van jonggehandicapten door werk en arbeidsondersteuning. De leden van de ChristenUnie-fractie zijn er voorstander van dat er nu ingezet wordt op de mogelijkheden en kansen voor de jongeren. Zij vinden het belangrijk dat nu eindelijk tegemoet wordt gekomen aan de wensen van deze jongeren om te werken. Voor de meerderheid is het niet mogelijk om zonder begeleiding een volwaardige positie te bemachtigen op de arbeidsmarkt. Dit wetsvoorstel biedt volgens hen mogelijkheden om deze jongeren een betere perspectief te bieden. De leden van de fractie ChristenUnie vragen zich echter af in hoeverre het mogelijk is om voor al deze jongeren een werkaanbod te realiseren, zeker in deze tijd van economische neergang. Kan het kabinet aangeven – zo vragen de leden van de ChristenUnie-fractie – of de doelen van dit wetsvoorstel ook gerealiseerd worden, in een tijd van toenemende werkloosheid en een steeds minder grote vraag naar arbeid en een streng toezicht- en sanctieregime?

 

Daarnaast vragen de leden zich af, waarom het nodig is een streng toezicht en sanctieregime in te zetten voor deze doelgroep, die blij is dat ze eindelijk aan de slag mag? De leden zijn hier bezorgd over, te meer daar het bekend is dat voor een groot deel van deze doelgroep drang en dwang een averechtse uitwerking heeft. Heeft het Kabinet er rekening mee gehouden dat hier zorgvuldig mee moet worden omgegaan, zo vragen deze leden? Voorts vragen zij of het UWV voldoende deskundigheid heeft om af te wijken van het toezicht- en sanctieregime? De leden van de fractie van de ChristenUnie maken zich daarnaast zorgen over de rechten van de jongeren. Zij vragen het kabinet waarom er geen bezwaar-en beroepsprocedure en inspraakrecht is opgenomen in het wetsvoorstel?

 

Ook maken de leden van de ChristenUnie-fractie zich zorgen over het feit dat het wetsvoorstel te veel de sfeer ademt dat het aan de jongeren ligt dat zij niet werken. Zij vragen het kabinet waarom er naast de positieve inkomensondersteunende maatregelen voor de werkgevers, geen dwingende maatregelen zijn genomen om het werkaanbod te stimuleren?

 

Het wetsvoorstel heeft veel weg van een kaderwet. Veel moet nog uitgewerkt worden bij of krachtens Algemene maatregel van bestuur en bij ministeriële regeling. Kan het kabinet aangeven waarom zij niet kiest voor een pilot voor de invoering van dit wetsvoorstel, zo vragen de leden van de ChristenUnie-fractie? Immers, ook voor het kabinet is niet duidelijk of de doelen van dit wetsvoorstel gerealiseerd worden.


 

Definitie Jongehandicapte en volledig en duurzaam arbeidsongeschikt

 

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen het kabinet waarom een arbeidskundig onderzoek niet in alle gevallen nodig is? Waarom wordt gekozen voor algemeen geaccepteerde arbeid? Wat houdt dat precies in? Worden de wensen van de jongeren of diens begeleider ook hierin gekend?

 

Informatieplicht

 

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen het kabinet in hoeverre het heeft onderzocht of een informatieplicht voor deze groep een goed instrument is? In hoeverre kunnen jongeren gesanctioneerd worden indien hun wettelijke vertegenwoordigers of begeleiders nalatig zijn in het verstrekken van informatie?

 

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen het kabinet wat de gevolgen zijn van de uitvoering van dit wetsvoorstel voor de organisatie van het UWV? Hoe zal de rapportage hierover gaan plaatsvinden?

 

Plichten beperking van het ontstaan en bestaan van recht op arbeidsondersteuning

 

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen het kabinet wat de toegevoegde waarde is van het artikel 5.2.2. lid 1. Daarnaast hebben de leden grote bezwaren tegen artikel 5.2.2 lid 2b. Graag een toelichting van het Kabinet op de toegevoegde waarde van dit artikel en wie bevoegd is om een behandeling voor te stellen?

 

Herleving van het recht op arbeidsondersteuning

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen waarom herleving alleen plaats vindt indien sprake is van dezelfde oorzaak?

 

Plichten gericht op vergroten van mogelijkheden tot het verrichten van arbeid

De leden van de ChristenUnie-fractie maken zich ernstig zorgen over dit artikel. Wie beoordeelt dat de jongere niet genoeg zijn/haar best heeft gedaan? Wie bepaalt dat hij zich geneeskundig moet laten behandelen? Heeft de jongere recht om een second opinion aan te vragen. In hoeverre wordt de privacy van de jongere gewaarborgd, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie zich af?

 

Periodieke beoordeling

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen het kabinet of in alle gevallen periodieke beoordeling nodig is?

 

Beoordeling jonggehandicapten na werkregeling

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen het kabinet of de bepaling van de resterende verdiencapaciteit plaatsvindt wanneer de jongere een paar maanden werkzaam is? Ook vragen de leden of de werkgever hierbij wordt betrokken?

 

Voorwaarden inkomensondersteuning

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen het Kabinet op welke manier artikel 5.7.1 lid 3g geïnterpreteerd moet worden. Zij spreken de hoop uit dat dit niet betekent dat de jongere monddood word gemaakt. Daarom ook dat deze leden pleiten voor een inspraakrecht.

Ook vragen de leden aan het kabinet hoe een jongere kan aantonen dat hem niet verweten kan worden dat hij minder inkomen per dag verwerft.

 

Wajong en studie

 

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen het kabinet een feitelijke onderbouwing op het voorstel om 25% van het WML toe te kennen aan jongeren die een studiefinanciering hebben? Waaruit blijkt dat deze tegemoetkoming voldoende is voor deze doelgroep?

Labels
Bijdragen
Cynthia Ortega

« Terug

Reacties op 'Schriftelijke inbreng Cynthia Ortega-Martijn over wijziging Wet arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > januari