Week 3 - Annemieke

dinsdag 17 januari 2006 16:58

Er is genoeg te doen op het dienstencentrum voor de Protestante Kerk! Ook dit weekend haalde dit weer de kranten. Maar ik kan jullie verzekeren: we doen bijna allemaal nuttig werk.


In de bestuurslog van deze week Annemieke Schouten, secretaris
 


Vrijdag 19 januari
Soms bekruipt mij wel eens het nare gevoel, wat wij als christenen nou zo anders doen. Niet alleen in de politiek. Zijn er wel mogelijkheden om ons anders te manifesteren? Hoe zou de maatschappij eruit zien als onze dromen werkelijkheid worden van een wereld waarop gerechtigheid woont? Laat ik dan maar in de kleinste cirkel om mij heen beginnen. Bennekom. Een klein vriendelijk dorpje op de Veluwe. Ik woon midden in de Dorpstraat van Bennekom, boven een café. Naast mij woont een jongeman, die zijn dagen al wiet-rokend doorbrengt. Hangt in de zomer hele avonden op straat, met een blikje bier in zijn hand, Lonsdale kleding aan en ja, hij luistert Housemuziek. En het enige contact dat ik met hem heb, is als ik hem vraag om zijn muziek wat zachter te zetten. Dat kan dan niet, door op zijn deur te kloppen. Dat hoort hij namelijk niet, door de muziek. Dus dan bel ik aan en spreek met hem via de intercom.

Zo vriendelijk is het dus helemaal niet, als ik alleen maar één deur verder ga. Wat kan ik als buurvrouw nu voor mijn buurjongen betekenen? Ik kom hem niet tegen op de gang, omdat ik een compleet ander leven leid. Ben ik te verontschuldigen? Nee. Hoe het wel moet? Ik weet het niet. Mijn buurjongen is waarschijnlijk een typische probleemjongere, waar de politiek zich het hoofd over breekt. In mijn droomwereld heb ik genoeg moed en liefde om deze jongen aan te spreken, uit te nodigen. En in mijn droomwereld heeft mijn buurjongen er behoefte aan om bij zijn buurvrouw op de koffie te komen. Voeren we de beste gesprekken en worden mijn gebeden voor hem verhoord.
Soms komen dromen uit… ‘Het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet’, Jacobus 5:16. De beste (politieke) strijd wordt gevoerd in het gebed. Of we het geloven of niet.   


Donderdag 18 januari
Er zijn nogal wat trouwlustigen in mijn omgeving. Waar je mee om gaat, raak je mee besmet. Dan is de vraag natuurlijk wel: wie besmet wie? Hoe dan ook, vandaag ging ik uit mijn werk naar vriendinnen om ons op een bijdrage te bezinnen voor de bruiloft van weer een andere vriendin. Nu maar hopen dat deze vriendin deze weblog niet leest. Want deze bijeenkomsten moeten natuurlijk in het diepste geheim belegd worden. We zijn er uit gekomen, maar het valt niet altijd mee om iets leuks te bedenken. Van wanneer stamt deze traditie eigenlijk, om tijdens een bruiloft allemaal ‘stukjes’ op te voeren? Volgens mij is het nog geen oude traditie. Zo zie je maar. Ondanks alle mooie praat over postmodernisten die de waarde van traditie niet inzien, hebben wij toch in zeer korte tijd er weer een traditie bij gemaakt.

 P.S. Op de receptie van onze bruiloft voeren Luuc en ik heel de avond een heel lang stuk op zodat er nergens anders meer tijd voor over is. Dat scheelt anderen weer een hoop denkwerk. 

Woensdag 17 januari
Vandaag las ik een opmerkelijke zin in de NRC van gisteren. CDA-kamerlid Coskun Cörüz zei tijdens een debat het volgende: ‘Iemand kan tijdelijk het recht op vrije meningsuiting worden ontnomen, als hij steeds maar rotzooi het internet opslingert.’ Ik neem aan dat dit een idee was van de heer Cörüz en geen bestaand beleid. Maar wat het ook is, het zette mij wel aan het nadenken. Allereerst leidde dit tot een reflectie op mijn bijdragen op het wereldwijde net. Wat nu, als ik op grond van mijn weblogs geen recht meer heb om mijn mening te verspreiden? Een absurde gedachte. Maar wil ik wel dat iedere gek die een mooi plannetje bedenkt via internet vrijelijk naar medestanders kan zoeken? Dat lijkt mij geen goede ontwikkeling.

Maar  ik wil mijn eigen recht op vrijheid van meningsuiting daar ook niet voor inleveren. Dan maar minder veiligheid, zo lijkt de VVD te roepen op het voorstel van de CDA om meer regels te stellen aan de vrijheid van meningsuiting. En wat vinden wij? Tja, het wordt moeilijk om hierop christelijk-sociaal beleid uit te stippelen. Of toch niet? Laat het mij maar weten via secretaris@perspectief.nu.

Dinsdag 16 januari
Wanneer ben je een heiden? En wanneer ben je de beste heiden van het jaar? Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar mij werd vandaag meerdere malen deze vraag gesteld. Wat heeft Wiegel voor ergs gedaan, dat hij de heiden van het jaar is geworden? Natuurlijk heb ik toen benadrukt dat het een positieve prijs is en dat wij erg blij zijn met de inzet die Wiegel heeft geleverd voor het bijzonder onderwijs.

Hoe je het ook bekijkt: deze verkiezing op onze nieuwjaarsborrel heeft ons veel publiciteit opgeleverd. En dat is altijd mooi voor PerspectieF! We hebben inmiddels met meneer Wiegel afgesproken dat hij de prijs op een bijeenkomst van PerspectieF in ontvangst zal nemen. We zullen dat uiteraard bekend maken, ook via deze website. Wiegel was blij met de prijs. Zeg nou zelf: wie wil er niet heiden van het jaar zijn…


Maandag 15 januari

Met frisse moed ben ik deze werkweek weer begonnen. Er is genoeg te doen op het dienstencentrum voor de Protestante Kerk! Ook dit weekend haalde dit weer de kranten. Maar ik kan jullie verzekeren: we doen bijna allemaal nuttig werk. En voorlopig ervaar ik mijn baan als programmacoördinator van Luisterend Dienen ook als heel erg relevant. In mijn werk kan ik, hoewel zeer beperkt, toch een kleine bijdrage leveren aan een wereld waar de schaarse middelen wat beter zijn verdeeld. Ik zie uit naar de tijd dat gerechtigheid in deze wereld zal wonen.

Na een dag werken in Utrecht, stap ik in mijn auto richting Amersfoort. Daar heb ik een vergadering op het partijbureau van de ChristenUnie van de selectiecommissie voor de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2007. We hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met mensen die gesolliciteerd hebben of voorgedragen zijn, voor een plaats op de lijst. Er zijn zo’n 75 gesprekken gevoerd! En ik kan je verzekeren dat onze partij heel veel bijzondere en capabele mensen in haar achterband heeft. Bij de sollicitanten zat ook een heel aantal jongeren, die actief zijn (geweest) voor PerspectieF. Uiteindelijk moet er een lijst met 30 personen ontstaan. De uitslag zullen jullie in de loop van dit jaar wel horen!


Voor reacties kunt u mailen naar 
secretaris@perspectief.nu


Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Week 3 - Annemieke'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > januari