SGP en SP hebben beter plan voor koopzondag

koopzondagenzaterdag 30 mei 2009 14:32

Onder het motto 'Houd de ChristenUnie scherp' beoordeelt de jongerenorganisatie van de CU wat de partij uit het twee jaar oude coalitieakkoord heeft verzilverd. Over de koopzondagen zijn de jongeren teleurgesteld: te weinig ambitie en de gemaakte afspraken worden niet nagekomen.

,,Het oneigenlijke gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet ter verruiming van het aantal koopzondagen wordt tegengegaan'', aldus het twee jaar geleden gesloten coalitieakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Vlak na de sluiting van het regeerakkoord zei André Rouvoet vol daadkracht dat ,,misbruik van de Winkeltijdenwet moet worden tegengegaan''. Tijdens het meest recente partijcongres gaf hij ook weer aan dat er ,,spoedige uitvoering'' aan deze afspraak gegeven gaat worden. Het coalitievoorstel staat in schril contrast met deze ambitie.

Inmiddels liggen er twee wetsvoorstellen die het oneigenlijke gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet moeten tegengaan. Een coalitie- en oppositievoorstel. Minister Van der Hoeven pleit er in haar voorstel voor dat gemeenten een zorgvuldige afweging maken omtrent toerisme in relatie tot winkeltijden. Er moet sprake zijn van 'significant' toerisme. Maar of dat tien of tienduizend toeristen zijn, wordt niet gedefinieerd.

Het wetsvoorstel van de minister verandert in de praktijk weinig aan de bestaande praktijk. Het wijst de gemeenten slechts op het belang van een zorgvuldige afweging. Met dit voorstel wordt in feite de huidige praktijk van misbruik van de toerismebepaling gelegaliseerd. Een merkwaardige oplossing om concrete problemen tegen te gaan. Het voorstel lijkt daarmee een wassen neus, wat bevestigd wordt door de reactie van de PvdA: ,,Ook in de toekomst kunnen gemeenten zelf beslissen over het aantal koopzondagen. Er komt dus geen toets vooraf door het rijk. Dat heeft het kabinet besloten.''

Het voorstel van SP en SGP zet meer zoden aan de dijk. Alleen toerisme van structurele en uitzonderlijke aard en omvang zijn reden voor een uitzondering op de regels. Ook de voorgestelde centrale regeling biedt meer garantie dat het 'oneigenlijk gebruik', waarover het coalitieakkoord spreekt, daadwerkelijk teruggedrongen wordt. Helaas heeft zelfs het zwakke coalitievoorstel veel kritiek moeten incasseren van zogenaamde vrijheidstrijders. De ondernemer moet toch vrij zijn om zelf te bepalen of hij open wil of niet? Deze vrijheid bestaat echter bij het inperken van de vrijheid van ándere ondernemers. En wordt door diezelfde liberalen niet gesteld dat mijn vrijheid stopt waar die van de ander begint? De coalitie moet zich in ieder geval niet laten verleiden om op basis van deze schijnargumenten het bestaande voorstel te af te zwakken. Een verscherping is gezien de ambitie die neergelegd is in het coalitieakkoord meer op zijn plaats.

De ChristenUnie moet in dit kabinet nadrukkelijker inzetten op de uitvoering van de afspraak uit het coalitieakkoord. Als het voorstel van Van der Hoeven niet drastisch wordt aangepast, doet de ChristenUnie er goed aan zich aan te sluiten bij het voorstel van de SP en de SGP.

IJmert Muilwijk en Maarten Klok zijn respectievelijk voorzitter en lid van de werkgroep Economie van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren.

Labels
Opinie

« Terug

Reacties op 'SGP en SP hebben beter plan voor koopzondag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > mei