ChristenUnie: kom op voor de arme landen!

ontwikkelingssamenwerkingzaterdag 30 mei 2009 14:31

Na enkele maanden economische crisis wordt de roep vanuit de samenleving groter om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Niet alleen rechtse politici zien de crisis als de gelegenheid om de ontwikkelingssamenwerking de nek om te draaien. Zelfs het kabinet zou overwegen om 1.25 miljard extra te bezuinigen op de ontwikkelingssamenwerking. Maar juist de armsten van deze wereld worden al het hardst getroffen door de wereldwijde economische crisis. PerspectieF wil daarom dat de ChristenUnie pal blijft staan voor kansarme mensen. Bezuinig niet op de ontwikkelingssamenwerking en maak werk van structurele verbeteringen.

Bij het aantreden heeft dit kabinet zich tot doel gesteld om de millenniumdoelen in samenwerking met andere organisaties dichterbij te brengen. Deze doelstelling sluit aan bij de inzet van de ChristenUnie. Zo ging enkele jaren geleden ging de Michacampagne ook in Nederland van start. In deze campagne werden met name christenen opgeroepen om zich in te zetten voor wereldwijde gerechtigheid. De ChristenUnie heeft toen zelf als deelnemer van de campagne onder andere bij monde van toenmalig Tweede Kamerlid Huizinga gepleit voor een actieve inzet voor het behalen van de millenniumdoelstelling van de VN om de armoede in 2015 uit te bannen. Zoals het er nu voorstaat, wordt deze doelstelling niet gehaald.

De voorgestelde extra bezuinigen op de ontwikkelingssamenwerking komen het halen van de millenniumdoelstellingen niet ten goede. Scherpe oplettendheid van de Tweede Kamer fractie van de ChristenUnie is nu noodzakelijk. De huidige tijd vraagt om een ander antwoord dan bezuinigingen. De ontwikkelingslanden kunnen niks doen aan de economische malaise. De oplossing moet worden gezocht in structurele verbeteringen. Goed onderwijs en de bestrijding van besmettelijke ziektes in de ontwikkelingslanden moet voorop blijven staan. Dit zijn basisvoorwaarden voor een betere levenssituatie in de ontwikkelingslanden, maar zonder serieuze investeringen is het boeken van vooruitgang onhaalbaar.

De ChristenUnie moet met het kabinet de crisis aangrijpen om zich in te zetten voor het oplossen van de nadelige handelsbelemmeringen waarmee de ontwikkelingslanden te maken hebben. Ook moeten marktpartijen gestimuleerd te worden om zich aan te sluiten bij keurmerkorganisaties. Consumenten weten dan waarvoor ze kiezen bij hun aankopen. Zo kunnen Nederlandse burgers betrokken worden bij andere wereldburgers. Een eenduidig keurmerkenbeleid voor eerlijke en duurzame producten is daarvoor nodig. Door het omlaag brengen van de BTW kunnen deze producten bovendien aantrekkelijker voor consumenten worden gemaakt.

De zorg voor de naaste dient van mens tot mens gaan. Als de ChristenUnie de inzet op gerechtigheid serieus neemt, moet ze zich ook ten tijde van crisis en hevige kritiek blijven inzetten voor de ontwikkeling van mensen elders op de wereld. Dat is werkelijk christelijk-sociaal, dat is ‘duurzaam voor elkaar’!

Adriaan Prins en Niels Kruithof

Labels
Ontwikkelingssamenwerking
Opinie

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: kom op voor de arme landen!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > mei