Algemeen Overleg Situatie Midden-Oosten

dinsdag 01 oktober 2002 15:28

Mevrouw Huizinga-Heringa (ChristenUnie) zegt verheugd te zijn dat de internationale consensus over de noodzaak om het VN-spoor te volgen, steeds groter wordt. Zij zegt daarbij vooral te denken aan de verandering in de opstelling van president Bush.

De regering zegt ervan overtuigd te zijn dat de medewerking van Irak aan UNMOVIC uitsluitend te danken is aan de internationale druk en dat die druk daarom in stand moet blijven. Kan de minister toelichten hoe die druk in stand kan worden gehouden?

Er wordt onderhandeld over een nieuwe VR-resolutie. Deze onderhandelingen lijken zich echter in een impasse te bevinden, nu er een vruchteloze discussie wordt gevoerd over de noodzaak van één of twee resoluties. Hoe beoordeelt de minister dit?

De regering van de VS heeft aan het congres een ontwerpresolutie voorgelegd die het haar mogelijk maakt om met militair geweld de naleving van de relevante VR-resoluties af te dwingen. Hoe beoordeelt de minister deze ontwerpresolutie? Is een en ander niet in tegenspraak met de eerder geuite bereidheid om het VN-spoor te volgen?

Nu de val van Saddam Hoessein niet langer kan worden uitgesloten, moet zeker worden nagedacht over het lot van de Irakese bevolking. Zal de minister daaraan aandacht besteden?

Ten slotte wijst mevrouw Huizinga erop dat de VS zich eerder wel degelijk hebben uitgesproken voor «regime change». Is dit streven een van de redenen dat de VS aandringen op een nieuwe VR-resolutie?
Labels
Bijdragen

« Terug

Reacties op 'Algemeen Overleg Situatie Midden-Oosten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2002 > oktober