Te gast in de Kopenhagen express

ijmert_kopenhagenwoensdag 16 december 2009 09:30

Zaterdagavond was het eindelijk zo ver. Na het Beat the Heat klimaatevent met duizenden mensen in de Jaarbeurs vertrok de Kopenhagen express met minister Cramer naar de VN klimaattop. Als klimaatambassadeur voor ICCO kreeg ik ook een mooi plaatste in de trein aangeboden. Ik zeg, doen!

Version:1.0 StartHTML:0000000210 EndHTML:0000005021 StartFragment:0000002409 EndFragment:0000004985 SourceURL:file://localhost/Users/dirkzwart/Desktop/PerspectieF%20bij%20VN%20klimaattop%20Kopenhagen.doc

Voor het eerst waren de meest invloedrijke figuren op het gebied van klimaat zo dicht op elkaar. En niet zomaar een uurtje. Nee, 13 uur lang in een trein waar je niet zomaar uit kan springen. Een mooi moment om de banden aan te halen. Politici, CEO’s, directeuren van ontwikkelingorganisaties en nog veel meer mensen borrelden tot in de late uurtjes door in de drie cafewagons.

 

Een mooi moment om mensen te vragen wanneer de top aanstaande vrijdag nu echt geslaagd is. Leuk is om te zien dat mensen een verschillende focus hebben. GroenLinks europarlementarier Bas Eijkhout richtte zich in ons gesprek bijvoorbeeld veel meer op CO2 reductie targets, terwijl Jacques van der Ham, directeur van ICCO, veel meer op de compensatie van ontwikkelingslanden focusde.

 

Aan de inzet van Nederland lijkt het in Kopenhagen niet te liggen. Al is dat moeilijk te meten. De onderhandelingen vinden achter gesloten deuren plaats. Of Cramer echt zo groen is moeten we dus maar afwachten.

 

Na aankomst zijn we maar direct aan de slag gegaan. Desmond Tuto, de bisschop die een belangrijke rol had bij de afschaffing van apartheid in Zuid Afrika, nam 500.000 handtekeningen in ontvangst van de Countdown to Copenhagen campagne waar ik ook aan mee gewerkt heb. 500.000!!!

 

Ik zie uit naar de komende week. Kopenhagen gaat als het goed is de boeken in als een keerpunt in de vervuiling van de aarde. I hope so!!!

Labels
Overdenking

« Terug

Reacties op 'Te gast in de Kopenhagen express'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > december