Prikken en wegen

maandag 14 december 2009 08:35

Verontruste moeders, verwarde tieners en verbouwereerde voorlichters: het resultaat van de oproep die Nederlandse tieners tussen de 13 en 16 jaar in maart 2009 kregen. In het kader van een inhaalcampagne konden ze zich laten inenten met het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. De geloofwaardigheid van het rijksvaccinatieprogramma heeft een deuk gekregen, wat zich wel uitte in de vele discussies en het lage opkomstpercentage voor de inhaalcampagne. PerspectieF, ChristenUnie-jongeren, roept minister Klink op om zich te bezinnen op de vaccinaties, zodat jongeren nu en in de toekomst kunnen vertrouwen op een onderbouwd en geloofwaardig vaccinatieprogramma!

Tot nu toe wordt baarmoederhalskanker opgespoord door bevolkingsonderzoek, waarvoor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere vijf jaar worden opgeroepen. Er kan dan behandeld worden vóórdat de ziekte zich ontwikkelt. Het betwiste vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) is een serie van drie prikken. Het vaccin beschermt tegen twee virussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Samen zijn deze twee virussen verantwoordelijk voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Ook na inenting is er dus nog een wezenlijke kans om toch deze ziekte te krijgen.
Van het vaccin, dat vanaf september 2009 aan alle meisjes in Nederland wordt aangeboden, is bekend dat het 6,5 jaar beschermt. Ook bijwerkingen op langere termijn zijn niet bekend. Daarnaast is er onvoldoende sluitend bewijs dat de kosten van het vaccineren opwegen tegen de hoeveelheid winst die geboekt kan worden in termen van de gezondheid van Nederlandse vrouwen. Het bevolkingsonderzoek blijft namelijk nodig naast de vaccinatie en de prikken zijn duur.
En het blijft niet bij één extra vaccin in het programma. Er ligt een advies van de Gezondheidsraad te wachten om de vaccinatie tegen Hepatitis B uit te breiden van alleen risicogroepen naar de hele bevolking. Ook van dit vaccin is niet geheel duidelijk wat de juiste strategie is om te kiezen. Een eventuele inhaalslag zou gedaan moeten worden op de leeftijd van 12 jaar en het zou daarom gecombineerd kunnen worden met de HPV-vaccinatie. Nu de start hiervan uitgesteld is vanwege de Mexicaanse griep, kan deze optie alsnog in overweging genomen worden.

Kortom, er zijn nog veel onzekere factoren. Meisjes moeten de prikken krijgen vóór ze seksueel actief worden. Daarom worden ze hiervoor uitgenodigd op hun 12e. Baarmoederhalskanker is dan voor de meeste tieners nog een ver-van-je-bed-show. Bovendien zijn ze vaak nog te jong om zelf een goed afgewogen keuze te maken. En met zoveel onzekere factoren is het geen wonder dat ouders en overheidsvoorlichting het ook niet voor elkaar krijgen om het vertrouwen te wekken!

Conclusie
Het uitstellen van het opnemen van de HPV-vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma is een mooie gelegenheid om opnieuw te bezinnen over hoe het rijksvaccinatieprogramma eruit moet zien. De inhaalcampagne heeft laten zien dat Nederlandse tieners geen proefkonijn willen zijn in de ‘baat-het-niet-schaadt-het-niet’-politiek van onze regering. De overheid zou tieners moeten overtuigen door de veiligheid, effectiviteit en urgentie van het vaccin aan te tonen. Overheid, kom met een geloofwaardig vaccinatieprogramma!

 

De overheid schaad het vertrouwen van de burgers door te het te ongeloofwaardige vaccinatieprogramma.

Door: Maaske Treurniet, PerspectieF werkgroep Gezondheid & Sport

Labels
Opinie

« Terug

Reacties op 'Prikken en wegen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > december