Handen af van onze helpers!

brandweerbannerwoensdag 01 oktober 2008 15:11

"Geweld tegen hulpverleners. Inmiddels kan ik het intypen zonder compleet laaiend van woede te worden. Hoewel? Hoe haal je het in je hoofd om een ambulancebroeder te bedreigen die je broertje probeert op te lappen? Waarom gooien mensen stenen naar brandweermannen en worden buschauffeurs bedreigd," vraagt Ed Anker zich af in zijn weekblog voor Trouw.

Op dit soort momenten word ik even heel erg somber. Daarna krijg ik de neiging om heel hard te gaan schreeuwen "waar zijn we in vredesnaam mee bezig!". Vanmiddag heb ik een Algemeen Overleg over het programma Veilige Publieke Taak. VPT is het beleidsprogramma dat geweld tegen hulpverleners moet tegengaan. Ik wil dat dit programma dingen oplost. Dit programma moet namens mij tegen al die gasten zeggen: "Doe normaal!, Nokken nou! Handen af van onze helpers!" Uiteraard is de beleidsvertaling wat minder schreeuwerig. Dat is misschien maar goed ook. Er wordt al zo veel geschreeuwd.

Het plan besteed veel aandacht aan de aanpak van de daders. De straffen worden zwaarder en er wordt gekeken of er snelrecht op ze kan worden toegepast. Daarnaast wordt het voor hulpverleners beter mogelijk gemaakt om bedreigingen (eventueel) anoniem te melden. En er lopen veel programma's om hulpverleners beter te leren omgaan met potentieel bedreigende situaties.

Goede dingen en toch... Ik blijf dat gevoel houden dat we tot de koppen van geweldsplegers moeten kunnen doordringen. Dat ze het niet normaal vinden om een hulpverlener als voetveeg te behandelen. De ChristenUnie pleit al lang voor het invoeren van het Doe Normaal contract en bevel. Dat zijn instrumenten waarbij overlastgevende jongeren niet alleen een straf krijgen, maar waarbij er ook gewerkt wordt aan gedragsverbetering. Daar worden ook de ouders, de school en de buurt bij betrokken.
De ChristenUnie heeft bij het coalitieakkoord het handvest burgerplichten bedongen. In dat handvest wordt neergezet wat de plichten van de Nederlandse burger zijn, zodat we elkaar daar ook op kunnen aanspreken.

Maar het kan nog simpeler. Nog niet eens zo heel lang geleden zat ik op school en gaf een agent verkeersles, hij keurde ook onze fietsen en kwam vertellen over vuurwerk. Dat was een beetje spannend want normaal kwam je niet in aanraking met politie. Maar je leerde ze toch kennen. Die jongens waren best OK. Twee weken geleden liep ik een koopavond mee met een wijkagent. Ik hoorde van hem dat ze dat niet meer doen. Ze geven geen voorlichting meer op scholen. Hij miste dat. De eerste confrontatie met een jongere is nu nadat er rottigheid is geweest. Het zal vast niet de oplossing zijn van alles, maar het zal schelen als je je wijkagent al eens eerder hebt gezien als bewaker van je eigen veiligheid.

 

 

Labels
Ed Anker
Weblog

« Terug

Reacties op 'Handen af van onze helpers!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008 > oktober