ChristenUnie: groei beschermingsbewind moet stoppen

Carola Schouten - Foto: Anne Paul Roukema / ChristenUniewoensdag 27 november 2013 16:43

Het aantal mensen met schulden neemt sterk toe. De ChristenUnie vindt dat de er een einde moet komen aan de ongeremde groei van het beschermingsbewind. Tweede Kamerlid Carola Schouten: ‘Iedereen kan nu zomaar beschermingsbewind voeren. De kwaliteit wisselt hierdoor sterk. Er kunnen verkeerde verwachtingen gewekt worden. Mensen denken dat beschermingsbewind de oplossing is, maar de vorderingen en de schulden blijven bestaan.’

Problemen

Bij het beschermingsbewind neemt iemand de verantwoordelijkheid op zich voor het beheren van de financiën van een ander. Helaas helpt het beschermingsbewind mensen met schulden vaak niet. Beschermingsbewind staat dus niet gelijk aan schuldhulpverlening. Toch heeft het kabinet besloten dat vanaf volgend jaar verkwisting en het hebben van problematische schulden al voldoende reden is om beschermingsbewind toe te kennen. De problemen zullen hierdoor toenemen. Ook de gemeenten zullen dit merken.

‘De kosten van het beschermingsbewind komen bij de gemeenten terecht. Zij moeten dit betalen uit de bijzondere bijstand. Dit gaat ten koste van de hulp aan anderen, zeker als gemeenten door de Wet Werk en Bijstand maatregelen van het kabinet ook al vaker de bijzondere bijstand moeten inzetten,’ aldus Schouten, “Daarom wil de ChristenUnie dat de toegang tot het beschermingsbewind wordt beperkt. Dit kan door de kwaliteit en noodzaak van beschermingsbewind te toetsen.”

Onwenselijk

Mensen hebben door hun betalingsachterstanden steeds vaker te maken met incassobureaus. De helft van de incassobureaus berekent te veel kosten aan mensen met betalingsachterstanden. Ook het onderzoek ’Armoede in Nederland 2013’ van Kerk in Actie wijst op de problemen met incassoregels. De ChristenUnie wil dat het kabinet maatregelen neemt. Schouten: ,,Mensen met schulden worden zo onnodig dieper het moeras in geduwd. Dit is onwenselijk. Er moet niet over de rug van mensen die al financiële problemen hebben geld worden verdiend.”

Woensdag zal Schouten in het debat over het armoede- en schuldenbeleid aan staatsecretaris Klijnsma vragen om de regels aan te passen. Schouten: “Er is nu alleen een beperkt lijstje met tarieven. Kwaliteitseisen worden niet gesteld. Het moet niet kunnen dat incassobedrijven voor een simpele standaardaanmaning direct het minimumbedrag van 40 euro berekenen, daar lossen we het probleem niet mee op.” De ChristenUnie wil dat het berekenen van buitengerechtelijke kosten voor standaardaanmaningen uitgesloten wordt. Ook moet er een lijst komen waarop staat welke buitengerechtelijke handelingen voor vergoedingen in aanmerking komen.

Schuldhulpmaatje

Ook pleit de ChristenUnie voor de inzet van het Schuldhulpmaatje, een landelijke organisatie met 1150 vrijwilligers die mensen met schulden bijstaan. Dit initiatief van kerken en maatschappelijke organisaties kreeg eerder deze maand al 150.000 euro voor het komende jaar toegezegd door de overheid, mede op aandringen van Schouten.

Labels
Carola Schouten
Schuldhulp

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: groei beschermingsbewind moet stoppen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > november