Schriftelijke vragen Joël Voordewind over het bericht dat Syrische vluchtelingen die christen zijn geweigerd worden in VN-opvangkampen

09-12-2019 00:00 09-12-2019 00:00

Schriftelijke vragen Joël Voordewind aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Kamerstuknr. 2019Z24539

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht van CBN News waarin gemeld wordt dat christelijke vluchtelingen uit Syrië geweigerd worden in VN-opvangkampen in Jordanië? 1)

Vraag 2
Kunt u op basis van eigen informatie al dan niet bevestigen of deze signalen dat christelijke vluchtelingen geweigerd worden geloofwaardig zijn?

Vraag 3
Bent u bereid bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) opheldering te vragen over deze berichten? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Kent u berichten uit andere landen in het Midden-Oosten over christelijke vluchtelingen die geen toegang krijgen tot opvangkampen of daar niet veilig zijn? Wat weet u over de situatie van christelijke vluchtelingen bijvoorbeeld in Irak?

Vraag 5
Deelt u de mening dat het belangrijk is om zeker te stellen dat christelijke vluchtelingen uit Syrië dezelfde opvang krijgen als moslims? Deelt u ook de mening dat er onderzoek nodig is om na te gaan of christelijke vluchtelingen inderdaad wel dezelfde opvang krijgen als niet-christenen en of zij daarin veilig zijn?

Vraag 6
Bent u bereid bij de VN aan te dringen op een dergelijk onderzoek?

Vraag 7
Bent u van mening dat er aparte opvangkampen moeten komen voor religieuze minderheden om hun veiligheid beter te kunnen garanderen? Zo nee, hoe denkt u dat hun veiligheid in de bestaande kampen verzekerd kan worden?

1) No Christians Allowed: Muslim UN Officials Block Syrian Christian Refugees from Getting Help, CBN News, 12 april 2019 ( https://www1.cbn.com/cbnnews/cwn/2019/december/no-christians-allowed-muslim-un-officials-block-syrian-christian-refugees-from-getting-help ).

Meer informatie

Labels
Asiel
Bijdragen
Buitenlands beleid
Joël Voordewind

« Terug

Archief > 2019 > december