Change is coming!?

obamawoensdag 01 april 2009 14:59

4 November 2008 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de eerste Afro-Amerikaanse president werd gekozen. 40 Jaar na Martin Luther King’s beroemde speech ‘I have a dream’ staat er weer een donkere man op om een boodschap van hoop te brengen. In Europa, in ieder geval in Nederland, werden de verkiezingen in Amerika gevolgd alsof het om de eigen nationale verkiezingen ging. Nederland, en de rest van de wereld, is Obama-minded.

Door Trineke Palm, voorzitter van de werkgroep Buitenlandse Zaken

In Amerika stemmen veel orthodoxe christenen op een Republikeinse kandidaat, vanwege hun opvattingen over het gezin, het homohuwelijk en abortus. Ook deze verkiezingen was dat het geval. Toch was er deze verkiezingsstrijd meer discussie dan voorgaande periodes en heeft een (klein) deel van hen zelfs voor het eerst op de democraten gestemd;  voor christenen in Amerika was het niet meer 'gewoon logisch' om op McCain in plaats van op Obama te stemmen. Beide kandidaten spraken (open) over hun geloof en beide onderwierpen zich aan een interview met de bekende evangelische dominee Rick Warren.

Op de stelling, die op de PerspectieFsite stond, 'Obama is in staat de VS te veranderen' reageerde ruim 80% positief. Veel ChristenUnie-leden en veel PerspectieF'ers hechten belang aan de -standpunten van kandidaten op het vlak van homohuwelijk en abortus. Maar publieke gerechtigheid is meer dan het tegengaan van abortus, zeker als je spreekt over een land waar veel kinderen geen gezondheidszorg kunnen ontvangen, omdat ze niet verzekerd zijn.  Ook hebben de Republikeinse presidenten zelden daadwerkelijk maatregelen getroffen om abortus tegen te gaan.

Wat gaat er dan veranderen?

Obama's aandacht zal worden opgeslorpt door de economische situatie. Hoe passen zijn beloften over gezondheidszorg, klimaatverandering en energieonafhankelijkheid in dit plaatje? Er zijn altijd meer wensen dan middelen en zeker in het huidige economische klimaat is deze stelling van toepassing. De uitwerking van zijn mooie beloften in concrete plannen zal nog heel wat voeten in de aarde hebben.

Wat betreft gezondheidszorg wil Obama grote bedrijven dwingen hun werknemers te verzekeren.  Er zijn nu 47 miljoen Amerikanen zonder een ziektekostenverzekering. Hillary Clinton heeft als First Lady dit probleem geprobeerd aan te pakken, maar liep destijds vast (hoe ontwijkt Obama dezelfde valkuilen?). Obama wil binnen het systeem veranderingen doorvoeren. Is dat de verandering waar veel Amerikanen op hopen?

In tegenstelling tot president Bush heeft Obama gezegd dat hij een actieve milieupolitiek wil voeren en zich niet langer afzijdig wil houden van internationale verdragen om de klimaatverandering aan te pakken. Hij heeft toegezegd zich te willen inzetten om de CO2 uitstoot van de VS flink te verminderen. Obama wil minder afhankelijk worden van energievoorziening van andere landen en zoekt de oplossing hiervoor vooral op het gebied van zonne- en windenergie om toch te voldoen aan de energievraag die er in de VS is.

Buitenlands beleid

Het buitenlands beleid is wat Nederland het meest direct raakt. Er is zeker sprake van nieuwe kansen. Obama is meer op diplomatie en samenwerking gericht dan zijn voorganger Bush en diens partijgenoot McCain. Dit zal ook belangrijk zijn om de huidige economische situatie effectief aan te pakken.

Obama wil zo snel mogelijk terugtrekken uit Irak en zal hiervoor een tijdsplan opstellen. Hij wil daarentegen  extra troepen naar Afghanistan sturen. Dit is van belang voor de Nederlandse troepen in Afghanistan. Ook wil Obama, evenals McCain daarvoor pleitte, een snelle sluiting van Guantanamo Bay en een stop op het martelen van gevangenen.

Wat betreft China heeft Obama zowel aangeven het land niet als vijand nog als vriend te zien. Hij heeft aangegeven China aan te zullen spreken op mensenrechtenschendingen waar China direct en indirect een rol in heeft. Obama laat zich dus niet duidelijk uit over zijn houding tegenover deze (wederom opkomende) supermacht; waar zal de balans in de praktijk naar overhellen?

In tegenstelling tot veel van zijn voorgangers heeft Obama Afrika al bezocht voor hij president wordt. Hij wil zeker verandering brengen in de situatie op het continent, hoewel president Bush ook erg veel gedaan heeft om aids in Afrika tegen te gaan. Maar veel van zijn Democratische partijgenoten zullen meer hechten aan het verbeteren van de situatie van eigen burgers, dan aan investeren in veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in 'the global South.'

Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we've been waiting for. We are the change that we seek.

Een mooie uitspraak om te onthouden; waar staat Obama over vier jaar? Zal hij daadwerkelijk positieve verandering gebracht hebben of zijn zijn woorden politieke grootspraak gebleken?

 

Labels
Opinie

« Terug

Reacties op 'Change is coming!?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > april