Maak Openbaar Onderwijs Bijzonder!

onderwijswoensdag 01 april 2009 14:44

Decenia lang wordt er al gediscuseerd over de plaats van bijzondere scholen in het Nederlandse onderwjissysteem. Regelmatig wordt geopperd om het bijzonder onderwijs af te schaffen. PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, pleit er in een vandaag gelanceerd visiedocument voor om al het onderwijs ‘bijzonder’ te maken.

Door Marijn Gunnink, vice-voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren

Het belangrijkste kenmerk van bijzonder onderwijs is dat men een duidelijke visie heeft op het kind dat onderwijs volgt en op de manier van lesgeven. Openbare scholen beroepen zich vaak te makkelijk op een ‘neutrale visie’. Lesgeven zonder visie op het kind of en manier van onderwijs geven, is volgens onmogelijk. Iedere school maakt keuzes en het is belangrijk dat de ideeën die aan het onderwijs ten grondslag liggen duidelijk zijn en goed worden gecommuniceerd.

Een ander belangrijk aspect dat meegenomen moet worden in deze discussie is dat ouders kinderen opvoeden vanuit hun eigen ideaal. Zij willen hun kind het beste meegeven en doen dat op grond van eigen ideeën over wat goed is voor het kind. Het is daarom niet meer dan logisch dat ouders een school kiezen die aansluit bij de lijn van de opvoeding. Daarom is het essentieel dat openbare scholen duidelijk maken waarvoor zij staan. Deze visie hoeft echter niet per diffinitie een religieuze te zijn. Momenteel bestaat zelfs al de mogelijkheid om binnen het bijzonder onderwijs een school op te richten vanwege een ander pedagogisch inzicht als een bestaande school.

Momenteel zijn de regels om een nieuwe school op te richten echter streng. Het is alleen mogelijk als je aan kunt tonen dat de school die je wilt oprichten duidelijk verschilt van de bestaande scholen. De meeste gemeenten zijn niet bereid om een nieuwe school in hun scholenplan op te nemen. Deze regels zullen dus verruimd moeten worden: de eis dat een school ‘aantoonbaar moet verschillen’ dient te vervallen. Dit biedt meer ruimte om nieuwe scholen op te richten. Voorwaarde is hierbij wel dat aangtoond moet worden dat er voldoende leerlingen naar de school gaan. Daarnaast draagt aanpassing van de huidige regelgeving ook bij aan het ‘verbijzonderen’ van bestaande openbare scholen. Scholen krijgen zo de mogelijk om hun eigen visie, samen met de ouders, uit te werken en te dragen.

Doorredenerend moeten gemeenten stimuleren dat ouders de verantwoordelijkheid voor de school overnemen. Dit is in lijn met de ontwikkeling dat de gemeentelijke overheid het bestuur van het openbaar onderwijs steeds verder op afstand zet. Het is dan ook nog maar een kleine stap voor gemeenten om ouders geheel verantwoordelijk te maken voor ‘bijzondere’ openbare scholen. Dit kan door de verenigingsvorm te verkiezen boven de stichting. Ouders worden dan lid van de school en dragen daarmee verantwoordelijkheid voor ondermeer de onderwijsvisie. Kortom, ouders bewaken de visie van de school waarvoor zij bewust gekozen hebben in lijn met de opvoeding van hun kinderen.

Labels
Onderwijs
Opinie

« Terug

Reacties op 'Maak Openbaar Onderwijs Bijzonder!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > april