Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Mestbeleid
Bijdrage van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber als lid van de vaste commissie voor Economische Zaken aan een algemeen overleg met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken
Onderwerp: Mestbeleid
Kamerstuk: 33 037
Datum: 26 maart 2014
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie): Voorzitter. 2014 is het Europese jaar voor de gezinslandbouw. De ChristenUnie draagt gezinsbedrijven een warm hart toe en wil dat deze bedrijven in Nederland een goed toekomstperspectief hebben. Vandaar ook onze inzet voor de jongeboerenregeling. Boeren en hun opvolgers hebben echter vooral baat bij een helder beleid van de overheid op basis waarvan ze beslissingen kunnen nemen over hun bedrijf en investeringen kunnen doen voor de langere termijn. Mijn fractie vindt het dan ook van groot belang dat de sector duidelijkheid krijgt op een aantal dossiers.
In de afgelopen tijd hebben we een aantal maatregelen genomen om te borgen dat het nationale fosfaatproductieplafond niet wordt overschreden, onder andere het stelsel voor verplichte mestverwerking. In de afgelopen jaren zijn we onder het plafond gebleven. Het lijkt er echter op dat de Europese Commissie onvoldoende vertrouwen heeft in onze aanpak. We krijgen weliswaar een nieuwe derogatie, waarmee we uiteraard erg blij zijn, maar deze derogatie wordt aangescherpt voor de kwetsbare zand- en lössgebieden. Daarnaast stelt de Commissie een aantal keiharde voorwaarden, waaronder het vasthouden aan de varkens- en pluimveerechten. Hiermee wordt de zaak behoorlijk op scherp gezet. Het lijkt "slikken of stikken". Mijn fractie is kritisch op het onderhandelingsresultaat en vooral op de gestelde voorwaarden, maar we hechten zeer aan de derogatie. Als we de derogatie niet krijgen, zullen de gevolgen desastreus zijn. Ik vraag de staatssecretaris dan ook hoeveel ruimte ze nog heeft om te onderhandelen over andere middelen om het doel te halen, dat wil zeggen onder het fosfaatplafond blijven. Is er nog ruimte?
Hoe verhoudt de Europese eis van het behoud van de dierrechten, wat uiteindelijk een middel is, zich tot het principe van subsidiariteit? Het was de bedoeling om de dierrechten in overleg met de Tweede Kamer af te schaffen, zodra er evenwicht op de mestmarkt zou zijn. Daarover is een amendement van ChristenUnie en D66 aangenomen. Is het niet aan Nederland zelf om maatregelen te nemen om het mestprobleem aan te pakken? Waarom wil de Europese Commissie dat de Kamer kiest voor het behoud van dierrechten, terwijl deze eis niet aan andere landen wordt opgelegd? Wat gebeurt er na 2017, als de derogatie afloopt?
Ziet de staatssecretaris mogelijkheden om de invoering van de voorwaarde van 80% grasland te temporiseren? Boeren zijn bij het bepalen van hun bouwplan immers uitgegaan van 70% grasland en inmiddels zitten we bijna in april. Krijgen deze boeren nu geen derogatie? Wat zijn de consequenties van de eis van 7% fysieke controles? Is deze eis volgens de staatssecretaris haalbaar? Door de lagere derogatie in vijf belangrijke provincies zal het nog moeilijker worden om evenwicht op de mestmarkt te realiseren. Kan de staatssecretaris in kaart brengen hoeveel bedrijven hierdoor geraakt worden en hoeveel minder mestfosfaat afgezet kan worden? Dat hoeft uiteraard niet vandaag, maar hopelijk wel op korte termijn, nog voor het VAO. Wat betekent het voor de kringloopgedachte dat boeren gedwongen worden meer kunstmest te gebruiken?
Dierrechten zijn in het verleden een kostbare investering geweest voor varkens- en pluimveehouders, waardoor ze geen andere investeringen hebben kunnen doen. Mijn fractie stuurt het liefst op basis van heldere ruimtelijke ordening-, kwaliteits-, milieu- en dierenwelzijnseisen. Dit streven naar duurzaamheid staat op gespannen voet met het behoud van dierrechten. Ik ken bijvoorbeeld een pluimveehouder die een zeer duurzaam stalconcept wil realiseren, maar in zijn businessmodel geen rekening heeft gehouden met dierrechten. Enerzijds willen we ruimte bieden aan die nieuwe stalconcepten, maar anderzijds vinden we dat er eerst een evenwicht op de mestmarkt moet zijn voordat de dierrechten afgeschaft worden. Ziet de staatssecretaris dit spanningsveld ook en op welke manier gaat ze hiermee om?
De ChristenUnie heeft steeds gezegd dat we de dierrechten willen afschaffen, zodra er evenwicht op de mestmarkt is. Dan moet het niet zo zijn dat we dan nog op een besluit uit Brussel moeten wachten. Kunnen we de ontwikkelingen op de mestmarkt jaarlijks monitoren en deze in Brussel onder de aandacht brengen? Is die ruimte er? Is het volgens de staatssecretaris reëel om vier jaar lang vast te houden aan afspraken die nu gemaakt worden op basis van de huidige situatie, terwijl de situatie over twee jaar wellicht heel anders is?
Ik kan me grotendeels vinden in de maatregelen uit het vijfde actieprogramma, zoals het bovengronds aanwenden van mest en de stuifbestrijding. Ik mis echter de terugkoppeling van mijn aangenomen motie over een passende stikstofnorm voor luzerne. Zeker op kleigronden is er ruimte voor meer stikstofgebruik. Heeft de staatssecretaris dit punt ingebracht in de onderhandelingen over het vijfde actieprogramma? Wat heeft dit opgeleverd?
De ChristenUnie is kritisch over het opgangkomen van de mestverwerking, een cruciale voorwaarde om aan de mestverwerkingsplicht te kunnen voldoen. Het nieuwe stelsel voor verplichte mestverwerking kan een goed alternatief zijn voor het stelsel van dierrechten en de melkquota. Het zou bedrijven de ruimte geven om beperkt te groeien. Tot nu toe blijken bestaande mestverwerkingsinitiatieven echter weinig rendabel en lijkt het duurder te worden om mest te exporteren. De inzet van mijn fractie is helder. Het bestaande mestoverschot moet worden weggewerkt voordat we kunnen spreken over uitbreiding. Ook de overheid moet zich hiervoor inzetten door de vergunningverlening aan te pakken. Het PBL en de WUR concluderen dat er ook zonder productie-uitbreiding een mestoverschot is na 2015. We moeten dus echt aan de bak. Als de mestverwerkingscapaciteit niet wordt uitgebreid, zit de sector op slot. Kan de staatssecretaris aangeven hoe ze dit ziet? Hoe staat het met de mestverwerking? Is de staatssecretaris van mening dat de sector die voldoende oppakt? Welke concrete resultaten heeft de versnelling van de vergunningverlening opgeleverd? We praten hierover immers al heel lang. Kan de staatssecretaris aangeven op welke manier de driepartijenovereenkomst van mestverwerking in de praktijk werkt, als er vier of meer partijen bij betrokken zijn? Dit levert in de praktijk namelijk nog veel onduidelijkheid op.
Ik wil nog wat zeggen over de melkveehouderij. Ook het koeiendebat van collega Smaling is immers aan de agenda van dit AO toegevoegd. Ik kan hierover duidelijk zijn. Mijn fractie wil de trend naar minder grondgebondenheid ook in de melkveesector keren. Ik ben niet zozeer bang voor een koeienexplosie, maar ik zie wel dat er maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat de melkveesector dezelfde kant opgaat als de intensieve sectoren. Ik ben dan ook blij met de voorstellen van LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) om bedrijfsuitbreidingen grondgebonden te laten plaatsvinden. Dat wil zeggen dat de extra mest op eigen grond moet worden afgezet en dat het ruwvoer van het eigen bedrijf of uit de nabije omgeving moet komen. LTO en NZO gaan hiermee een stapje verder dan de staatssecretaris. Is ze bereid om dit uitgangspunt te omarmen? Van belang is dat het principe van grondgebondenheid goed wordt uitgewerkt op een wijze die rechtdoet aan de regionale situatie. Mijn fractie kiest dan ook voor een regionale invulling en niet voor nationale normen die niet overal passen. Graag hoor ik ook wat de gevolgen voor de grondprijs zijn van het plan van LTO en NZO. Heeft het ministerie hiernaar berekeningen laten uitvoeren?
Tot slot wil ik het hebben over de fraudebestrijding. De staatssecretaris is van plan om stevige maatregelen te nemen om fraudebestrijding bij mesttransport en -verwerking mogelijk te maken. Eerlijk gezegd ben ik enorm geschrokken van de grootschaligheid van de fraude. Ik zie in dat een goede fraudeaanpak cruciaal is voor het doen slagen van de mestverwerking, maar ik zie ook dat sommige maatregelen een forse lastenverzwaring met zich meebrengen. Het mooiste zou zijn als de sector zelf met een goed verbeterplan komt dat op voldoende draagvlak kan rekenen. Hoeveel tijd heeft de staatssecretaris de sector hiervoor gegeven? Vindt er ook nog overleg plaats over alternatieve maatregelen?
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2014 > maart
- 31-03-2014 31-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers en Peter van Dalen aan het notaoverleg over de Staat van de Europese Unie 2014
- 28-03-2014 28-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Voordewind en Segers ontbreken opvang slachtoffers mensenhandel terug in Guinee
- 27-03-2014 27-03-2014 14:07 - ChristenUnie: herbezinning toezicht voedselveiligheid nodig
- 27-03-2014 27-03-2014 00:00 - Inbreng voorstel wet Pia Dijkstra tot wijziging Wet orgaandonatie ivm opnemen actief donorregistratiesysteem
- 27-03-2014 27-03-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carola Schouten inzake stand van zaken bij de invoering van één bankrekeningnummer
- 27-03-2014 27-03-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Gert-Jan Segers tbv evaluatie Wet bewaarplicht telecommunicatie- en internetgegevens
- 27-03-2014 27-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Fyra
- 26-03-2014 26-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan voortgezet algemeen overleg OV, OV-chipkaart en Taxi (AO d.d. 06/03)
- 26-03-2014 26-03-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat over Wet aanpassing arbeidsduur bevordering flexibel werk
- 26-03-2014 26-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Stelsel gefinancierde rechtsbijstand
- 26-03-2014 26-03-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Eurogroep / Ecofin Raad; IMF
- 26-03-2014 26-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Mestbeleid
- 25-03-2014 25-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Schouten en Dik over bericht dat Voedselbank EU-geld armoedebestrijding opeist
- 25-03-2014 25-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Inzet kabinet tijdens Koninkrijksconferentie op Aruba
- 22-03-2014 22-03-2014 08:00 - Waarom wij niet zwijgen (opiniestuk ND)
- 20-03-2014 20-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over de Wet tegengaan huwelijksdwang
- 20-03-2014 20-03-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik ten behoeve van Premiegevolgen van overhevelingen Zvw en AWBZ
- 20-03-2014 20-03-2014 00:00 - Inbreng Carla Dik inz. Regels: kunnen verlenen verplichte zorg aan persoon met psychische stoornis
- 20-03-2014 20-03-2014 00:00 - Inbreng Carla Dik inzake Advies Gezondheidsraad risico's gewasbeschermingsmiddelen voor omwonenden
- 19-03-2014 19-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de NIX18 campagne
- 19-03-2014 19-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik over advies WHO om de dagelijkse hoeveelheid suiker te halveren
- 18-03-2014 18-03-2014 17:05 - ChristenUnie: snel einde gebruik metam-natrium
- 18-03-2014 18-03-2014 15:52 - ChristenUnie: doelstelling volledige sanering asbestdaken agrarische gebouwen in gevaar
- 18-03-2014 18-03-2014 13:45 - ChristenUnie wil meer geld voor zorgdecentralisatie
- 18-03-2014 18-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over schade die kinderen oplopen tijdens verblijf in AZC's
- 18-03-2014 18-03-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber ten behoeve van de Landbouw- en Visserijraad op 24 en 25 maart 2014
- 17-03-2014 17-03-2014 18:11 - ChristenUnie wil structurele versterking economie Noord-Nederland
- 17-03-2014 17-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber en het Lid de Vries (PvdA) over de extra sluiskolk bij Eefde
- 17-03-2014 17-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik over de realisatie van Randstadspoor Utrecht-Harderwijk
- 17-03-2014 17-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik e.a. dat nieuw handelsverdrag met VS Nl. schaliegasverbod bedreigt
- 17-03-2014 17-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik ea over bedreiging schaliegasverbod door nieuw handelsverdrag met VS
- 15-03-2014 15-03-2014 09:28 - Arie Slob overhandigt Zorg Actieplan "Uw zorg is onze zorg" aan ANBO
- 14-03-2014 14-03-2014 15:43 - ChristenUnie: kabinet sluit ogen voor penibele situatie voedselbanken
- 14-03-2014 14-03-2014 14:56 - ChristenUnie: Sluis Eefde snel uitbreiden maar wel zorgvuldig
- 14-03-2014 14-03-2014 09:52 - Barensweeën van het nieuwe Egypte
- 14-03-2014 14-03-2014 09:51 - Mansveld: kom belofte Randstadspoor Utrecht-Harderwijk na
- 13-03-2014 13-03-2014 16:58 - ChristenUnie: ondersteun oprichting autonome regio Noord-Syrië
- 13-03-2014 13-03-2014 10:00 - ChristenUnie: CITO-scores verkeerde invloed op passend onderwijs
- 13-03-2014 13-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over het sluiten van deals met criminelen
- 13-03-2014 13-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over brandbrief Drentse scholen CITO-scores als afrekenlijstje
- 13-03-2014 13-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het terugroepen van vlees bij Van Hattem
- 13-03-2014 13-03-2014 00:00 - Inbreng Carola Schouten inzake evaluatie Nationalisatie SNS REAAL; evaluatie Interventiewet
- 12-03-2014 12-03-2014 15:05 - ‘We hebben afspraken gemaakt die hét verschil maken’
- 12-03-2014 12-03-2014 09:34 - Niet alleen in campagnetijd (Column Christelijk Weekblad)
- 12-03-2014 12-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over het initiatiefwetsvoorstel van het Lid Bosman
- 12-03-2014 12-03-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het VAO Bezoek kabinet aan Palestijnse gebieden en Israël (AO dd 12/02)
- 12-03-2014 12-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan VAO overleg Gewasbeschermingsmiddelen en bijensterfte (AO d.d. 19/02)
- 12-03-2014 12-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Integratieonderwerpen
- 12-03-2014 12-03-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken
- 11-03-2014 11-03-2014 16:11 - Kamer steunt kwartierdienst op de Valleilijn
- 11-03-2014 11-03-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over het rapport Tijdelijke commissie Huizenprijzen
- 10-03-2014 10-03-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber ten behoeve van Vaststelling Rijksinpassingsplan Hertogin Hedwigepolder
- 07-03-2014 07-03-2014 12:27 - Belastingregels wijkenergiecoöperaties moeten simpeler
- 07-03-2014 07-03-2014 09:54 - ChristenUnie: Toch kwartierdienst op de Valleilijn
- 07-03-2014 07-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Arie Slob over het Masterplan Toekomst IJsselmeer
- 06-03-2014 06-03-2014 11:38 - Samen kunnen we voedselverspilling aanpakken! (column Christelijk Weekblad)
- 06-03-2014 06-03-2014 10:46 - Slob: Koop deel IJsselmeervissers uit
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het VAO Voortgang Speerpunten Ontwikkelingssamenwerking (AO d.d. 12/02)
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over voortgang capaciteitsverhoging op de Valleilijn
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten dat UWV geen toestemming geeft voor vrijwilligerswerk
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik over het belastingregime voor lokale energie coöperaties
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers tbv Wijz. Rijkswet Nederlanderschap ter verlenging termijnen verlening Nl.s.
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Carla Dik-Faber ten behoeve van de Wet basisregistratie ondergrond
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg OV, OV-chipkaart en Taxi
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers tbv Wijz. Penitentiaire beginselenwet ivm vervoer en medisch klachtrecht
- 06-03-2014 06-03-2014 00:00 - Inbreng Carola Schouten ten behoeve van Implementatiewet richtlijn en verordening kapitaalvereisten
- 05-03-2014 05-03-2014 14:20 - ChristenUnie: overheid moet Staatsbosbeheer meer ruimte geven
- 05-03-2014 05-03-2014 12:06 - Tegemoetkoming voor alleenstaande met gehandicapt kind
- 05-03-2014 05-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan VAO Ontwikkelingen in Oekraïne (AO d.d. 04/03)
- 05-03-2014 05-03-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat Wet hervorming kindregelingen
- 05-03-2014 05-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik: bericht dat hoogbejaarden De Riederborgh, Ridderkerk moeten verlaten
- 05-03-2014 05-03-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik inzake een aangepaste planning Structuurvisie Ondergrond
- 05-03-2014 05-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Staatsbosbeheer
- 05-03-2014 05-03-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het AO Geldboetes in het bestuursrecht en het strafrecht
- 04-03-2014 04-03-2014 15:58 - Kamer zet streep door spoorboog Bathmen
- 04-03-2014 04-03-2014 13:56 - ChristenUnie: hoopvolle economische verwachtingen goed voor gezinnen
- 04-03-2014 04-03-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Voedsel (AO d.d. 18/12)
- 04-03-2014 04-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten over bericht "EH schrijft open brief aan minister Bussemaker"
- 04-03-2014 04-03-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Ontwikkelingen in Oekraïne
- 03-03-2014 03-03-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over consulaire bijstand aan een Nederlandse vader
- 03-03-2014 03-03-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het WGO Wijziging Wet verlaging max.opbouw- en premieperc. pensioen