Belastingregels wijkenergiecoöperaties moeten simpeler

Carla Dik_APR1555vrijdag 07 maart 2014 12:27

Onduidelijke BTW regels en onnodig hoge aansluitkosten op het energienetwerk zijn een belemmering voor de komst van wijkenergiecoöperaties. De ChristenUnie in de Tweede Kamer stelt hierover schriftelijke vragen aan minister Kamp en staatssecretaris Wiebes.

Groot zorgpunt van het Kamerlid is dat de belastingvoordelen die sinds 1 januari gelden vooral veel bureaucratie zullen opleveren voor deelnemers aan een wijkenergiecoöperatie. Dik-Faber: “Bewoners verliezen bijvoorbeeld het recht op korting op de energiebelasting als ze minder energie verbruiken dan dat ze van te voren hebben ingekocht bij de coöperatie. Dit is een perverse prikkel want je wil juist dat mensen energie besparen. Moet je dan straks wijkenergie-aandelen verkopen als je minder energie gaat verbruiken omdat je kinderen het huis uit zijn gegaan? Het is veel makkelijker als de belastingkorting in rekening wordt gebracht over de totale productie van de wijkenergiecentrale. Dat is veel eenvoudiger en geeft geen onnodige risico’s voor de deelnemers aan het project.”

Ingewikkelde regels

Met de vragen wil het Kamerlid ook duidelijk krijgen wanneer wijk-energie coöperaties nu wel en niet BTW moeten afdragen. Dik-Faber: “Dit kan bepalend zijn of initiatieven rendabel zijn. De regels lijken veel te ingewikkeld. Hoe moet je bijvoorbeeld BTW rekenen als de zonne-energie door de coöperatie gratis wordt geleverd op basis van het aandeel dat een inwoner heeft in de coöperatie? De ingewikkelde BTW-regels lijken wijkenergiecoöperaties onnodig duur te maken. Dit ontmoedigt goede initiatieven.”

Verder maakt het Kamerlid zich zorgen dat oudere wijkbewoners of mensen met een onzekere inkomenssituatie niet mee kunnen doen omdat ze geen geld kunnen lenen om een aandeel te kopen in de coöperatie. “Ik wil dat iedereen mee kan doen. De zonnepanelen verdienen zich zelf terug. Mensen die zelf geen geld bij de bank kunnen lenen moeten dat via de coöperatie kunnen doen gefinancierd via de energienota en zonder dat ze de korting op de energiebelasting verliezen.”

Het Kamerlid is tenslotte verbaasd over de hoge aansluitkosten voor wijkenergiecentrales op het energienetwerk. “Regels lijken een aparte grootverbruikersaansluiting te vragen waarvoor extra moet worden betaald terwijl dit technisch gezien vaak niet nodig is. Ook dit zorgt voor hogere kosten.”

Labels
Carla Dik
Energie

« Terug

Reacties op 'Belastingregels wijkenergiecoöperaties moeten simpeler'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > maart