Barensweeën van het nieuwe Egypte

20140125-Egypte-CU-_IHI1251vrijdag 14 maart 2014 09:52

Op woensdag 12 maart heeft Joël Voordewind zijn rapport ‘Barensweeën van het nieuwe Egypte’ aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aangeboden. In dit rapport doet Voordewind verslag over zijn reis naar Egypte, die hij samen met Europarlementariër Peter van Dalen maakte eind januari 2014. Daarnaast staan in het rapport zes aanbevelingen van Voordewind aan de Nederlandse en Europese politiek over de omgang met Egypte.

Hieronder kunt u de aanbevelingen uit het rapport lezen.

1.Hoewel de situatie absoluut in menig opzicht zorgen baart, biedt het huidige Egypte meer waarborgen voor de verdere transitie naar rechtsstaat en democratie dan het Egypte onder Morsi. Dit gegeven alleen al zou leidend moeten zijn in de politieke verhoudingen tussen de EU en Egypte.

2. De EU ziet te weinig in dat (grote delen van) de moslimbroederschap fundamenteel ondemocratisch zijn. Het is wenselijk dat de moslimbroeders weer onderdeel kunnen uitmaken van het democratisch proces in Egypte; dat kan echter uitsluitend dan indien de wapens nu definitief worden neergelegd. Meer nog: de moslimbroederschap zal dienen te verklaren onverkort onderdeel te willen maken van het democratisch proces en derhalve bereid dienen te zijn zelf zich te onderwerpen aan de eisen van de rechtsstaat.

3. Plaats Ansar Bayt al-Maqdis, de extreme militante tak van de Moslimbroederschap, op de EU lijst van verboden organisaties. Er is meer onderzoek nodig naar de al dan niet informele banden tussen de moslimbroederschap en de groeperingen in de Sinaï en daarbuiten die de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor de terreurdaden in de afgelopen jaren.

4. De strijd met de extremisten die Egypte op dit moment voert, heeft alles te maken met terreurbestrijding. Daarvoor is het nodige begrip vereist. Anderzijds mag Egypte er op gewezen worden dat de mensenrechten gerespecteerd dienen te worden en dat niet alle verzet of alle kritiek jegens het huidige regime afkomstig is van groeperingen met terroristische motieven.

5. Hervatting van de EU-hulp aan Egypte dient in het teken te staan van groei naar democratie en rechtsstaat. Het verdient aanbeveling op het niveau van de samenleving zelf wederzijdse banden met het land te stimuleren.

6. Laat de Europese steun aan Egypte oplopen, conform het beleid ‘more for more’, indien de verkiezingen eerlijk en vrij verlopen en fundamentele mensenrechten, waaronder de pers- en godsdienstvrijheid, beter worden gewaarborgd. De EU kan actief de vinger aan de pols houden door EU-verkiezingswaarnemers naar Egypte te sturen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
rapport Egypte januari 2014279,8 kBapplication/pdfdownload
Labels
Buitenlands beleid
Godsdienstvrijheid
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Barensweeën van het nieuwe Egypte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > maart