Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Autogerelateerde belastingen
Bijdrage Eppo Bruins aan een algemeen overleg met staatssecretaris Snel van Financiën
Kamerstuknr. 31066
De heer Bruins (ChristenUnie):
Voorzitter. Het is al eerder gezegd: Nederlanders kiezen nog steeds met hun portemonnee, zeker zakelijk rijdende Nederlanders. Ze kiezen niet met het groene hart, maar nog steeds met de zakjapanner. Dat wisten we, dat weten we, en toch maken we iedere keer weer beleid dat moeilijk langere tijd is vol te houden. Als dat ergens zichtbaar is, dan is dat wel bij het onderwerp dat we vandaag bij de kop hebben.
Het moge duidelijk zijn dat ik vandaag pleit voor volhoudbare maatregelen. Volhoudbaar beleid, of zo u wilt duurzaam beleid. Want het stimuleringsbeleid voor auto's met iets van elektrische aandrijving is het afgelopen decennium best wel een droevige episode geweest. Het enige voordeel voor de staatskas, bij alle nadelen van gederfde inkomsten, is dat die hybride bakken zo ontiegelijk zwaar waren en dat er zo ontiegelijk weinig elektrisch mee werd gereden, dat er via de accijns op de benzine toch nog weer een deel werd terugverdiend. Dat is een misschien wat cynische, maar wel terechte samenvatting van Autobrief I.
Inmiddels rijden we richting het einde van Autobrief II. Daarin zijn ontegenzeglijk lessen getrokken uit die eerste episode, maar nog steeds is het beleid niet zakjapannerproof en nog steeds is een ton vermeden CO2-uitstoot te duur. Dat is al gezegd. Dan moet je als kersverse koper van de Jaguar I-PACE ook nog eens constateren dat een overstap van een sjoemeldiesel naar een sjoemelstekker, of zo u wilt een sjoemelbatterij, ook niet alles is, zeker niet in de winter, wanneer die batterij een stuk minder range geeft dan er wordt opgegeven. In de zomer wil het nog wel, maar in de winter is het echt helemaal niet zo heel veel. Het bedje gaat niet over rozen en zeker het fiscale bedje van de zakelijk rijder gaat niet over rozen. Maar met die cap van 50.000 in de bijtelling wordt dat fiscale bedje nog een stukje minder gespreid.
Voorzitter. Het CARbonTAX-model is misschien wel wat minder slecht dan de vragen van mijn CDA- en VVD-collega's suggereerden, maar is dat CARbonTAX-model nu echt voldoende gekalibreerd en gevalideerd? Is het model gereed voor Autobrief III, zo vraag ik de staatssecretaris. Uit de antwoorden blijkt dat bij het optimaliseren van dit model de nodige gerenommeerde instituten betrokken zijn, maar toch rijst bij mij de vraag of daarmee dan ook in voldoende mate sprake is van een second opinion op het recentelijk nog uitgebreid door TNO en PBL herijkte CARbonTAX-model. Hoe dat ook zij, ik besef terdege dat het goed inschatten van de elasticiteit, oftewel de gedragseffecten, gewoon heel lastig is. Terwijl dat natuurlijk heel belangrijk is om een te duur en ineffectief beleid te voorkomen. De enige manier om erachter te komen, is vaak het invoeren van duur en ineffectief beleid, en dat willen we niet doen.
Begrijp me goed, ik veeg hier niet de vloer aan met stimuleringsbeleid. De mobiliteitssector is verantwoordelijk voor 18% van de CO2-uitstoot in ons land, om over fijnstof nog maar te zwijgen. Het is dan ook logisch dat de mobiliteitstafel in 2030 op jaarbasis 7,3 megaton CO2 wil hebben gereduceerd. Maar dat moet dan natuurlijk wel echte winst zijn. Het moet niet zo zijn dat je als autofabrikant hier in Nederland zwaar gesubsidieerde modelletjes verkoopt om elders in de EU relatief meer vervuilende auto's te verkopen, om nog maar te zwijgen over het weglekken naar het buitenland van de fiscale ondersteuning, op het moment dat het financieel niet meer interessant genoeg is om die gesubsidieerde modellen in Nederland tweede- of derdehands te gaan rijden. De huidige exportcijfers van ooit zwaar gesubsidieerde PHEV's, zoals de "Foutlander" en de overigens mooie V60, doen je de haren te berge rijzen. Kortom, ik heb een eenvoudige vraag aan de staatssecretaris: wat zijn de contouren van een effectief stimuleringsbeleid, dat voorlopig volhoudbaar is en waarbij we niet de gekke henkie van dit continent of van deze planeet zijn? Is dat dan vervolgens beleid dat daadwerkelijk een transitie tot stand helpt brengen, of beleid dat een wereldwijde ontwikkeling hoogstens enkele jaren versneld in Nederland doorvoert? Hoeveel fiscale subsidiëring is dat waard?
De heer Edgar Mulder (PVV):
Ik wil de ChristenUnie zeker geen gekke henkie noemen, maar wel een hele nonchalante. Ik zat even te twijfelen of ik deze interruptie wel zou mogen doen. We maken ons hier in de Kamer soms druk over 100 miljoen voor iets. Ik zat laatst bij een debat en daar werd 300 miljoen genoemd, waarmee we voor de komende zes maanden alle MS-patiënten konden helpen. Dan wordt er gezegd: dat past niet binnen het kader en we hebben dat geld niet. We constateren hier achter elkaar dat er eerst 6 miljard wordt weggeflikkerd voor een of ander achterlijk ideaal ...
De voorzitter:
Nou ... nee!
De heer Edgar Mulder (PVV):
Voorzitter, er wordt gewoon geconstateerd dat er 6 miljard ...
De voorzitter:
Meneer Mulder, dat soort woorden zou ik niet gebruiken. Dat komt het debat niet ten goede.
De heer Edgar Mulder (PVV):
Nee, die woorden neem ik terug. Er wordt 6 miljard euro belastinggeld weggegooid, terwijl daar tijdens dat proces op gewezen wordt. Dan wordt er gezegd dat het zo goed voor de aarde is, en achteraf blijkt dat het 0% voordeel heeft opgeleverd. Nu beginnen we een nieuw traject en dat kost 700 miljoen, en dan zitten er hier een heleboel mensen die alleen maar zeggen: het gaat niet zo lekker en we moeten een beetje kijken of we een beetje kunnen bijsturen. Ik snap die nonchalance niet, ten opzichte van andere hele felle discussies die hier gevoerd worden. Ik zou willen dat iemand me dat eens uitlegt.
De voorzitter:
Na een kleine censuur op uw woorden, geef ik de heer Bruins het woord.
De heer Bruins (ChristenUnie):
Ik weet niet precies wat de collega wil dat ik uitleg, maar ik kan hem wel uitleggen hoe ik erin sta. Ik zie inderdaad dat er bij eerdere stimuleringsmaatregelen weinig opbrengst is geweest van veel belastinggeld. Ik zie dat daarvan geleerd is in Autobrief II. Voor waar we nu naartoe gaan, zie ik dat er weer geleerd wordt. Ik zie in het klimaatakkoord, dat eraan komt, dat ook daar weer zaken aangescherpt worden. Ik ben kritisch op subsidies en op stimulering, onder andere omdat ik zie dat bijvoorbeeld de prijs van elektrische auto's eigenlijk nauwelijks gedaald is en veel minder snel is gedaald dan we volgens de modellen hadden verwacht. Ik zie dat er nu wel een kentering komt. Bijvoorbeeld, later dit jaar komt de Sono Sion en je hebt de DS3. Het wordt allemaal wat betaalbaarder. Tegelijkertijd wordt met de portemonnee en de zakjapanner gerekend, zoals ook de heer Mulder zelf al aangaf. Je moet stimulering dus heel goed afstemmen op het gedrag, en gedragseffecten zijn lastig. We moeten zorgen dat geld niet wordt weggegooid, maar het moet inderdaad doeltreffend en doelmatig zijn, om met artikel 3.1 van collega Snels te spreken. Er wordt steeds meer over geleerd, maar we zijn er nog lang niet.
De voorzitter:
Tot slot, de heer Mulder.
De heer Edgar Mulder (PVV):
Als je toch constateert dat er eerst 6 miljard verdwijnt en nu weer 700 miljoen, dat we een bestaande regeling nu alweer moeten gaan aftoppen omdat we zien aankomen dat het nóg meer gaat kosten, en dat we op grond van vragen die hier in deze commissie zijn gesteld weten dat ook na die aftopping nog heel veel geld verdwijnt zonder dat het wat oplevert, wanneer is het dan genoeg? Wanneer zeg je dan: dit werkt niet en laten we als overheid niet met van die perverse prikkels komen, ervan uitgaand dat mensen bereid zijn gewoon een normale prijs te betalen als ze écht iets goeds willen doen? Wanneer is het voor u genoeg? Wanneer zegt u: ik heb mijn lesje geleerd, er is genoeg geld verdwenen en we gaan nu met dit geld dingen doen die wel direct resultaat opleveren?
De heer Bruins (ChristenUnie):
Stimulering alleen is niet voldoende, want mensen zijn niet zomaar bereid om het goede te doen en dus zal ook regulering nodig zijn. Dat is wat er met het aanstaande klimaatakkoord meer gaat gebeuren. Ik denk dat we tegelijkertijd veel creatiever zijn in hóé we stimuleren. Daarin kan ik zeker met de collega meegaan. Zo zie ik bijvoorbeeld dat vooral de zakelijke markt van hele dure auto's gestimuleerd is, en je kunt je afvragen of dat nou is wat we willen. Ik zou veel liever zien dat het betaalbaar wordt als mensen met een modaal salaris, zoals de agent en de juf, eens een keer elektrisch zouden willen rijden, en dat we daar eens een mogelijkheid voor geven. Dan moet je dus ook gaan nadenken over hoe de tweede- en de derdehandsmarkt eruitziet, want gewone, gemiddelde mensen kopen helemaal geen nieuwe auto. Die kopen een tweedehandsauto waar de kop vanaf is. Ook daar wil je de keuze voor elektrisch mogelijk maken. Als die auto's alleen maar naar het buitenland verdwijnen en die keuze niet mogelijk wordt, dan doe je iets fout. We hebben dus veel meer creativiteit nodig en we moeten veel meer rekening houden met de gedragseffecten. Ik ga ervan uit dat we in Autobrief III en IV en V steeds slimmer worden en dat we dit steeds beter gaan doen. Uiteindelijk zal het variabel en adaptief moeten zijn — ook de heer Snels zei dat — want uiteindelijk moeten er wel belastingen gaan binnenkomen, ook als alles elektrisch is.
De voorzitter:
Gaat u verder. O, eerst de heer Nijboer.
De heer Nijboer (PvdA):
Ik ben veel enthousiaster over de inbreng van de ChristenUnie dan de PVV. Ik vond dat het heel behartigenswaardige woorden waren. Ik vraag me wel af wat de ChristenUnie van het kabinet verwacht. Ik had zelf eigenlijk al wel voorstellen verwacht om de grootste uitwassen echt aan te pakken en te veranderen. Die uitwassen zien we al. We hebben hele lijsten. De heer Omtzigt heeft die opgevraagd en heeft er heel veel werk aan gehad, net als mevrouw Lodders. Die zijn gewoon onverdedigbaar. Daar gaan tienduizenden euro's naar toe. Ook u hoor ik allemaal termen gebruiken over auto's, Jaguars en wat al niet. Dus dan verwacht ik eigenlijk dat er wat wordt aangepast, en dat voorstel ligt er niet. Wat vindt u daarvan?
De heer Bruins (ChristenUnie):
De cap van €50.000 die er nu is, vind ik een mooie eerste stap, maar het is een eerste stap. Ik zou veel liever zien dat we het meer mogelijk gaan maken dat we gewoon meer betaalbare modellen op onze weg krijgen. Met de zakelijk rijders die een enorm voordeel krijgen omdat ze in een auto van bijna een ton of meer dan een ton rijden, heb ik inderdaad niet zo heel veel compassie.
De heer Nijboer (PvdA):
Daar ben ik het zeer mee eens, maar we staan gewoon stil. We hebben een brief van de staatssecretaris gekregen waarin wel een onderzoekje naar import, export en het Deens model staat, maar verder eigenlijk niks wezenlijks. Van al die wezenlijke punten die u maakt, is er eigenlijk niks voorgelegd aan de Kamer. Dat betreur ik toch. Bent u dat niet met me eens?
De heer Bruins (ChristenUnie):
Ik denk dat we in de komende jaren, op weg naar de volgende Autobrief, veel meer moeten doen. Er zijn nog veel slimme ideeën nodig, ook in de context van het klimaatakkoord. Daarover wil ik vanuit de ChristenUnie graag helpen nadenken, zodat we slimmere dingen gaan doen dan in de periode van het eerste decennium van deze eeuw, toen er een hele hoop geld is gegaan naar auto's die uiteindelijk helemaal niet elektrisch bleken te rijden.
De voorzitter:
Gaat u verder.
De heer Bruins (ChristenUnie):
Voorzitter. Tegenover de steeds grotere export van hybrides staat een parallelimport vanjewelste. Ook de VVD noemde die al. We hebben kortgeleden een brief van de staatssecretaris gehad die daarin veel inzicht gaf. In een paar jaar tijd is het aantal geïmporteerde gebruikte auto's gigantisch toegenomen. Wat zaten daar zogenaamd veel schadeauto's bij. Mede geïnspireerd op het Deense model, stelt de staatssecretaris nu een nieuw toezichtmodel voor om dit probleem aan te pakken. Deze aanpak wordt de komende maanden uitgewerkt. Kan de staatssecretaris hier nauwkeurig uitleggen waarom zijn voorgestelde aanpak nu wel gaat werken en de bpm-fraude zal laten afnemen? Welke gevolgen gaat dit hebben op de vraag naar auto's uit het buitenland en met name Duitsland? Hoe houdbaar is het heffen van bpm eigenlijk? Hoe kijkt de staatssecretaris aan tegen het idee om de youngtimerregeling te gaan differentiëren naar fossiel en elektrisch, en wel zo dat elektrische auto's daar sneller van gaan profiteren teneinde export en weglek van deze met fiscale subsidie gekochte voertuigen te voorkomen?
Voorzitter, ik sluit af. We weten allemaal dat we meer naar mobiliteit "as a service" moeten gaan kijken, dat de auto voor niemand meer een statussymbool zou moeten zijn, dat we onze automobiliteit moeten gaan elektrificeren, dat waterstof voor zwaar transport een interessante oplossing is, dat er in stedelijke gebieden een schaalsprong van het ov nodig is, dat er bij verdere elektrificatie een extra reden komt om onze automobiliteit te gaan beprijzen naar gebruik in plaats van naar bezit et cetera, et cetera. Ik denk dat er visionaire maatregelen nodig zijn om de volgende sprong in autobezit en autogebruik te maken.
Dank u wel.
De voorzitter:
Er is nog een interruptie van de heer Laçin. Gaat uw gang.
De heer Laçin (SP):
Goed om te horen dat de ook de ChristenUnie zich zorgen maakt over de betaalbaarheid en de toegankelijkheid voor mensen met een modaal inkomen, zoals werd gezegd. Maar we zien ook dat de ontwikkelingen op de markt en de prijzen ervoor zullen zorgen dat binnen afzienbare tijd veel mensen die omslag naar elektrisch rijden niet kunnen gaan maken. Aan de andere kant zien we in het ontwerp van het klimaatakkoord dat die hardwerkende mensen wel een accijnsverhoging voor hun kiezen gaan krijgen. Dat vroeg ik net ook aan mevrouw Lodders. Dat staat in het concept van het klimaatakkoord, en de doorrekeningen wachten we af. Met de woorden die net zijn gezegd, vindt de ChristenUnie dan ook dat het onrechtvaardig is dat de mensen die de omslag niet kunnen maken daarvoor gestraft worden, en dat de aanschafsubsidie van €6.000 straks wéér terechtkomt bij de mensen die het eigenlijk helemaal niet nodig hebben?
De heer Bruins (ChristenUnie):
Ik ben van mening dat je de stimuleringsmaatregelen heel slim moet gaan kiezen als je dit ook voor gewone Nederlanders met een modaal salaris mogelijk wilt maken. Dan moet je inderdaad zorgen dat juiste prikkels beloond worden en foute prikkels niet. Daarin moeten we inderdaad nog veel slimmer zijn dan we op dit moment zijn.
De voorzitter:
De heer Laçin, tot slot.
De heer Laçin (SP):
Dan zal ik het toch als een concrete vraag herhalen. Vindt de ChristenUnie het verhogen van de accijns voor benzine en diesel rechtvaardig of niet?
De heer Bruins (ChristenUnie):
Je hebt hier een langetermijnverhaal en een kortetermijnverhaal. Laat ik als eerste zeggen dat het heel belangrijk is dat de maatregelen in het klimaatakkoord, die in de komende tijd uitgewerkt gaan worden, zo moeten zijn dat gewone mensen dit kunnen gaan meemaken en dat elektrisch rijden op termijn normaal gaat worden. Op de lange termijn zul je uiteindelijk toe moeten gaan naar een kilometerbeprijzing, omdat je dan helemaal niet meer over brandstofaccijns praat. Dat is onontkoombaar. Dat is de variabiliteit of de adaptiviteit die de heer Snels noemde. Uiteindelijk krijg je dus een eerlijke beprijzing, juist wanneer je die overgang maakt van brandstof naar elektrisch. Waar mijn zorg zit, is hoe je daar komt. Ik denk dat ik die zorg deel met de heer Laçin. Hoe ga je in de tussentijd om met de auto's die gekocht worden, eerstehands of tweedehands? Dat is heel lastig en daar moet je echt zorgen dat de stimulering doeltreffend en doelmatig is en zodanig is dat mensen met een modaal salaris dat gaan meemaken.
De voorzitter:
Dank.
Archief > 2019 > februari
- 27-02-2019 27-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins over het bericht dat een leerkracht van het Hoofdvaart College geschorst is wegens belediging profeet
- 27-02-2019 27-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Stieneke van der Graaf e.a. over de werkwijze van het NPO-fonds
- 25-02-2019 25-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins over het verleggen van de laagvliegroute bij Hattemerbroek
- 21-02-2019 21-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over een mogelijk verbod op pulsvisserij
- 21-02-2019 21-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat over een Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren
- 21-02-2019 21-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Onderwijs en zorg
- 20-02-2019 20-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Geneesmiddelenbeleid (AO d.d. 07/02)
- 20-02-2019 20-02-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het VAO Raad Buitenlandse Zaken (AO d.d. 14/02)
- 20-02-2019 20-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Stieneke van der Graaf en Carla Dik-Faber over de uitzending van Radar over drugsdumpingen
- 20-02-2019 20-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Toegankelijkheid en kansengelijkheid binnen het hoger onderwijs
- 20-02-2019 20-02-2019 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Verpleeghuiszorg
- 19-02-2019 19-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Kees van der Staaij (SGP) en Martijn van Helvert (CDA) over de veiligheid van de advocaat van de Asia Bibi, de heer Saif ul-Malook, nu hij teruggekeerd is naar Pakistan om haar zaak te verdedigen
- 18-02-2019 18-02-2019 14:08 - Schriftelijke vragen over de veiligheid van de advocaat van Asia Bibi, de heer Saif ul-Malook
- 18-02-2019 18-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins over het bericht «Hoge winst voor banken, extreem lage spaarrente: kan dat niet anders?»
- 18-02-2019 18-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen van Joël Voordewind, De Roon (PVV) en Van der Staaij (SGP) over het bericht op de website van de Jerusalem Post waarin staat dat Nederland een kritisch onderzoek naar het Israëlische hooggerechtshof heeft gefinancierd
- 14-02-2019 14-02-2019 16:28 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins, Bart Snels (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) over ING als huisbankier van de Staat
- 14-02-2019 14-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Medisch specialistische zorg/ziekenhuiszorg (AO d.d. 13/02)
- 14-02-2019 14-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over vaccinatie in Nederland
- 14-02-2019 14-02-2019 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over een door Turkije gedicteerde jihadpreek in Nederland
- 14-02-2019 14-02-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken
- 14-02-2019 14-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Armoede- en schuldenbeleid
- 13-02-2019 13-02-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over zelfdoding in de jeugdzorg
- 13-02-2019 13-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Autogerelateerde belastingen
- 13-02-2019 13-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan algemeen overleg Medisch specialistische zorg / ziekenhuiszorg
- 12-02-2019 12-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het VSO Aanpak herziening bekostigingssystematiek hoger onderwijs en onderzoek
- 12-02-2019 12-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het VAO Leraren (AO d.d. 24/01)
- 12-02-2019 12-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het VAO Passend onderwijs (AO d.d. 31/01)
- 11-02-2019 11-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen van Stieneke van der Graaf over de voortgang van de reactivering van de spoorlijn Veendam-Stadskanaal
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het plenair debat over de Staat van de Europese Unie
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Stieneke van der Graaf over het bericht «Bruggen Afsluitdijk vol met gebreken: provinsje woest»
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen van Stieneke van der Graaf, Carla Dik-Faber en Remco Dijkstra (VVD) over de doorlooptijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen van Eppo Bruins, Paul van Meenen (D66) en Michel Rog (CDA) over brieven waarin schoolleiders gewezen worden op de wettelijke verplichting om gegevens van leraren aan te leveren voor het Lerarenregister
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Ouderenzorg
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Mijnbouw
- 07-02-2019 07-02-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Geneesmiddelenbeleid
- 06-02-2019 06-02-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het voortgezet algemeen overleg Gesubsidieerde rechtsbijstand (AO d.d. 23/01)
- 06-02-2019 06-02-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg m.b.t. Informele JBZ-Raad Boekarest op 7 en 8 februari 2019 (JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid)
- 06-02-2019 06-02-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Pensioenonderwerpen
- 05-02-2019 05-02-2019 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over het Klimaatakkoord
- 05-02-2019 05-02-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het eigen voedselkeuzelogo van Coca-Cola