Week 48 - Niels

nielskruithofmaandag 30 november 2009 14:54

De afgelopen week werd voor mij gekenmerkt door twee hoogtepunten. Eind augustus had ik mijn studie Bestuurskunde afgerond. Sindsdien was ik op zoek naar een baan. Best lastig, na je studie wil je werkervaring op gaan doen en dan krijg je zelfs bij starterfuncties als reactie te horen dat je te weinig werkervaring hebt… zo schiet dat natuurlijk ook niet op!

Maar gelukkig heb ik mijn zoektocht naar een baan nu kunnen afsluiten. Ik heb namelijk gesolliciteerd op de functie van beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Een boeiende en uitdagende baan, waarmee ik ontzettend graag aan de slag wil gaan. Begin vorige week was het spannende moment: zou de keuze voor de baan op mij vallen? De boodschap voor mij was positief, ik heb de baan! Het een einde dus van de zoektocht, maar tegelijk ook de start van een hele nieuwe tijd in mijn leven.

In deze week ging natuurlijk ook de nodige aandacht naar PerspectieF uit. Het tweede hoogtepunt stond namelijk op de agenda: het najaarscongres van PerspectieF. Deze keer vond het congres op 27 en 28 november in het congrescentrum Bergse Bossen in Driebergen plaats. Wat moeilijk per openbaar vervoer te bereiken, maar wel een mooie locatie. Na het heerlijke diner op vrijdag werd de algemene ledenvergadering van PerspectieF gehouden. Bij alle ledenvergaderingen die ik heb bezocht heb ik het nog niet eerder meegemaakt dat de aanwezigen in de zaal zich zo actief opstelden. Diverse moties werden ter plekke ingediend, goed dat jullie van je laten horen! Het voorgestelde jaarplan en de bijbehorende begroting werden aangenomen, dus dat is ook een mooie uitkomst.

Het congres op zaterdag stond in het teken van religie en politiek. De prikkelende vraag was of de ChristenUnie een geloofsunie zou moeten worden waarin mensen van verschillende godsdienstige achtergronden samenwerken of dat de ChristenUnie een partij zou dienen te zijn die zich specifiek op Christenen blijft richten. Het programma bestond uit lezingen en workshops. In de lezingen kwamen sprekers aan het woord vanuit drie verschillende posities: een christen bij een christelijke partij (ChristenUnie), een moslim bij een islamitische partij (Nederlandse Moslim Partij) en de middenpositie van een moslim bij een bredere christelijke partij (CDA).

Elke spreker had vanzelfsprekend zijn eigen ideeën, het was zeer interessant om er naar te luisteren en over te discussiëren. Ik kan me in ieder geval vinden in de door Gert-Jan Segers van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie verwoorde opvatting: samenwerken met mensen van andere godsdienstige partijen kan als er gedeelde standpunten bestaan, maar dat moet je dan buiten de eigen partij doen en niet binnen de partij zelf.

Tussen de verschillende godsdiensten bestaan namelijk substantiële verschillen. Zouden binnen de partij als een geloofsunie mensen van verschillende godsdienstige achtergronden samenwerken, dan bestaat er geen gemeenschappelijk gedeelde identiteit. Maar juist een gemeenschappelijke identiteit zoals bij de ChristenUnie en PerspectieF legt een sterke en stabiele basis zodat je een nuttig verschil kunt maken.

Het was een congres dat zeer de moeite waard was. Volgend najaar zal er natuurlijk weer een congres worden gehouden. Het is dan ook ons jubileumjaar als PerspectieF, dus zorg dat je er dan ook bij bent!

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Week 48 - Niels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > november