Rabbijn Soetendorp

Rabbijn Soesterdorpdonderdag 11 juni 2009 15:15

Het is precies een jaar geleden dat ik met mijn voorzitters road trip begon langs BN'ers, bijzondere mensen en buitenland. Veel mooie gesprekken gehad en onvergetelijke ontmoetingen hebben een grote invloed op mij gehad. En dan te bedenken dat er in ieder mens wel iets boeiendst is waar je van kan leren. Daarom ga ik komend jaar lekker verder met de road trip!

Deze week leidde de reis naar Rabbijn Soetendorp. Door zijn strijd voor een betere relatie tussen joden, christenen en moslims is hij zowel geliefd als gehaat. Mij spreekt zijn inzet heel erg aan. In deze tijd moeten we verbindingen leggen in plaats van kloven graven.

Soetendorp werd geboren in 1943 als zoon van de Amsterdamse rabbijn Jacob Soetendorp. Hij bracht de Tweede Wereldoorlog door bij katholieke pleegouders. Hij doet mij beseffen dat ik toch maar een hele makkelijke jeugd heb gehad.

Een ding hebben we gemeen. We kunnen beiden niet stil zitten door al het onrecht in de wereld. Vorige week sprak hij de Dalai lama die hem over het begrip ‘ compassioned anger’ vertelde. Door dat we medeleven tonen kunnen we soms niet anders dan boos worden.

Ik wil een initiatief ‘geloven in duurzaamheid’ opstarten waarbij ik de rabbijn wil betrekken samen met een prominente moslim. Op die manier kunnen we laten zien er ondanks de verschillen waar nu zo’n vergrootglas op ligt ook overeenkomsten zijn. To be continued!!

Labels
Overdenking

« Terug

Reacties op 'Rabbijn Soetendorp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > juni