Obama & Israel

ronnynaftanieldinsdag 02 juni 2009 10:10

Afgelopen zaterdag was Ronny Naftaniel te gast bij de algemene ledenvergadering van PerspectieF. Ronny is directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel. Hij is naast Rabijn Soetendorp de bekendste jood van Nederland. Als er in Israel wat gebeurt of een verdwaasde Mark Rutte roept wat over de Holocaust moet hij op komen draven in de media. We zitten ook samen in het Iran Comite.

Tja, leg de situatie Israel maar eens in 20 minuten uit. Dat kan haast niet. Toch is de hoofdlijn voor hem simpel. Er is in 1947 besloten om een Israelische Staat op te richten. De joden hebben recht op een stuk land. Toch hebben de Palestijnen dat ook. Daarom is hij voor een twee Staten oplossing. De vraag is alleen waar de grens precies moet komen te liggen. Na de oprichting in 1947 is Israel meerdere keren aangevallen waardoor ze terug heeft moeten slaan. Daarbij heeft ze gebieden bezet. Veel daarvan heeft ze weer terug gegeven, maar nog niet allemaal.

Dus wie heeft nu recht op wat? Dat is de hamvraag. 2000 jaar geleden zijn de joden over de hele wereld uitgespreid. In de tussentijd hebben zich mensen gevestigd in het gebied. Wie heeft er dan anno 2009 recht op wat?

Momenteel is Obama intensief met Israel bezig. Hij is voorstander van een 2 Staten oplossing. Dus een aparte staat voor Israel en Palestina. Dat is Ronny ook. Toch is hij het niet helemaal met Obama eens. Iran is de grootste bedreiging voor Israel. Obama wil dat land soft aanpakken. Dat doet Europa al jaren met 0,0 effect.

Wat ik mij afvroeg is wat de rol van Nederland is of zou moeten zijn. Volgens Ronny moet die puur bemiddelend zijn. En vooral niet in detail je eigen mening proberen op te leggen. Dat moeten de Israëliërs en Palestijnen zelf weten. Ondanks dat ik het zeker niet met zijn hele betoog eens ben, ben ik het daar wel mee eens.

Labels
Overdenking

« Terug

Reacties op 'Obama & Israel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > juni