Irak en Den Haag

ijmert_iraqwoensdag 21 januari 2009 12:43

Na de run op de Engel van het Jaar begon deze week weer met ren en vliegwerk. Maandag plaatsten we een artikel in de Volkskrant waarin we onze 1e kamerleden opriepen voor een onderzoek naar de steun voor de inval in Irak te zijn. Veel andere kranten pakten onze oproep gelijk op. Daarmee trokken we de discussie binnen de ChristenUnie open. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er uitkomt, maar het taboe lijkt er in ieder geval af.

Vandaag was ik een groot deel van de dag in de 2e kamer. Ook daar speelt zo’n groot onderwerp als Irak natuurlijk. Op dinsdag is altijd de fractievergadering. Daar schuif ik eens in de zoveel tijd ook aan. Het geeft me inzicht in real life politics. Het is een spel. Als je je zin wil krijgen moet je zorgen dat anderen jou gelijk in gaan zien. En dat doen de anderen weer bij jou. Dat proberen we nu vanuit PerspectieF ook te doen met het onderzoek naar Irak.

Wat een circus politiek Den Haag. Wat het ene moment nieuws is, is na een uur al weer oud. We moeten er bovenop zitten. Maar dat heeft ook wel weer z'n charme. Voor PerspectieF is het wel mooi dat we echt volop mee kunnen doen.

Hieronder het artikel in de Volkskrant:

CU-fractie in senaat, grijp in! (VK)

De ChristenUnie is een partij die volgens jongerenvoorzitter IJmert Muilwijk hecht aan transparante besluitvorming. Dan moet die partij ook vóór een Irak-onderzoek stemmen. De roep om een onderzoek over de besluitvorming rond het verlenen van politieke steun aan de inval in Irak door de Verenigde Staten in 2003, blijft klinken. Vijf oud-ministers van Buitenlandse Zaken spraken zich vorige week uit voor een onderzoek (Voorpagina, 12 januari). Hoewel de ChristenUnie zich tot nu toe altijd heeft uitgespoken tegen een onderzoek, is Perspectief, de organisatie van ChristenUnie-jongeren, juist een voorstander van een onderzoek.

Premier Balkenende stelt voldoende informatie te hebben vrijgegeven. Hij weigert echter inzage te geven in (ambtelijke) adviezen. Zo blijft over deze hele kwestie een waas van geheimzinnigheid hangen. Zo onstaat het beeld van een halsstarrige minister, een halsstarrige politiek, die niet wil evalueren, niet wil reflecteren op het besluitvormingsproces. En als er iets is dat als een rode lap op een stier werkt is het halsstarrigheid. Kabinet, wees duidelijk. Geef openheid. Als er niets te verbergen is, wat is dan het probleem?

Niet alleen deze vijf voormalige ministers van Buitenlandse Zaken, maar ook Herman Wijffels (kabinetsformateur) en Dick Berlijn (voormalig Commandant der Strijdkrachten) riepen op tot een onderzoek. De vraag naar een onderzoek komt dus niet alleen uit een 'linke hoek', maar wordt breder gedragen in de samenleving. Transparantie is niet links of rechts, maar een basisvoorwaarde voor iedereen die de democratie serieus neemt.

Het gaat ons er niet om met de kennis van nu het kabinet van toen om de oren te slaan. Wel willen we leren van het verleden. Het blijven tegenhouden van een onderzoek kan uitgelegd worden als een vorm van elitegedrag. De regering hoeft niet voor het parlement te beoordelen wat voldoende en noodzakelijke informatie is. De volksvertegenwoordiging moet haar controlerende taak onafhankelijk kunnen uitoefenen.

De ChristenUnie heeft steeds tegen een onderzoek gestemd, omdat het onnodig zou zijn. Maar de ChristenUnie is ook een partij die hecht aan transparante besluitvorming. Nu er een beeld is ontstaan van geheimzinnigheid en stiekem gekonkel lijkt een onderzoek de enige manier om deze kwestie goed af te sluiten. Daarom roept Perspectief haar Eerste Kamerleden op in te stemmen met een onderzoek.

Labels
Overdenking

« Terug

Reacties op 'Irak en Den Haag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > januari