Alcoholleeftijd kan dit jaar eindelijk naar 18 jaar

alcohol_tcm19-140747dinsdag 26 februari 2013 18:03

Nog dit jaar kan de alcoholleeftijd worden verhoogd naar 18 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de leeftijd voor alcoholverstrekking verhogen van 16 naar 18 jaar. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie), Lea Bouwmeester (PvdA), Hanke Bruins Slot (CDA) en Kees van der Staaij (SGP). Het voorstel wordt gesteund door de VVD, SP, GroenLinks en de Partij van de Dieren. Hiermee is een meerderheid in de Kamer voor het voorstel en kan een daadwerkelijke ophoging van de leeftijd in 2013 voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken naar 18 jaar realiteit worden. Nu geldt deze leeftijdsgrens alleen voor sterke drank.


Joël Voordewind samen met Kees van der Staaij (links), Lea Bouwmeester en Hanke Bruins Slot in 'Vak K' - het kabinetsvak - tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Foto ChristenUnie / Anne Paul Roukema.
 
“Er was al jaren een breed draagvlak in de samenleving voor verhoging van de alcoholverkoopleeftijd onder ouders, gemeenten, gezondheidsinstellingen, kinderartsen en politie. Ik ben zeer verheugd dat we nu in de Tweede Kamer deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen”, aldus Voordewind, initiatiefnemer van de wet. Het drinken van alcohol onder de 18 jaar wordt daarmee minder vanzelfsprekend. De nieuwe slogan gaat dan ook luiden: ‘geen 18, geen alcohol!’
Het wetsvoorstel vraagt ook van gemeenten om actief werk te maken van de lokale handhaving en toezicht. Bouwmeester (PvdA): “Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, maar er komt nu ook betere preventie en strenge lokale handhaving. Een sterk geheel om comazuipen tegen te gaan.”
 
Ouders
De verhoging van de alcoholleeftijd is pure gezondheidswinst en ook een welkome ondersteuning voor ouders en opvoeders,” aldus Van der Staaij (SGP). Dat beaamt ook Bruins Slot: "Met deze leeftijdsverhoging geven we ouders die hun kinderen willen beschermen het steuntje in de rug waar ze ons om hebben gevraagd. Daar hoort ook een strenge handhaving van gemeenten bij." In de initiatiefwet wordt de grens voor alcoholverstrekking van zwak-alcoholhoudende drank (bier en wijn) verhoogd naar 18 jaar, zodat er een één leeftijdsgrens komt voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken zowel in de supermarkten, slijterijen als in de horeca. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca tot 18 jaar strafbaar. Recent was juist besloten om dat te verbieden voor jongeren die nog geen 16 jaar zijn.
 
Effectief beleid
Onderzoek wijst uit dat alcoholbeleid alleen effectief is, als op verschillende fronten tegelijk het alcoholgebruik onder jongeren wordt ontmoedigd. Het gaat om de voorlichting aan ouders,  effectieve handhaving, de aanpak van drankketen en minder alcoholreclame. Dat zijn, naast de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, de bouwstenen van een succesvol alcoholbeleid.
Het voorstel is in lijn met bestaande wetgeving in veel Europese landen. 18 van de 27 landen hanteren inmiddels de grens van 18 jaar of hoger. De grens van 16 jaar voor zwak-alcoholhoudende dranken is vastgesteld met de inzichten van 80 jaar geleden. Sindsdien is uit vele wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat drinken in de tienerjaren zeer schadelijk is voor je gezondheid, met name voor de hersenen.
Labels
Alcohol
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Alcoholleeftijd kan dit jaar eindelijk naar 18 jaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > februari