Bijdrage Ernst Cramer AO Anders betalen voor mobiliteit
De heer Cramer (ChristenUnie): Voorzitter. We kunnen op verschillende manieren naar de voortgangsrapportage kijken. We kunnen stellen dat er sprake is van zes maanden vertraging. Daarvoor is gekozen, opdat later in de ontwikkeling van de kilometerprijs minder risico tot vertraging zou zijn. We kunnen ook stellen dat er twee jaar winst is geboekt, omdat de uitrol in drie jaar in plaats van in vijf jaar kan plaatsvinden. Dat lijkt goed nieuws, maar bij nadere bestudering blijkt dat de buffer van twee jaar er al lang was. Deze is er alleen uitgehaald, omdat de minister op een andere manier met de risico’s wil omgaan door deze apart te benoemen.
Het gaat allemaal dus om twee manieren van plannen. Tot mijn spijt moet ik een beetje technisch worden. Een theoretische planning gaat uit van het idee dat alles goed gaat. Gaat er echter iets mis, dan is er dus vertraging. De waarschijnlijkheidsplanning calculeert risico’s in en geeft aan hoe groot de kans is dat we voor een bepaalde datum klaar zijn. In deze laatste planning zien we bijvoorbeeld dat de start bij vrachtwagens zes maanden vertraagd is, terwijl de start bij gewone auto’s slechts drie maanden vertraagd is ten opzichte van voorgaande keer. We kunnen dus op allerlei manieren de rapportages interpreteren. De ChristenUnie wil dat de kilometerprijs zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Voor haar is derhalve van belang hoe de minister op de risico’s stuurt en of dat aansluit bij de manier van presenteren aan de hand van deze planning.
Uit het accountantsrapport blijkt dat aanmerkelijke verbeterpunten zijn doorgevoerd bij het beheersen van de risico’s. Maar er zijn ook nog verbeterpunten die juist in deze fase cruciaal zijn. Graag ontvang ik een reactie van de minister op de constatering dat in de organisatie duidelijke procesafspraken ontbreken over de afhandeling van issues. Tevens zou de werking van de besluitvormingsprocedures ontoereikend zijn voor de fase waarin het project zich bevindt. Bovendien is er nog geen configuratiemanagementplan, dat van groot belang is voor de consultatiefase die nu loopt. Zorgelijk is ook de conclusie dat het plannings- en voortgangsbewakingsproces nog niet voldoet. Dat zijn toch zaken waar de minister zelf iets aan kan doen. Ik zie alle risico’s en soms ook de daaraan gekoppelde acties. Ik mis echter nog een inschatting van de mogelijke impact van deze risico’s en kan op basis van de informatie ook moeilijk bepalen of die risico’s voldoende worden aangepakt. Ik zie daar een progressie in ten opzichte van de vorige rapportage, maar het is nog wel een lastige zaak. Natuurlijk is dat een taak van de minister en niet van de Kamer. Alles ligt echter op een grote hoop in die P-waarde, die waarschijnlijkheidswaarde, inclusief de extra buffers. Hoe kan de Kamer deze black box monitoren? Wordt het zoveel beter als we gaan werken met de waarschijnlijkheidsplanning, oftewel de probabilistische planning? Want wat zegt die planning? Bij P85 weten we dat er 85% kans is dat we op een datum in de toekomst klaar zullen zijn. Dat kan dan ook drie jaar eerder zijn. Er is dan ook nog een kans dat we niet klaar zijn: het betreft immers slechts 85%. Als we enkel die planning hanteren, dan zit de minister eigenlijk altijd goed. Dat lijkt mij niet de bedoeling, want dan kan de Kamer dat niet controleren. Ik ben derhalve niet zo blij met deze nieuwe manier van plannen. Hij is realistischer, maar het inzicht in de voortgang van het proces wordt er voor de Kamer niet door vergroot. Stel dat de risico’s niet optreden, wat natuurlijk goed nieuws zou zijn, maar dat tegelijkertijd wel een vertraging optreedt die niet was ingecalculeerd: krijgen wij dat als Kamer dan te zien? Krijgen we inzicht in hoeverre de minister dit had kunnen voorkomen of wordt een en ander tegen elkaar weggestreept?
Vol verwachting wacht de ChristenUnie-fractie op de wet kilometerprijs: is er al witte rook? Het definitief uitvoeringsbesluit komt in juni. Ik wil de minister verzoeken dit besluit zo vroeg mogelijk in juni te presenteren, zodat we daar voor de zomervakantie nog over kunnen debatteren in de Kamer. De minister wil nu nog niet werken met de waarschijnlijkheidsplanning, omdat hij over een half jaar toch alle planningen opnieuw moet bekijken. Dat is op zich logisch, maar in relatie tot de afspraken voor Schoon en Zuinig vindt de ChristenUnie dat wel erg lastig. De kilometerprijs is belangrijk voor het halen van de doelen met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen. Het kan niet zo zijn dat we dit voorjaar Schoon en Zuinig evalueren en dat de minister pas daarna met zijn nieuwe planning komt. Op die manier kunnen de effecten daarvan voor Schoon en Zuinig niet meer worden meegenomen. De ChristenUnie vraagt de minister daarom om de effecten van de vertraging van de probabilistische planning ten opzichte van de huidige deterministische planning uiterlijk bekend te maken bij de evaluatie van Schoon en Zuinig. Dit geldt eveneens voor de maatregelen die nodig zijn om de vertraging te compenseren. Dat het definitief uitvoeringsbesluit van de kilometerprijs pas een paar weken later komt, mag dat niet belemmeren. De minister kan op dat moment naar mijn overtuiging een voldoende betrouwbare inschatting maken en daarnaar handelen.
Ik heb nog twee opmerkingen. Vlak voordat alle auto’s aan het kilometerprijssysteem deelnemen, wil de minister de spitslocaties vastleggen in een AMvB, zodat een en ander aangepast is aan het filebeeld van dat moment. Is het echter niet verstandig om te kiezen voor een flexibel systeem dat zich aanpast aan de drukte? Ik kan mij voorstellen dat als er strandfiles staan, enkel een spitsheffing geldt voor dagen waarop de temperatuur boven de 25°C uitkomt. Dan maak je iets flexibel en kun je het ook sturen. Als het gaat over het wel of niet invoeren van locaties waar spitsheffing wordt toegepast, sluit ik mij aan bij mevrouw Roefs.
De heer De Mos (PVV): De heer Cramer sprak in zijn betoog het woord "progressie" uit. Hoe kan hij dat rijmen met het feit dat er nog geen duidelijkheid is over de tarieven? Er is bovendien nog geen wetsvoorstel en geen draagkracht onder de bevolking.
De heer Cramer (ChristenUnie): Ik heb het woord "progressie" niet gebruikt in mijn tekst. Ik constateer dat er voortgang was tussen de tweede en derde voortgangsrapportage wat betreft de inzichtelijkheid van de risico’s.
De heer Van der Ham (D66): De heer Cramer zegt dat de minister een dusdanige planning heeft, dat het eigenlijk altijd wel goed komt. Dat is wat betreft de ChristenUnie niet voldoende. De heer Cramer is, zeker als coalitiepartner, de eerst aangewezene om deze minister eens stevig het vuur aan de schenen te leggen. Zou hij kunnen aangeven, juist in de hoedanigheid van coalitiepartner die net als D66 zo hecht aan de kilometerheffing, wat de planning van de minister zou moeten zijn?
De heer Cramer (ChristenUnie): Als het gaat over wat de planning zou moeten zijn, dan wil ik even terug naar de start van deze regering. Er is toen gezegd dat we een spannend planningsproces aangingen, te weten de deterministische planning. De voorwaarde van de ChristenUnie is altijd geweest dat er actief gestuurd wordt op de risico’s. Daarna ontspint zich een heel interessante discussie over de vraag in hoeverre die risico’s zich vertalen in de uiteindelijke opleverdatum. Dat is de discussie geworden tussen de probabilistische en de deterministische planning. Ik zal eerlijk bekennen dat ik in ieder geval bij de vorige voortgangsrapportage de probabilistische planning altijd heb vergeleken met de manier waarop ik gewend was in grote projecten te werken. We hebben namelijk een theoretische planning waarin risico’s zitten. Die risico’s worden voorzien van een waarschijnlijkheid, maar dan hebben we wel een opleverdatum. De probabilistische planning werkt echt fundamenteel anders. Ik ken vanuit het projectmanagement een realistische planning. Een probabilistische planning legt een datum in de toekomst en bepaalt dan de kans of we die gaan halen. Als we die datum ver genoeg leggen, is de kans groot dat we het wel gaan halen. Dat zegt echter niets over de eigenlijke opleverdatum: dat is mij bij de derde voortgangsrapportage steeds duidelijker geworden. Vandaar dat ik inderdaad kritisch ben. Ik vind dat de kilometerbeprijzing zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. We hebben afspraken gemaakt over de zorgvuldigheid en het draagvlak. Ik die zin sluit ik mij aan bij de heer Koopmans. We zullen een en ander wel zo snel mogelijk moeten doen: de spanning zit erin. Ik zal de laatste zijn om een minister te kapittelen als er vertraging is bijvoorbeeld vanwege een procedure. Als Kamerlid wil ik echter wel helder hebben of er actiever gestuurd had kunnen worden. Hoe kan de Kamer grip krijgen op de black box met risico’s die tezamen in die P-waarde van 85% zitten? Hoe kan de Kamer zien hoe zich dat ontwikkelt?
De heer Van der Ham (D66): Het punt is natuurlijk dat de heer Cramer een afspraak heeft gemaakt met zijn coalitiepartner, de minister, zodat er een betekenisvolle stap moet worden gezet richting de kilometerheffing. Deze wordt steeds minder betekenisvol. Het is ver na deze kabinetsperiode dat het waarschijnlijk echt van start gaat. Ik zou daar als coalitiepartner, maar overigens ook als oppositiepartij, een beetje zenuwachtig van worden. Wil de minister wel hard genoeg? Is het allemaal overmacht wat de minister parten speelt of doet hij niet voldoende zijn best? Ik hoop dat de heer Cramer op dat punt wat steviger taal richting de minister durft uit te spreken.
De heer Cramer (ChristenUnie): Het feit dat ik de minister aanspreek op de helderheid over de probabilistische planning, wat direct ook inhoudt dat er duidelijkheid moet komen over die opleverdatum, is mijns inziens strakke taal. Tenminste, zo zou ik dat wel opvatten. Zo heb ik zelfs mijn eigen tekst gelezen. Ik zeg dat niet zomaar, zonder dat ik daar de consequenties van onder ogen durf te zien. Dan wordt het er allemaal niet makkelijker op. We werken in dit huis al twee jaar behoorlijk intensief aan onderdelen van het plan, zoals bijvoorbeeld de belastingcomponenten. De wetgeving zit eraan te komen. Ik heb gevraagd wanneer die witte rook er is. Ik heb hem nog niet gezien, maar ik hoop dat de minister vanavond een en ander kan verhelderen. Ik denk dat er betekenisvolle stappen gezet zijn. Ik vind het heel belangrijk dat in de derde voortgangsrapportage ook richting het definitief uitvoeringsbesluit eigenlijk steeds meer helderheid komt. Daarvan is ook sprake in gesprekken en consultaties naar het review board. Hierdoor wordt enerzijds meer helderheid verkregen over de beperking van de risico’s en anderzijds meer zekerheid over de uitrol. Dat zijn hele goede berichten, die voor mij zwaar meetellen in de beoordeling. Naar mijn overtuiging ligt het project op stoom. Ik wil graag helder krijgen of er nog meer power in de motor gestoken kan worden. Daartoe dienen de gesprekken rondom de voortgangsrapportages.
Mijn laatste punt betreft een vraag over de Europese richtlijn voor elektronische toldiensten, de EETS (European Electronic Toll Service). Daar begint mijn fractie zich zorgen te maken. Wat doet de minister er in Europa aan om ervoor te zorgen dat deze richtlijn goede definities krijgt, zodat Nederland hierop kan inspelen met de kilometerprijs? De minister volgt het proces en probeert het te beïnvloeden. Wat zijn hiervoor de deadlines en wat zijn de kansen op het daadwerkelijk beïnvloeden?
- Labels
- Bijdragen
- Ernst Cramer
Archief > 2009 > november
- 27-11-2009 27-11-2009 15:00 - Cynthia Ortega bezoek conferentie Humanitas: Werk aan Armoede
- 27-11-2009 27-11-2009 09:15 - ChristenUnie expertmeeting: 'Kansen van de crisis'
- 26-11-2009 26-11-2009 15:24 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn algemeen overleg modernisering verlof en arbeidstijden
- 26-11-2009 26-11-2009 15:00 - Bijdrage Esmé Wiegman AO Ketenzorg verloskunde
- 26-11-2009 26-11-2009 11:43 - 'Eurlings, laat je niet intimideren door spandoekjournalistiek'
- 25-11-2009 25-11-2009 17:35 - 'Elektrische vrachtauto kan niet achterblijven'
- 25-11-2009 25-11-2009 15:09 - Bijdrage Ernst Cramer begroting Verkeer en Waterstaat
- 25-11-2009 25-11-2009 15:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn algemeen overleg 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'
- 25-11-2009 25-11-2009 14:51 - Kilometerprijs: uw vragen, onze antwoorden!
- 24-11-2009 24-11-2009 15:06 - Bijdrage Ed Anker Begroting BZK
- 24-11-2009 24-11-2009 15:01 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn Begroting WWI
- 19-11-2009 19-11-2009 21:30 - Slob roemt keuze voor Van Rompuy
- 19-11-2009 19-11-2009 14:30 - Bijdrage Cynthia Ortega-Marijn debat: Toerismebepaling en Winkeltijdenwet
- 19-11-2009 19-11-2009 14:00 - Bijdrage Ed Anker 'Afwikkeling nalatenschap oude vreemdelingenwet'
- 19-11-2009 19-11-2009 13:52 - ‘Onverdraagzaam, benepen Amsterdam miskent traditie’
- 18-11-2009 18-11-2009 16:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Marijn algmeen overleg Inburgering en huwelijksmigratie
- 18-11-2009 18-11-2009 15:30 - Bijdrage Ernst Cramer debat Belastingplan 2010
- 18-11-2009 18-11-2009 13:53 - Zorgen over toename late abortussen
- 18-11-2009 18-11-2009 13:15 - Bijdrage Cynthia Ortega-Marijn algmeen overleg herziening wet arbeid vreemdelingen
- 18-11-2009 18-11-2009 10:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Marijn algmeen overleg Wajong-onderwerpen
- 17-11-2009 17-11-2009 18:30 - Bijdrage Cynthia Ortega-Marijn algmeen overleg Innovatiebeleid
- 17-11-2009 17-11-2009 17:15 - Kamer steunt 11 ChristenUnie-amendementen
- 17-11-2009 17-11-2009 17:00 - Bijdrage Joël Voordewind Begroting Buitenlandse Zaken
- 17-11-2009 17-11-2009 10:44 - 'Bedrijven, geef openheid over kinderarbeid'
- 16-11-2009 16-11-2009 21:09 - Eindelijk rond: 3 miljoen euro voor de rietsnijders in De Weerribben
- 12-11-2009 12-11-2009 19:30 - Bijdrage Joël Voordewind Algemeen Overleg Voortgangsrapportage Afghanistan
- 12-11-2009 12-11-2009 16:15 - Bijdrage Esmé Wiegman Plenair debat Crisis- en herstelweg
- 12-11-2009 12-11-2009 16:11 - ChristenUnie komt op voor werkende ouderen
- 12-11-2009 12-11-2009 16:06 - Voordewind bij Pauw en Witteman over ontvangst Israëlische minister Lieberman
- 12-11-2009 12-11-2009 10:15 - Bijdrage Arie Slob aan Plenair debat over de toekomst van de AOW
- 12-11-2009 12-11-2009 10:00 - Bijdrage Ernst Cramer AO Voortgangsraportage ILG en EHS over 2008
- 11-11-2009 11-11-2009 17:30 - Bijdrage Esmé Wiegman AO 'Uitbreiding EU'
- 11-11-2009 11-11-2009 12:10 - Beter advies over onbedoelde en ongewenste zwangerschappen nodig
- 11-11-2009 11-11-2009 10:00 - Bijdrage Cynthia Ortega-Marijn algmeen overleg nieuwe Lissabonstrategie
- 10-11-2009 10-11-2009 20:00 - Bijdrage Ed Anker 'Begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap'
- 10-11-2009 10-11-2009 15:30 - Bijdrage Esmé Wiegman Begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 06-11-2009 06-11-2009 15:00 - Maak scholen alcoholvrij
- 05-11-2009 05-11-2009 11:00 - Bijdrage Ernst Cramer AO Verkeersveiligheid landbouwverkeer
- 04-11-2009 04-11-2009 18:00 - Bijdrage Ernst Cramer AO Anders betalen voor mobiliteit
- 04-11-2009 04-11-2009 17:05 - ‘ChristenUnie doet in Venlo wat Wilders niet durft’
- 04-11-2009 04-11-2009 17:02 - Niet spiegelen aan Iraanse normen
- 04-11-2009 04-11-2009 14:30 - Bijdrage Esmé Wiegman AO 'Informatievoorziening EU-besluitvorming'
- 04-11-2009 04-11-2009 10:15 - Bijdrage Esmé Wiegman debat Europese Top
- 03-11-2009 03-11-2009 20:00 - Bijdrage Joël Voordewind Begroting Jeugd en Gezin
- 03-11-2009 03-11-2009 10:29 - 'Afgestudeerd? Help dan de derde wereld'
- 03-11-2009 03-11-2009 10:15 - Bijdrage Ed Anker 'Begroting Justitie'
- 02-11-2009 02-11-2009 16:59 - Arie Slob opent Oekraïnehuis