ChristenUnie expertmeeting: 'Kansen van de crisis'

economie illustratievrijdag 27 november 2009 09:15

De ChristenUniefractie in de Tweede Kamer houdt vrijdag 27 november een expertmeeting over kansen die de huidige crisis biedt om de economie duurzaam te hervormen. Wetenschappers, economen, politici en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemersorganisaties nemen deel aan de studiemiddag.

Deelsessies van de expertmeeting gaan over ‘Bruto nationaal product (BNP) en eenzijdige welvaartsfocus’, ‘Effect westers beleid op vooruitgang ontwikkelingslanden’ en ‘Productie, handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)’.

In alle deelsessies zal worden gesproken over de rol van de 'marktmeester' op het plein van de vrije markteconomie. Deze marktmeester is een instantie die actie onderneemt bij schendingen van grensoverschrijdende mensenrechten of bij milieu- of handelsdelicten. De marktmeester heeft een proactieve rol, hij overziet de handelsmarkt en legt deze actief naast een faire en duurzame meetlat. De marktmeester is nodig om de onduurzame race to the bottom om te keren en een stevige en hoge ethische bodem onder de wereldhandel te leggen.

Leidende vragen hierbij zijn: Hoe ziet een marktmeester er anno 2010 concreet uit? Wat is zijn/haar takenpakket? Wat kan ‘privaat’ doen? Wat kan het ‘publiek’ initiëren, stimuleren of controleren? Wat is het mandaat? Hoeveel macht/reikwijdte heeft de marktmeester? Welke sancties zou een marktmeester op kunnen leggen? Moet deze rol globaal, Europees of nationaal worden belegd? Wat kan de Nederlandse overheid daar dan precies in betekenen? Hoe kan een marktmeester slagkracht houden? Wat is de uitvoerende instantie? Personen of instanties: meerdere marktmeesters naast elkaar?

In een deelssessie onder leiding van prof. dr. ir. Egbert Schuurman (Fractievoorzitter Eerste Kamer ChristenUnie) en Frank Mulder (voozitter Time to turn) wordt gesproken over de vraag hoe het Bruto Nationaal Product kan worden vervangen door een beter 'instrument' om het welzijn van de samenleving te meten.

Een tweede deelsessie, onder leiding van prof. dr. Roel Kuiper (Eerste Kamerlid ChristenUnie) en Eelco Fortuijn (ondernemer en oprichter FairFood), spreekt over het effect van westers beleid op vooruitgang in de ontwikkelingslanden. Ondanks grote armoede is er nog altijd spraken van netto geldstromen van Zuid naar Noord, en ondanks chronische ondervoeding is er sprake van export van te goedkoop voedsel uit ‘hongerlanden’.

De derde deelsessie, onder leiding van prof. ir. Jan Harmsen (hoogleraar duurzame chemische technologie, RUG) en Antonie Fountain (directeur Stop the Traffik) gaat over de vraag: Hoe kunnen bedrijven verantwoordelijk worden gehouden voor misstanden, wat mogen we eisen van bedrijven ten aanzien van duurzaamheid en (internationaal) MVO-beleid (MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen) en wat is de rol van de overheid?

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, zal proberen aan het eind van de bijeenkomst enkele conclusies en concrete actiepunten te formuleren.

prof. dr. ir. Egbert Schuurman (Fractievoorzitter Eerste Kamer ChristenUnie) en

Frank Mulder (voozitter Time to turn)

Labels
Arie Slob
Campagne

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie expertmeeting: 'Kansen van de crisis''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > november