Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de rietteelt en rietsnijders in Nederland, in het bijzonder in nationaal park de Weerribben-Wieden

dinsdag 19 maart 2019 00:00

Schriftelijke vragen van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamerstuknr. 2019Z05375

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de onrust die is ontstaan onder de rietsnijders in met name de Weerribben nu er nog geen afspraken zijn voor een verlenging van de Subsidie Natuur en Landschap (SNL) vanaf 2020?

Vraag 2
Bent u ervan op de hoogte dat het Interprovinciaal Overleg (IPO) de vergoeding voor veenmosrietland heeft verlaagd van 1.600 euro naar 864 euro per hectare en kunt u zich voorstellen dat als deze verlaging wordt doorgezet, dit een grote negatieve invloed heeft op het behoud van het landschap van de Weerribben (90% veenmosrietland) en Wieden (50% veenmosrietland)?

Vraag 3
Door wie worden de normbedragen voor de SNL-subsidies uiteindelijk vastgesteld?

Vraag 4
Klopt het dat de normbedragen slechts 75% van de daadwerkelijke kosten bedragen, klopt het dat van dit bedrag 80% naar de pachter gaat en 20% naar de terreinbeherende organisatie en geldt dit voor heel Nederland?

Vraag 5
Kent u de signalen dat terreinbeherende organisaties de werkzaamheden aanbesteden en kortdurende pachtcontracten afsluiten?

Vraag 6
Zijn deze organisaties hiertoe verplicht of kunnen ze hierin een andere keuze maken?

Vraag 7
Kunt u zich voorstellen dat het alleen met langjarige pachtovereenkomsten en toereikende subsidies voor rietsnijders mogelijk is om te voorzien in opvolging en investeringen voor innovaties en kunt u toelichten wat u kunt bijdragen om dit te bewerkstelligen?

Vraag 8
Bent u ervan op de hoogte dat er veel goedkoop riet van mindere kwaliteit wordt geïmporteerd vanuit China en in mindere mate uit Oost-Europese landen en dat de Nederlandse rietsector daardoor veel oneerlijke prijsconcur-rentie ervaart?

Vraag 9
In hoeverre past de import uit het buitenland in uw visie op kringloopland-bouw en het zoveel mogelijk realiseren van korte ketens?

Vraag 10
Klopt het dat er geen importheffingen gelden voor Chinees riet, terwijl dit wel wordt gebruikt als bouwproduct?

Vraag 11
Bent u bereid om – in overleg met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om op Nederlandse monumenten alleen Nederlands riet toe te passen?

Vraag 12
Welke kansen ziet u voor certificering van Nederlands riet en kan de rijksoverheid de sector daarbij ondersteunen?

Vraag 13
Ziet u het grote belang van het behoud van het prachtige Nationaal Park de Weerribben-Wieden en het behoud van een Nederlands ambacht?

Vraag 14
Welke mogelijkheden heeft u om bij te dragen aan een toekomstbestendige rietsector?

Vraag 15
Bent u bereid om in gesprek te gaan met het IPO en/of provincies over de toekomst van de rietteelt? Is de Minister bereid in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de sector?

Meer informatie

Labels
Bijdragen
Carla Dik
Landbouw

« Terug

Archief > 2019 > maart