Visie nota Landbouw en Landschaps Ontwikkel Plan

dinsdag 18 februari 2014

Op 04-02-2014 is zowel de Visienota landbouw als het Landschap ontwikkeling plan vastgesteld.

Visie Nota Landbouw

De landbouw is een belangrijke economische pijler binnen de gemeente Hardenberg. Een sector waarmee vele banen zijn gemoeid en waar wij als ChristenUnie best trots op mogen zijn. Na de vaststelling van het bestemmingsplan buitengebied is het goed om ook een visie op de landbouw te hebben. De geldstromen die vanuit de Europese unie komen, worden drastisch verminderd of worden anders ingezet. Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid komt er anders uit te zien. De directe bedrijfstoeslagen aan de grondgebonden landbouw (“hectaretoeslagen”) worden beduidend lager en gekoppeld aan vergroeningsvoorwaarden. Naast instandhouding van blijvend grasland, is een belangrijk onderdeel hiervan ‘diversificatie van gewassen’ op bouwland. Daarnaast moet 3% van de landbouwgrond worden gereserveerd voor ecologisch beheer. Een flexibele invulling daarvan is mogelijk: landschapselementen, bufferstroken, agrarisch natuurbeheer en  stikstofbinders als lupine, klaver, bonen, erwten. Nationale overheden kunnen dit de komende tijd zelf verder invullen. De specifieke invulling is ook deels (50%) in collectieven van agrarische ondernemers mogelijk. Het moet dan gaan om groepen van maximaal 10 bij elkaar gelegen boeren.

Met de maatschappelijke partners zijn vier ontwikkelthema’s benoemd;

1. Maximaal benutten van de kansen voor vergroening binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

2. Versterken en verbinden van agrofood-, biobased- en energieclusters

3. Stimuleren van innovatie binnen de landbouwsector

4. Faciliteren en inpassen agrarische bedrijven met voldoende schaalgrootte

De thema’s zijn uitgewerkt naar acties waarbij trekkers zijn benoemd. In de visienota is als uitgangspunt voor de gemeente gehanteerd dat waar de samenleving zelf dingen kan oppakken, zij dit ook dient te doen en hierin een faciliterende overheid ontmoet. Ook partners als Stichting Vitaal Platteland, LTO, Stimuland en Agrarische natuurverenigingen zullen hier invulling aan moeten geven. De gemeente is dan ook niet trekker van iedere actie.

Het Landschaps Ontwikkel Plan (LOP).

Het LOP ziet de ChristenUnie als een kader voor het behoud en de ontwikkeling van het landschap. 

Het geeft een gemeentelijke visie op de ontwikkelingen in de groene omgeving door nadere sturing te geven aan de wijze waarop ontwikkelingen in het buitengebied  kunnen plaatsvinden

De gemeente zal hierin een faciliterende rol gaan vervullen. Een rol waarin de focus ligt op samenwerken met maatschappelijke partners en het aanjagen en verbinden van initiatieven op het terrein  van landbouw en landschap. De uitvoering van de projecten zal grotendeels door derden worden gerealiseerd. Hierbij is nodig een aanjaagbudget omdat vaak cofinanciering wordt gevraagd. De hoogte van het budget is op dit moment nog niet te bepalen, wel heeft de fractie  in de oriënterende ronde aan de aanwezige fractie leden van de andere partijen gevraagd of men daar budget voor beschikbaar wil stellen, hierop is bevestigend geantwoord. De fractie zal dit punt dan ook gaan inbrengen tijdens de coalitieonderhandelingen indien de ChristenUnie daarvoor wordt uitgenodigd na de verkiezingen van 19 maart.

De wethouder gaf aan dat hij jaarlijks een overzicht zal geven van de uitgevoerde projecten.

« Terug

Reacties op 'Visie nota Landbouw en Landschaps Ontwikkel Plan'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 07:23
Deze tour in Replica Horloges het is mediterraan werd gekenmerkt door vele momenten van uitzondering, met inbegrip Imitatie Horloges van de eerste vluchten van de Breitling Jet Team boven de Akropolis van iwc replica Athene Griekenland, van de Gouden Hoorn in Istanbul Turkije, de schitterende Cedar bossen van Libanon en het strand van Tel Aviv in Israel. De piloten hadden ook de unieke mogelijkheid om te evolueren van meer dan driehonderd meter onder het waterniveau van de zee boven de dode zee.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.