Raadsdiscussie over de Kadernota Sociaal domein 4 februari 2014
De ChristenUnie pleit voor keuzevrijheid en diversiteit binnen het zorgaanbod van de sociale wijkteams. Ook moet nog meer dan tot nu toe ingezet worden op preventie om daardoor op termijn minder zorgkosten nodig te hebben. De in te stellen wijkteams moeten van de ChristenUnie volop de mogelijkheid krijgen om te pionieren om zo werkenderwijs de beste manier van zorgverlening te ontdekken. Daarbij mag best iets mislukken, zonder dat de wijkteams daarop afgerekend worden. Hieronder de bijdrage van de ChristenUnie aan het raadsdebat.
De kadernota sociaal domein heeft goede uitgangspunten. Daar kan de ChristenUnie mee instemmen. Om de transities uit te voeren, hebben we als gemeente de hulp van de hele samenleving nodig. Tijdens de excursie sociaal domein hebben we daarvan al mooie voorbeelden gezien en gehoord, zoals oa het Noaberschap Baalder. We hopen dat in meerdere kernen en wijken dit voorbeeld wordt gevolgd.
FINANCIEN. Daar hadden we in de oriënterende ronde zo onze twijfels bij. Veel is nog onduidelijk. Maar we zijn het met de wethouder eens dat we niet kunnen wachten tot er complete zekerheid is. We moeten NU beginnen met een wijkteam om op tijd klaar te zijn voor 1 jan. En de wethouder heeft ons TOEGEZEGD om bij de begroting met een nader financieel kader te komen. In april krijgen we een eerste terugkoppeling over hoe het met het wijkteam loopt.
De CU vindt het erg belangrijk, dat de Raad steeds tijdig gerapporteerd wordt hoe een en ander verloopt.
We beginnen met 1 gebiedsteam. Laat het dan ook echt een PILOT mogen zijn. Er moet ruimte zijn voor pionieren waarbij ook iets mag mislukken.
VRAAG aan de andere fracties: Bent u het eens met de CU dat het wijkteam de ruimte krijgt om te PIONIEREN? Zodat we straks niet een wijkteam afrekenen op wat mislukt is en niet werkt? Dat voorkomt een heleboel krampachtigheid. En geeft ruimte om te leren. De CU hecht daar veel waarde aan.
In de OPLEIDING moet ook aandacht voor de nieuwe professional zijn. Dit is echt een heel andere manier van werken, terwijl HBO's nog steeds heel competentiegericht opleiden. We doen nogmaals een beroep op de wethouder om daar niet lichtvaardig over te denken. Er moet aandacht voor zijn, wil onze wijkgerichte aanpak echt cliëntgericht zijn.
We gaven het al aan in de oriënterende ronde: de CU vindt PREVENTIE erg belangrijk. Want alleen wanneer we die slag maken: meer preventie ter voorkoming van ziekte en handicap, kan de gemeente echt besparen op zorgkosten. Om een voorbeeld te noemen: diabetes. Richt je op de groep mensen die tegen diabetes aanzitten. Met aandacht voor bewegen en een aangepast dieet, kan diabetes voorkomen worden. Nu meer geld uitgeven, vooraf, om op termijn veel geld aan zorg en hulpmiddelen te besparen. Dat zou kunnen, samen met zorgverzekeraars en zorgverleners. Wil het college daar een bemiddelende rol in spelen?
VRAAG aan de andere fracties: Als de wethouder komt met een goed plan, zou u dan bereid zijn om aan de voorkant meer geld uit te geven aan PREVENTIE om daardoor later geld uit te kunnen sparen?
De CU is blij met de toezegging van de wethouder om te komen met een voorstel over KEUZEVRIJHEID en DIVERSITEIT. De CU hecht er veel waarde aan dat cliënten kunnen kiezen voor díé zorg die bij hun identiteit of specifieke zorgvraag past.
Ook zijn we blij met de toezegging van de wethouder om ihkv PARTICIPATIE zinvolle bezigheid te bieden, het liefst echt werk.
Er verandert veel, voor cliënten maar ook voor al onze inwoners. We zullen het samen als samenleving moeten doen. En laten we er voor oppassen om niet te idealistisch dit proces in te gaan. De samenleving is niet zo maakbaar als we wel graag zouden willen. Wie kwetsbaar is, moet niet overvraagd worden, want niet elke kwetsbaarheid is zomaar om te zetten in kracht.
We vragen het College om een goede communicatie naar onze inwoners. Zodat duidelijk is wat van mensen verwacht wordt. Misschien kan daarin ook meegenomen worden dat de verwachtingen rond de jeugdzorg niet te hoog gespannen moeten zijn. We noemden het op de oriënterende ronde al: in de jeugdzorg kan de gemeente niet garanderen dat er nooit iets mis gaat. Ondanks de grote zorgvuldigheid die we nastreven. Wanneer komt het College met een COMMUNICATIEPLAN?
Namens de ChristenUnie
Mettina Grimmerink
Archief > 2014 > februari
- 18-02-2014 18-02-2014 20:56 - Visie nota Landbouw en Landschaps Ontwikkel Plan
- 15-02-2014 15-02-2014 11:08 - Uniek programma
- 15-02-2014 15-02-2014 10:58 - ChristenUnie zet vrijwilligers in het zonnetje
- 12-02-2014 12-02-2014 21:08 - Aangepast verkiezingsprogramma
- 12-02-2014 12-02-2014 20:05 - Woonvisie 2014-2020 Ruimte voor inwoners
- 10-02-2014 10-02-2014 20:25 - Raadsdiscussie over de Kadernota Sociaal domein 4 februari 2014
- 01-02-2014 01-02-2014 17:16 - | Noaberschaps-Award
Reacties op 'Raadsdiscussie over de Kadernota Sociaal domein 4 februari 2014'
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.