Week 11 - Peter

woensdag 15 maart 2006 19:39

Maandag 13 maart
Voor één van de laatste keren ben ik aan de beurt om de weblog te vullen. Ik ben namelijk bijna weg uit het bestuur van PerspectieF en ben vast begonnen met geen vice-voorzitter te zijn. Harmjan kan dat inmiddels veel beter dan ik, denk ik. Harmjan succes!
 
Voor de rest wilde ik jullie maar niet vermoeien met bespiegelingen over wat ik nu allemaal doe in het dagelijks leven. In plaats daarvan probeer ik wat meer te schrijven over politiek en politieke partijen. Met vandaag in de hoofdrol: Mark Rutte! Rutte wordt de nieuwe aanvoerder / leider of 'what so ever' van de Liberalen. Op het eerste gezicht slecht nieuws voor alle niet VVD-ers wat mij betreft, dus ook voor mij. Hing de VVD vorige week dinsdag / woensdag nog knock-out in de touwen, sinds de entree van Mark Rutte in Nieuwspoort lijkt het dieptepunt al weer achtergelaten. Ineens straalt de partij weer iets meer elan uit. Rutte kan dat. Als bestuurslid van PerspectieF heb ik hem een paar keer mogen ontmoeten, en wat ze zeggen is waar: hij is super charismatisch. Ongeacht wat hij zegt en of je het daar mee eens bent, vind je hem binnen enkele ogenblikken symphatiek. De VVD zit nog steeds in het slop, maar als iemand daar wat aan kan doen is Rutte het.
 
Blijft staan dat de VVD met Rutte niet meteen een eenheid is. Er zijn sociaal liberalen (Rutte?, Griffith, Schultz van Haegen), klassiek liberalen (Bolkestein, Van Baalen, Arno Visser), verlichtingsfundamentalisten (Hirshi Ali!, Hirshi Ali!, en ook nog Van Aartsen), biefstukliberalen (Hofstra), 'harde lijn - soms nationalistische- liberalen (Verdonk, Kamp) en volgens mij vergeet ik er nog een paar. Dat zie ik Rutte nog niet binnen een paar weken helemaal verenigen. Wel denk ik dat we het qua koers slechter kunnen treffen dan met Rutte. Beter een sociaal liberaal geluid, dan het gekakel van verlichtings jihad en onnozele bestuurlijke vernieuwing dat we nu horen!
 
Wat mij betreft: een kleine VVD is beter dan een hele grote. Dus dan is Rutte als leider wel balen. Maar qua koers: doe mij Rutte maar. Bijkomend voordeel is daarbij dat een grotere VVD dan ook minder erg is. Conclusie: ik ben wel blij met Mark!
 
Tot morgen!
 
Woensdag 15 maart
Excuses voor mijn verzuimpje gisteren, maar vandaag is hij er weer. Laat ik het vandaag eens hebben over (vooral) de PvdA. Als ik toch aan politieke beschouwingen ga doen...
 
De Pvda heeft veel geleerd van de schok in 2002 naar mijn mening. Achteraf was die schok hard nodig ook. Ik kan me de beelden nog herinneren dat Kok Ad Melkert letterlijk naar voren schoof: kijk mensen, dat is nu de nieuwe premier. Hij moest alleen nog een plichtmatige campagne voeren tegen Hans Dijkstal, maar dat was een formaliteit. De PvdA was een bestuurderspartij die vooral in de eigen hokjes zat en niet op straat.
 
Vier jaar later zitten ze weer als vanouds in het zadel. Vooralsnog lokaal en vanaf volgend jaar ook in het Torentje. Toch heeft men wel geleerd van het signaal, en de politieke koers is aangepast, waarbij inderdaad soms 'leefbare' of zelfs 'fortuynistische' punten opduiken. Prima toch?
 
Over één punt, uit de campagne, heb ik echter wel een dubbel gevoel. De PvdA ontpopt zich meer en meer als de allochtonenpartij van Nederland. Onder de 'nieuwe Nederlanders' heeft men volgens mij zelfs de absolute meerderheid. Tot zover geen enkel probleem. In de campagne echter mochten de allochtone PvdA kandidaten zelfs de moskee in, om daar het 'rode woord' te verkondigen en op te roepen op de PvdA, ja zelfs op een moslim te stemmen. Ik vind dat dubieus. Wat mij betreft wordt er in een moskee of een kerk geen politiek bedreven. Wat dat betreft heeft ook de ChristenUnie nog boter op het hoofd. Om stemmen binnen te halen is veel geoorloofd, maar sommige dingen hoeven van mij niet.
 
Bij de ChristenUnie echter kan men met een gerust hart oproepen tot een stem op een christen. Een willekeurige ChristenUnie kandidaat is dan een prima keuze. Met zo'n stem kies je ook nog eens voor het gedachtegoed van de ChristenUnie, want onze basis is ten slotte het christendom. Bij de PvdA ligt dat toch anders. Waarom moet men op een moslim stemmen? Omdat de PvdA dan het islamitisch geluid goed kan verwoorden? Volgens mij moet je bij de PvdA zijn voor een tikje links van het midden burgermannen- en vrouwengeluid, verantwoord progressief. Dat in de eerste plaats. Natuurlijk ook voor respect voor minderheden, maar moet je daarvoor in een moskee oproepen tot het stemmen op een moslim?
 
Nu stemmen nog relatief weinig allochtonen, iets wat ongetwijfeld gaat veranderen in de toekomst. Daarom is het een belangrijke en interessante kiezersgroep, zeker in de grote steden. Blijf echter als partij wel jezelf. Ook dan kun je iedereen goed vertegenwoordigen, en ook dan kun je best in het Torentje komen. Ik zou dat geen verkeerde keuze vinden...
Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Week 11 - Peter'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.