Inbreng Gert-Jan Segers inz. Wijz. Mediawet 2008 ter modernisering stelsel landelijke publ. omroep
Inbreng verslag (wetsvoorstel) van ChristenUnie Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers met de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake Wijziging Mediawet 2008
Onderwerp: Wijziging van de Mediawet 2008 teneinde het stelsel van de landelijke publieke omroep te moderniseren
Kamerstuk: 33 541
Datum: 19 maart 2013
De leden van de ChristenUnie-fractie hebben kennisgenomen van de wijzing van de Mediawet 2008 teneinde het stelsel van de landelijke publieke omroep te moderniseren. Deze leden lezen dat de regering met deze wet twee doelen voor ogen heeft. Zo regelt het voorstel inhoudelijke wijzigingen in de richting van het publieke mediabestel, gericht op bundeling van omroepverenigingen en biedt deze wetswijziging het kader om te komen tot de geplande bezuinigingen. Deze leden hebben grote moeite met verschralen van de pluriformiteit binnen het omroepstelsel en daarmee het verdwijnen van de 2.42 omroepen. Deze leden vinden het van meerwaarde dat kerkelijke en geestelijke organisaties toegang hebben tot publieke omroepbestel zoals dit nu in de wet is geregeld en vinden een wijziging daarom niet noodzakelijk. Ook vragen deze leden zich af of het centraliseren van bevoegdheden op het gebied van programmering en financiën de kwaliteit van de publieke omroep ten goede komt. Deze leden hebben daarom over deze wetswijziging de volgende vragen.
Algemeen
In de Mvt wordt opgemerkt dat primaire processen rond productie en de programmering van het media-aanbod te veel tijd en geld kosten. De leden van de ChristenUnie-fractie begrijpen dat deze aanname gebaseerd is op het rapport van BMC. In dit rapport lezen zij echter dat de totale overheadkosten van de individuele omroepen niet op een exorbitant hoog niveau liggen. Wel is er een aanzienlijk verschil per individuele omroep. 60% van de besparingen die door BMC mogelijk worden geacht kunnen worden bereikt door optimalisatie in de huidige situatie en 40% als gevolg van fusies. Waarom is er op basis van dit rapport, welke als uitgangspunt van de wet dient, gekozen voor het hergroeperen van omroepen in plaats van het optimaliseren van de huidige situatie? Kan er worden verduidelijkt hoe middels deze wetswijziging invulling wordt gegeven aan de mogelijke kostenbesparing (BMC rapport) welke de bestuursorganisatie NPO kan realiseren door een grotere focus op kerntaken en het afstoten van activiteiten en door efficiëntieverbeteringen in operationele processen?
In de Mvt wordt gesproken van ‘ het belang van de programmering als geheel’, zonder dit nader toe te lichten. Kan er uiteengezet worden wat het belang van de programmering als geheel is? Welke belang heeft de regering voor ogen? Wat ontbreekt er in huidige programmering?
Kort overzicht van de maatregelen
De leden van de ChristenUnie-fractie merken op dat de rol van de NPO in het <<3-3-2>> model wordt vergroot. Deze leden vragen om een volledig overzicht van de nieuwe taken van de NPO. Kan het vergroten van de rol van de NPO in middelen worden afgezet tegen het bundelen van omroepverenigingen? In hoeverre is er een relatie tussen de wijziging van de Mediawet en het ‘rebranden’ van de publieke zenders (naar NPO 1, 2, 3)? Deze leden vragen de regering haar opvatting te delen over het ‘rebranden’ van de publieke zenders.
Redenen voor Wetswijziging
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen de regering nader uiteen te zetten hoe door middel van deze wetswijziging het aanbod van de Nederlandse publieke omroep zichtbaarder wordt dan dat het nu is? Deze leden vragen de regering ook uiteen te zetten op welke wijze het aanbod toegankelijker wordt dan dat het nu is? Ten slotte vragen deze leden ook een concretisering hoe de omroep meer vindbaar wordt dan dat het nu is?
Uitgangspunten voor een vernieuwd omroepstelsel
De leden van de ChristenUnie-fractie lezen in de Mvt dat het de eerste taak van de publieke omroep blijft om een breed onafhankelijk, pluriform en kwalitatief hoogwaardig media-aanbod te verzorgen, dat bovendien toegankelijk is voor iedereen. Is de regering het met deze leden eens dat het afschaffen van de 2.42 omroepen hiermee in tegenstrijd is? Kan de regering uiteenzetten op welke wijze zij meent dat bijvoorbeeld het Joodse geluid straks uitgezonden wordt? In hoeverre kan er worden gegarandeerd dat er sprake is van onafhankelijk media-aanbod? Welke indicatoren kiest de regering om te spreken van van kwalitatief media-aanbod? Op welke wijze wordt middels de wet voorkomen dat door willekeur door benoemde functionarissen eigenzinnige programma’s alleen laat in de avond worden uitgezonden? Wat zijn de checks-and-balances? Deze leden merken op dat een omroep die een eigenzinnig programma wil uitzenden dit nu al regelmatig uit eigen zak moet betalen? Hoe wordt dit middels de hervorming van de Mediawet voorkomen?
De leden van de ChristenUnie-fractie merken op, dat het op een aantal belangrijke punten niet na te gaan is of de RvS hier wel of niet over heeft geadviseerd. Heeft de RvS advies uitgebracht over de wetswijziging met betrekking tot de 2.42 omroepen? In hoeverre verhoudt het ambtelijke rapport ‘Partners in Levensbeschouwing’ waarin het belang van de 2.42 omroepen wordt benadrukt, zich met de wetswijziging? Hoe wordt de volgende opmerking in dit rapport geduid; “Er bestaat bij onze gesprekspartners een breed draagvlak om ook op de langere termijn in media-aanbod van en over de religieuze of levensbeschouwelijke hoofdstromingen te blijven voorzien. Er zijn thans geen politieke signalen dat een dergelijk aanbod geen onderdeel moet zijn van de Nederlandse publieke omroep.” Deze leden zien op dit punt graag een reactie.
Organisatie Landelijke Publieke Omroep
De leden van de ChristenUnie-fractie begrijpen uit de Mvt dat er verschillende voorwaarden worden gesteld aan een omroepvereniging en omroeporganisatie. Deze leden vragen zich af wat deze voorwaarden waard zijn als de verenigingen en organisaties bij naam in de worden genoemd? Zijn deze verenigingen en organisaties via de wet sowieso zeker van hun bestaan?
Indien dit niet het geval is, dan vragen deze leden zich af wat de overweging geweest om deze verenigingen en organisaties bij naam in de wet op te nemen?
Wat zijn de consequenties voor PowNed en WNL als zij geen aansluiting kunnen vinden binnen het <<3-3-2>> model? In hoeverre strookt een aanwijzing tot fuseren met de vrijheid van vereniging? Zouden in theorie PowNed en WNL in de toekomst samen een omroepvereniging kunnen worden?
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen zich af hoe na 2015 op een evenwichtige wijze ook het geluid van andere stromingen, dan het christendom, (Islam, Hindoeïsme, Jodendom, Boeddhisme) publiekelijk wordt gewaarborgd? Kan de regering uit een zetten wat haar visie voor de toekomst op dit punt is? In het voorstel modernisering Mediawet staat dat de al ingezette onderbrenging van de huidige 2.42-omroepen bij omroepverenigingen en de NTR moet worden gecontinueerd. Na de feitelijke opheffing van de 2.42-omroepen is dit een mogelijkheid om de levensbeschouwelijke programmering in het te vernieuwen bestel voort te zetten waartoe de NPO gehouden is. Hoe dient dit te geschieden? Is de regering van mening dat er van te voren duidelijkheid dient te zijn? Deze leden begrijpen dat er wordt gesproken van een zekere borging van de levensbeschouwelijke programmering als onderdeel van het concessiebeleidsplan evt. te vertalen in de prestatieovereenkomst. Vanwaar deze formulering en geen concretisering (logistiek en budgettair) hiervan binnen de nieuwe Mediawet? Is het de bedoeling dat de 2.42-omroepen worden omgevormd tot gespecialiseerde redacties binnen de omroepverenigingen en de NTR? Zo ja, hoe is de onafhankelijkheid gewaarborgd en waarop wordt getoetst?
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen de regering nader toe te lichten waarom ervoor is gekozen om de belangrijkste huidige legitimatie van omroepverenigingen, namelijk het ledenaantal middels deze wijziging te marginaliseren. De RvS heeft een aantal opmerkingen gemaakt inzake eisen van transparantie en non-discriminatie. Selectiecriteria ontbreken. Deze leden vragen op dit punt nadere toelichting.
Financiering Landelijke Publieke Omroep
De leden van de ChristenUnie-fractie vragen zich af wat de relatie is tussen het veranderen van de financiering van de landelijke publieke omroep en het moderniseren van de publieke omroep? Waarom is er niet gekozen om het garantiebudget op 70% te laten? Wat verwacht de regering dat er in de programmering en de organisatie van de publieke omroep gaat veranderen met de nieuwe verhouding tussen het garantiebudget en programmabudget (50% - 50%)? Kan er inzichtelijk gemaakt worden op welke wijze het programmabudget binnen het <<3-3-2>> model verdeeld wordt? Is de regering bereid om dit budget mogelijk via compartimenten te verdelen, zodat de omroeporganisaties meer zekerheid hebben over hun programmabudget? Deze leden vragen of het mogelijk is om inzichtelijk te maken in hoeverre omroepen STER-inkomsten verliezen door de wetswijziging? Ziet de regering mogelijkheden om mogelijke verloren STER-inkomsten, door de wetswijziging, te compenseren?
Overig Publieke Omroep
De leden van de ChristenUnie-fractie merken op dat het van belang is meer helderheid te geven over de verhouding tussen de regionale en de landelijke publieke omroep. Kan de regering aangeven waarom het verankeren van de lokale publieke omroep als derde laag niet is meegenomen in deze wetswijziging? Deze leden vragen in hoeverre er middels deze wetswijziging uitvoering wordt gegeven aan de motie Van Dam (32 827 nr 39), waarin de Tweede Kamer verzoekt lokale omroepen te ondersteunen in het streven naar verdere professionalisering? Wat is de visie van dit kabinet op de nadere samenwerking tussen de drie lagen van de Nederlandse Publieke Omroep? Op welke manier wordt dit gestimuleerd? Is de regering bereid om de ambities van de OLON samen met deze vereniging nader uit te werken? Op welke wijze draagt het nieuwe mediabeleid bij aan de professionaliseringsslag van de Lokale Publieke Omroepen, waar het onder meer gaat om centrale distributie?
Beeldmateriaal dat van de Publieke Omroep is, is eigendom van de publieke omroep. Er is reeds voor betaald in eerste aanleg. Kan worden aangegeven wat de visie is van de regering op het gebruik van andere omroepen en omroep-lagen van dit beeldmateriaal?
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
- Labels
- Bijdragen
- Gert-Jan Segers
Archief > 2013 > maart
- 30-03-2013 30-03-2013 20:16 - Joël Voordewind in Syrië: 'Laat christelijke vluchteling ruimhartiger toe in Nederland'
- 28-03-2013 28-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de nieuwe bezuinigingen op het infrastructuurfonds
- 28-03-2013 28-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik aan een voortgezet algemeen overleg over Openbaar vervoer / OV-chipkaart
- 28-03-2013 28-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Spoorveiligheid en ERTMS
- 28-03-2013 28-03-2013 00:00 - Inbreng Arie Slob inzake Uitnodiging veldpartijen voor alternatieve pakketmaatregelen
- 27-03-2013 27-03-2013 19:15 - Prostitutiedebat: 'Iedere dag worden mannen en vrouwen beroofd van hun waardigheid'
- 27-03-2013 27-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat over het niet indexeren van het basiskinderbijslagbedrag
- 27-03-2013 27-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan pl. debat over richtlijn inz. voorkoming en bestrijding mensenhandel
- 27-03-2013 27-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan initiatiefvoorstel verandering Grondwet mbt correctief referendum
- 27-03-2013 27-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Rapport commissie Samson
- 27-03-2013 27-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Belastingdienst / diverse fiscale onderwerpen
- 26-03-2013 26-03-2013 14:55 - ChristenUnie zet burgerinitiatief Portway 2012 op Kameragenda
- 26-03-2013 26-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over de overeenstemming over de steun aan Cyprus
- 26-03-2013 26-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik over cumulatieve effecten natuur en milieu activiteiten Waddengebied
- 26-03-2013 26-03-2013 00:00 - Inbreng Carola Schouten inz. Beleidsdoorlichting artikel 9 Begroting SZW (Algemene nabestaandenwet)
- 26-03-2013 26-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Valys / Doelgroepenvervoer
- 25-03-2013 25-03-2013 19:32 - ChristenUnie: beter luisteren naar ouders van gepeste kinderen
- 23-03-2013 23-03-2013 14:13 - ChristenUnie bezorgd om milieuschade Waddengebied
- 22-03-2013 22-03-2013 12:05 - ChristenUnie: verplichte eindtoets draagt niet bij aan onderwijskwaliteit
- 21-03-2013 21-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat Wijziging Wet primair onderwijs ivm centrale eindtoets po
- 21-03-2013 21-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten over het bericht dat er meer huurders uit huis worden gezet
- 21-03-2013 21-03-2013 00:00 - Inbreng Carola Schouten inzake Verzamelwet SZW 2013
- 21-03-2013 21-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan de voortzetting van het algemeen overleg Voedsel en voedselprijzen
- 21-03-2013 21-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Opleidingsstop Politieacademie
- 20-03-2013 20-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik aan plenair debat inz. Wijziging Wet orgaandonatie ivm nieuwe med. ontwikkelingen
- 20-03-2013 20-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan pl. debat over wijz. Wetboek Strafrecht ivm art. verbod godslastering
- 20-03-2013 20-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg BES-aangelegenheden
- 19-03-2013 19-03-2013 20:05 - ChristenUnie: minister gaat doelstellingen politievrijwilligers niet halen
- 19-03-2013 19-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat inzake Verdrag stabiliteit economische en monetaire unie
- 19-03-2013 19-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over het bericht "Overheden eens over bezuinigingen"
- 19-03-2013 19-03-2013 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers inz. Wijz. Mediawet 2008 ter modernisering stelsel landelijke publ. omroep
- 15-03-2013 15-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten en Carla Dik over meetellen persoonsgebonden budget in box 3
- 14-03-2013 14-03-2013 16:24 - Hevig verzet tegen opheffing kleine scholen
- 14-03-2013 14-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Voedselfraude
- 14-03-2013 14-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Milieuraad d.d. 21 maart 2013
- 14-03-2013 14-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Discriminatieonderwerpen
- 13-03-2013 13-03-2013 19:18 - ChristenUnie vindt abortusuitspraak kabinet ongepast
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik en Kees vd Staaij (SGP): "Ziekenhuizen mogen abortus niet weigeren"
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind ea over bericht verbranding 100 huizen Pakistaanse christenen
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan pl. debat: Europese miljardensteun aan Egyptische moslimbroederschap
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over proefboringen schaliegas
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad d.d. 18 en 19 maart 2013
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Opvang, terugkeer en vreemdelingenbewaring
- 13-03-2013 13-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Afspraken woningmarkt
- 12-03-2013 12-03-2013 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik inzake Rijksstructuurvisie A4 Passage en Poorten & Inprikkers
- 12-03-2013 12-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan VAO Hoofdlijnenbrief studiefinanciering / sociaal leenstelsel
- 12-03-2013 12-03-2013 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over de Regeling langdurig verblijvende kinderen
- 11-03-2013 11-03-2013 17:11 - ChristenUnie start handtekeningenactie tegen selectief labelen Israel
- 11-03-2013 11-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind ea: supermarktketens weigeren leeftijdsgrenzen alcoholverkoop
- 07-03-2013 07-03-2013 18:22 - Waarom Europa van sommige Europeanen gered moet worden (column DDS)
- 07-03-2013 07-03-2013 18:15 - ChristenUnie ontevreden over evaluatie embryowet
- 07-03-2013 07-03-2013 07:01 - 'Turkije hoort echt niet bij de Europese Unie' (opinie Volkskrant)
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Mondelinge vragen Joël Voordewind en Gert-Jan Segers: loverboyslachtoffers verliezen veiligste haven
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carola Schouten inzake Werkkostenregeling
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat inzake Wijziging Embryowet ivm evaluatie van deze wet
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers en Peter van Dalen aan het plenair debat over de Staat van de Europese Unie
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers inz. Wijz. Wegenverkeerswet ivm verbeteren aanpak rijden onder invloed drugs
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan algemeen overleg Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
- 07-03-2013 07-03-2013 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers ivm Wetsvoorstel Bontes tot wijz. BW ivm beperken duur partneralimentatie
- 06-03-2013 06-03-2013 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers inzake Grondwetsverandering tot deconstitutionalisering commissaris Koning
- 06-03-2013 06-03-2013 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan een algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken
- 06-03-2013 06-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Mestwetgeving
- 06-03-2013 06-03-2013 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Spoorveiligheid en ERTMS
- 06-03-2013 06-03-2013 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg JBZ-Raad 7 en 8 maart 2013
- 05-03-2013 05-03-2013 11:37 - De Cito-toets wordt meer een doel dan een middel
- 05-03-2013 05-03-2013 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenair debat over beleid kabinet loonontwikkeling en aanpak econ. crisis
- 05-03-2013 05-03-2013 00:00 - Mondelinge vragen Joël Voordewind over naleving van leeftijdsgrenzen alcoholverkoop supermarktketens
- 04-03-2013 04-03-2013 14:31 - ChristenUnie in verzet tegen winning van schaliegas
- 04-03-2013 04-03-2013 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de moord op een christelijke asielzoeker
- 01-03-2013 01-03-2013 10:48 - ChristenUnie stelt vragen over moord op christelijke asielzoeker
- 01-03-2013 01-03-2013 09:03 - Piet Adema beoogd partijvoorzitter ChristenUnie