Bijdrage André Rouvoet inbreng rechterlijk gebieds- of contactverbod

donderdag 09 december 2010 09:30

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel dat beoogt het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering te wijzigen in verband met de invoering van een rechterlijke vrijheidsbeperkende maatregel.

 

De leden van de fractie van de ChristenUnie onderschrijven de doelstelling van het wetsvoorstel, maar hebben in dit stadium op een enkel punt nog de behoefte aan een nadere toelichting.

 

Met het toepassen van de rechtelijke vrijheidsbeperkende maatregel wordt beoogt de maatschappij te beveiligen of herhaling van strafbare feiten of belastend gedrag jegens personen te voorkomen. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering nader in te gaan op de vraag of door het opleggen van een gebiedsverbod of contactverbod het doel van het wetsvoorstel daadwerkelijk wordt bereikt en daarbij in ieder geval in te gaan op de vraag of  met de voorgestelde vrijheidsbeperkende maatregel het probleem niet verschoven wordt naar andere gebieden en/of personen? 

 

In de memorie van toelichting dicht de regering de politie een belangrijke rol toe bij de handhaving van de naleving van de opgelegde maatregel. Het korpsbeheerdersberaad heeft de regering geadviseerd te investeren in technische ontwikkelingen om de handhaving te ondersteunen. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering nader in te gaan op de vraag hoe de opgelegde vrijheidsbeperkende maatregelen gehandhaafd zullen worden en of de regering bij de handhaving van de naleving van de opgelegde maatregel voornemens is gebruik te maken van technische toepassingen. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering aan te geven hoe groot het beslag op de capaciteit van de politie zal zijn bij implementatie van het onderhavige wetsvoorstel en of die capaciteit bij de politie beschikbaar is.

 

Met onderhavige wetsvoorstel wordt aan de rechter-commissaris de mogelijkheid geboden om, in reactie op een strafbaar feit, een rechtelijk vrijheidsbeperkende maatregel onmiddellijk uit te voeren. Bij niet-naleving van de maatregel kan de rechter-commissaris een vervangende hechtenis van ten minste drie dagen tevens onmiddellijk worden toegepast. Hoe verhouden deze bepalingen zicht tot het beroep dat de veroordeelde kan indienen tegen de opgelegde vrijheidsbeperkende maatregel en het principe dat de verdachte onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, zo vragen de leden van de fractie van de ChristenUnie.

 

De Raad van State heeft geconstateerd dat er in korte tijd veel nieuwe sanctiemodaliteiten in zowel het strafrecht als het bestuursrecht zijn gecreëerd. Daarnaast zijn veel sanctiemogelijkheden op zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk terrein nog aanhangig. De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen de regering wat het onderhavige wetsvoorstel toevoegt aan het huidige instrumentarium van sancties en vragen zij de regering de noodzaak van dit wetsvoorstel, naast de bestaande voorzieningen voor het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen, nader toe te lichten.

Labels
André Rouvoet
Bijdragen

« Terug

Archief > 2010 > december