PvdA polst de mening van de raadsfracties over het homohuwelijk

woensdag 18 april 2007

De fractie van de PvdA meende in weerwil van kabinetsafspraken ook de discussie over de gewetensbezwaarde ambtenaar in de gemeente Hardenberg aan de orde te stellen.

In de oriënterende raad op 20 maart 2007 kwam de PvdA met een aantal vragen aan de wethouder en de andere raadsfracties rond het voltrekken van een homohuwelijk. De PvdA-fractie vindt dat het voltrekken van alle huwelijken ( dus ook de zogenaamde homohuwelijken), gelet op de Grondwet en de Wet openstelling huwelijk van 21 december 2000, tot een onlosmakelijke taak van een ambtnaar van de burgerlijke stand behoort. Zij polste of de andere fracties bereid waren om in de instructies en/of het reglement op te nemen dat een huwelijksambtenaar alle wettige huwelijken dient te voltrekken. Dit omdat een stel van hetzelfde geslacht dat wil trouwen beledigd en gediscrimineerd wordt wanneer een ambtenaar van de burgerlijke stand weigert om hen te trouwen.

In de bespreking die hierop volgde wees de ChristenUnie erop dat het, gezien de in 2000 aangenomen wet die het homohuwelijk mogelijk heeft gemaakt, inderdaad een plicht is voor een gemeente dat homohuwelijken voltrokken kunnen worden. Wanneer de gemeente zorgt dat zo’n huwelijk voltrokken kan worden, wordt niemand gediscrimineerd of beledigd.

Maar tegelijk hoeft niet elke ambtenaar van de burgerlijke stand dit te doen. Wanneer iemand op grond van zijn geweten, gebaseerd op zijn religie of een andere bestaande levensbeschouwing moeite heeft met een bepaalde taak, mag hij zich beroepen op het gewetensbezwaar. Gewetensbezwaren zijn van alle tijden. Waarom dat bezwaar wel toegekend aan ambtenaren die moeite hebben met het plaatsen van kruisraketten, het uitzetten van asielzoekers, het van stroom afsluiten van bijstandsmoeders of het opslaan van radioactief afval en niet aan de ambtenaar die moeite heeft met het sluiten van een homohuwelijk? Verder zijn er bij de totstandkoming van de wet op het homohuwelijk toezeggingen gedaan door toenmalig staatssecretaris Cohen dat er ruimte mag zijn voor gewetensbezwaren. Staatssecretaris Kalsbeek van justitie verklaarde in 2002 nog dat de mogelijkheid van vervanging door een collega-ambtenaar van de burgerlijke stand geen tijdelijke maatregel was.

Wat voor de ChristenUnie ook belangrijk is, is dat het bestand van trouwambtenaren een afspiegeling van de samenleving moet zijn, zodat iedereen getrouwd kan worden door iemand die bij zijn levensopvatting past.

 

 

Het CDA steunde de ChristenUnie in deze discussie. De PvdA beraamt zich nog over een vervolg in een latere raadsvergadering.

« Terug

Reacties op 'PvdA polst de mening van de raadsfracties over het homohuwelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.