Hardenberg houdt streekfunctie voor Noordoost-Overijssel; ChristenUnie roert zich

maandag 29 februari 2016 13:51

De grotere steden Zwolle, Hoogeveen, Emmen en Almelo liggen tamelijk ver van onze regio Noordoost-Overijssel. Daarom vervult stad Hardenberg al jaar en dag een streekfunctie voor dit gebied. Het zorgt voor voldoende goede woongelegenheid, voor ontwikkeling van industrie en banen, voor winkelen en voor (zorg) voorzieningen (denk maar aan ziekenhuis, Baalderborg/Sprank, zwembad, sportboulevard, Voorveghter, voortgezet onderwijs e.d).

Dat is goed gegaan de afgelopen tijd. De komst van de Wavin-/kunststofindustrie was een van de motoren van de ontwikkeling in onze regio. En veel andere werkgelegenheid volgde. Hardenberg groeide en ging bloeien.
Je kunt zelfs zeggen dat Hardenberg zich meer en meer ontwikkelt tot een 'stapsteen' tussen de regio's Zwolle, Twente, Zuidoost-Drenthe en Duitsland. De komende verbetering van de N34/340 en de komst eind 2016 van een rechtstreekse halfuurstreinverbinding Hardenberg-Almelo/Twente symboliseren deze positie.
Deze goede ontwikkeling is afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door een positieve en financiële stimulans vanuit de provincie Overijssel.
Wat schetste onze verbazing dat juist nu Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie in nieuwe plannen zonder vooroverleg een eind wilde maken aan deze speciale positie van Hardenberg. Ze willen zich qua (boven)regionale ontwikkelingen vooral richten op het stimuleren van de vijf grote steden in Overijssel.
Zowel College als gemeenteraad van Hardenberg zijn hiertegen stevig in het geweer gekomen. Vanuit de ChristenUnie kwamen er snel vragen en een gezamenlijke actie van onze raadsfractie en de Statenfractie. Jan Westert en Wim Boersma zochten samen de publiciteit om duidelijk te maken dat dit zo niet kan. Dat de ontwikkeling van ons gebied niet op slot mag worden gezet door de regiofunctie, die tot nu toe zo stimulerend werkte, nu zomaar weg te halen.
En er kwam steun van allerlei kant. Werkgevers, ziekenhuis, Rabobankdirectie en regionaal econoom professor Hospes kwamen in het geweer en hielpen Hardenberg.
Gelukkig zagen Provinciale Staten vervolgens in dat het voorstel van GS niet gevolgd moest worden. Vanaf de publieke tribune in de statenzaal in Zwolle zag een stevige Hardenbergse delegatie met veel CU-ers erbij hoe het tij keerde en het voorstel van GS werd aangepast: Hardenberg houdt de zo belangrijke bovenregionale status en GS moeten komen met plannen om daaraan vorm te geven. Dat is een goed bericht voor blijvend voldoende ruimte om te wonen, te werken en te leven in ons mooie gebied. En hier de beruchte krimp in banen en bevolking te weerstaan. Het betekent bij voorbeeld dat ook bovenregionale bedrijven zich hier blijvend mogen vestigen en ontwikkelen.
Goed dat de fracties van ChristenUnie in Overijssel en Hardenberg elkaar vanaf het begin hebben opgezocht en zo alert mee hebben kunnen werken aan dit voor Hardenberg mooie resultaat.

« Terug

Reacties op 'Hardenberg houdt streekfunctie voor Noordoost-Overijssel; ChristenUnie roert zich'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.