Bereikbaarheid Hardenberg

maandag 08 februari 2016 19:27

De N340 staat al lange tijd op de nominatie van de provincie Overijssel om opgewaardeerd te worden tot een 100 km weg. De gemeente Hardenberg heeft zich voortdurend ingespannen om de bereikbaarheid van de gemeente te vergroten. Het gaat om de bereikbaarheid van Noordoost Overijssel, economisch gezien een belangrijke omgeving. Daarnaast zijn er plannen voor een tunnel in de N377 in Balkbrug.

De provincie Overijssel, als beheerder van deze wegen, had in eerste instantie 260 miljoen euro beschikbaar gesteld om de plannen uit te voeren.

Heroverweging
Tot en met midden 2013 waren de ambtenaren van de provincie druk bezig om deze wegen in te passen in het landschap. Echter in december 2013 namen Provinciale Staten een motie aan, die Gedeputeerde Staten verzocht om te onderzoeken of de opwaardering van de N340 en N377 uitgevoerd kan worden met minder financiële middelen. In april 2014 hebben Provinciale Staten beslist dat beide wegen duurzaam veiliger ingericht moeten worden, met een maximum snelheid van 80 km/uur. Zij stelden hiervoor een budget beschikbaar van €160 miljoen, in plaats van de eerder beschikbaar gestelde €260. Een enorme teleurstelling voor de gemeente Hardenberg. Gevolg hiervan is dat de knelpunten blijven bestaan en dat er van doorstroming geen sprake meer is.

Twee opties

Optie één:
Op dit moment worden er twee opties voorbereid. Eén ontwerp past binnen de opdracht van Provinciale Staten en daarmee worden een paar knelpunten rond de doorstroming opgelost. Het gaat met name om de aansluiting met de A28 en het tracé Zwolle - Dalfsen met o.a. een tunnel bij het spoor. Dit gedeelte zal dan vierbaans worden.
Optie twee:
Voor de tweede optie is meer geld nodig (31 miljoen) en dan kunnen er ook belangrijke maatregelen genomen worden op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Maar nog steeds een forse afwaardering ten opzichte van het eerste plan. Dan blijft de N340 nog steeds een 80km weg. En in deze optie wordt het knelpunt bij Varsen net achter Ommen nog steeds niet opgelost.

Extra geld
De gemeenten Ommen, Hardenberg, Dalfsen en Zwolle dringen er daarom bij de provincie op aan om toch geld vrij te maken om het knooppunt Varsen beter in te richten. Juist dit knooppunt staat een goede doorstroming in de weg.
De gemeentelijke fractie van de ChristenUnie Hardenberg hoopt dat door de Provinciale Staten binnenkort een goede beslissing wordt genomen die de bereikbaarheid van Hardenberg sterk verbetert. Het zou jammer zijn dat er na zoveel inspanningen aan het eind van de rit weinig van de goede voornemens overblijft, namelijk een goede doorstroming Hardenberg-Zwolle. En een tunnel in Balkbrug zodat het dorp niet meer doorsneden wordt door de N377.
Voor meer informatie kunt u de onderstaande link gebruiken.

http://www.overijssel.nl/thema's/bereikbaar/wegenprojecten/n340-n377/nieuws(brieven)/nieuwsbrieven/

« Terug

Reacties op 'Bereikbaarheid Hardenberg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.