Week 49 - Gerda Visser

zaterdag 08 december 2007 22:24

Deze week in het weblog van de Politieke Fractie: Gerda Visser, Politiek Commissaris Onderwijs.

Spits in onderwijsland

Heel Nederland maakt zich druk om het onderwijs... Dagelijks lezen we in de krant over wat een vaak zelfbenoemde expert nu weer over de onderwijsvernieuwingen heeft verklaard aan de parlementaire onderzoekscommissie. Hoe zijn ze eigenlijk aan die ‘experts’ gekomen? Zijn dit echt de mensen die hier iets zinnigs over kunnen zeggen of zijn het toch vooral de mensen met de grootste mond?!

Dan hebben we ook nog de stakingen en manifestaties van scholieren die de 1040-urennorm naar beneden bijgesteld wilden zien en soms heel beschaafd en op andere momenten wat minder beschaafd probeerden duidelijk te maken... De belangrijkste vraag is echter streden ze voor een goede zaak? Mijns inziens toch niet helemaal. In plaats van bij hun directies te eisen dat al hun lessen/uren zinvol zijn, een hele redelijke eis als je het mij vraagt, gaan ze naar ‘Den Haag’ om te vertellen dat je toch echt niet van de school kunt verwachten dat ze hun onderwijstijd optimaal benutten... Zo wordt het de scholen wel erg makkelijk gemaakt. Gewoon een aantal jaren je rooster en organisatie niet goed inrichten (wat als je het goed wilt doen uiteraard een hele klus is, dat onderschat ik niet) en de leerlingen roepen vanzelf dat het echt volstrekt onredelijk is en dat er toch minstens een week of 3 aan lesuren af moet. Willen leerlingen niets leren? Denken ze dat school echt zinloos is? Laten we het daar eens over gaan hebben: hoe kan de onderwijstijd optimaal gebruikt worden?!

En tot slot doet Plasterk ook nog een duit in het zakje. Hij heeft bedacht dat je eigenlijk helemaal geen masterdiploma nodig hebt. Met een bachelor (ook een academische, die op geen enkele manier bedoeld is om je voor bereiden op de arbeidsmarkt) kan dat ook prima. Dat de arbeidsmarkt hier heel anders overdenkt en ook het universitair onderwijs aangeeft in 3 jaar alleen een beperkte basis te kunnen leggen, deert de minister niet. PerspectieF pleit al jaren voor een hele andere oplossing: verleng de master naar 2 jaar! Voor onze samenleving is het cruciaal om veel mensen te hebben die tot het masterniveau zijn opgeleid, maar of je in 1 jaar echt het niveau haalt wat je zou moeten halen om die titel met recht te kunnen dragen is helaas vaak sterk de vraag. In het grootste deel van Europa bestaat een master ook standaard uit 2 jaar; ik heb nooit begrepen waarom Nederland denkt dat onze studenten zoveel slimmer zijn dat ze alles, waar ze elders 2 jaar voor nodig hebben, hier met gemak in 1 jaartje kunnen leren. Dus als iemand mij dat uit kan leggen; ik houd me aanbevolen!

Labels
Wethouder

« Terug

Reacties op 'Week 49 - Gerda Visser'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.