Hulpburgemeester Rouvoet (1)

dinsdag 09 mei 2006 10:45

Vorige week was ik nog in Rotterdam, voor het openen van een verpleeghuis. Maar vandaag voelt het, als ik om 7:45 uur op Centraal Station uitstap, toch anders: voor twee dagen is de stad waar mijn moeder geboren is, ook een beetje 'mijn stad', nu ik stage loop als hulpburgemeester!
Niet dat ik de indruk heb dat burgemeester Ivo Opstelten mijn hulp nu zo nodig heeft: hij heeft de zaken op de Coolsingel uitstekend op orde. Deze stage is dan ook vooral in míjn belang. Het is voor een Kamerlid buitengewoon nuttig om in de praktijk mee te maken waar een burgemeester van een grote stad zoal tegenaan loopt. Met name ben ik geïnteresseerd in de raakvlakken met onderwerpen waar we ons in de Kamer ook mee bezig houden. Die komen al royaal aan bod in de eerste vergadering die ik bijwoon: een videoconferentie met de burgemeesters van de G4, oftewel de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). In hoog tempo passeren zaken als de bestuurlijke boete, de toekomst van het middenbestuur, veiligheidsregio's, de nieuwe Ambulancewet en de ontwikkelingen rond het politiebestel de revue.

Daarna is er stafoverleg, waarbij met name de agenda van de burgemeester wordt doorgenomen. Al gauw is duidelijk dat de veelheid aan onderwerpen waar hij mee te maken heeft bepaald niet onderdoet voor waar ik als fractievoorzitter van een kleine fractie mee te maken heb. Ook veel representatieverplichtingen, een werkbezoek van de Koningin, de Volvo Ocean Race, een onthulling hier, toespraak daar, bezoeken uit het buitenland en een reis naar het buitenland, en veel, heel veel gesprekken en overleggen. Veel aandacht gaat deze week uit naar de formatie van het nieuwe College, die in de eindfase is gekomen. De meest betrokken ambtenaren praten ons bij over de laatste stand van zaken.

Na nog een overleg met de secretaris van de stadsregio, vertrekt de burgemeester naar een congres over de veiligheidsregio's, waar hij moet spreken. Dat verschaft mij ruimte voor een eigen programma. Samen met Dirk Jan Bolderheij, die op voortreffelijke wijze mijn tweedaagse programma heeft georganiseerd, stap ik op de dienstfiets naar de Tarwewijk. Op de Erasmusbrug haakt ons raadslid Remco Oosterhoff aan. De 'Metro' is er bij en legt ons 'in actie' vast.

Bij 'House of Hope', een initiatief van de gemeente van de International Christian Fellowship, krijgen we een indrukwekkende presentatie van alle activiteiten die op de pijlers 'ontmoeting en ondersteuning'in deze 'multiproblem'-wijk worden ondernomen. Het mooie vind ik dat dit initiatief in 2002 van de grond is gekomen naar aanleiding van een 'aanklacht' van de politiek in de deelgemeente Charlois, dat de zes kerken in de Tarwewijk 'maatschappelijk niet relevant zijn voor de wijk zelf'. Dat heeft de ICF niet op zich laten zitten en dat heeft dus binnen enkele jaren geleid tot een aanbod dat varieert van (bemiddeling bij) schuldhulpverlening tot het geven van huwelijkscursussen. Zo hoort de gemeente van Christus 'zichtbaar en relevant' te zijn!

Via de fietstunnel onder de Maas door gaan we terug naar de Coolsingel. Snel een foto voor de Telegraaf en dan naar het Politiebureau. Daar praat plaatsvervangend korpschef Hans Vissers ons bij over het Actieprogramma Integrale Aanpak Antillianen. Opnieuw worden de raakvlakken met de Haagse agenda zichtbaar: toelatingsregeling perspectiefloze Antillianen, samenwerking tussen politie, justitie en de 21 'Antillianen-gemeenten', gezinsondersteuning, prestatiecontracten van de politie, enzovoort.

Dan per fiets naar de wijk Het Nieuwe Westen. Daar laat ik mij door het wijkteam van de politie bijpraten over het experiment 'FF kappe', de Rotterdamse invulling van het 'Doe Normaal'-project. Begin maart heb ik daar, als initiatiefnemer tot dit project in het parlement, samen met burgemeester Opstelten en korpschef Meijboom het startschot voor mogen geven. De wijkagenten zijn blij met de extra mogelijkheden die dit project hen biedt om de overlast van - in dit geval - Marokkaanse jongeren te kunnen aanpakken. We gaan met hen de straat op. Echt vrolijk van de verhalen van de agenten én van de omwonende ondernemers bij de bewuste kruising word ik niet... Binnenkort worden de eerste 'FF kappe'-contracten gesloten, maar het zwaartepunt van het experiment moet in de zomermaanden liggen. Ik krijg de toezegging dat ik op de hoogte zal worden gehouden van de voortgang en de resultaten.

Dan is het tijd om de burgemeester weer op te zoeken. Het laatste overleg van vandaag is met de griffier: de raadsvergadering van 18 mei en de bijzondere bijeenkomsten in verband met de komst van het nieuwe College worden doorgenomen. Als burgemeester van een stad als Rotterdam heb je niet alleen allerlei bestuurlijke zaken aan je hoofd, maar ook - zo is mij uit de verschillende overleggen wel gebleken - tal van politieke sores...

Na nog een verslaggever van Radio Rijnmond te woord te hebben gestaan, zoek ik de trein naar Woerden weer op. Morgen verder...!

Door André Rouvoet

Bron: Nederlands Dagblad

Zie ook:
Dagboek van een hulpburgemeester (2) - 10 mei 2006
Labels
André Rouvoet
In de media
Weblog

« Terug

Reacties op 'Hulpburgemeester Rouvoet (1)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > mei