Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn VAO Schuldhulpverlening

donderdag 08 oktober 2009 13:00

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie): Voorzitter. Weer blijkt dat bijna 700.000 huishoudens te kampen hebben met problematische schulden. De staatssecretaris heeft daarop een reactie gegeven. Onder andere heeft zij aangegeven dat iedereen nodig is om deze problematiek aan te pakken. "Iedereen" zijn ook de vrijwilligersorganisaties en de kerken, die heel veel doen op dit gebied. De fractie ChristenUnie vindt gewoon dat wij daar ook onze steun aan mogen geven; daarom de volgende motie.

De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat schuldhulpverlening in deze tijd van economische crisis belangrijk is;

overwegende dat vrijwilligersorganisaties een belangrijke rol kunnen spelen bij hulp aan mensen die in financiële problemen zijn gekomen of dreigen te komen;

overwegende dat een goede samenwerking tussen deze organisaties en professionele schuldhulporganisaties en gemeenten noodzakelijk is;

verzoekt de regering om van de 130 mln. extra middelen voor schuldhulpverlening een substantieel deel beschikbaar te stellen voor landelijke vrijwilligersorganisaties, die in samenwerking met gemeenten en/of professionele schuldhulporganisaties projecten starten die het ondersteunende "werk" van vrijwilligers bij schuldhulpverlening bevorderen en daarmee de effectiviteit van schuldhulpverlening verbeteren, en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter: Deze motie is voorgesteld door de leden Ortega-Martijn en Spekman. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

            Zij krijgt nr. 165 (24515).

Mevrouw Karabulut (SP): Mevrouw Ortega-Martijn zegt dat er middelen moeten worden vrijgemaakt voor vrijwilligersorganisaties. Het is heel belangrijk dat schuldhulpverlening professioneel wordt uitgevoerd. Deelt mevrouw Ortega-Martijn mijn mening? Hoe gaat zij dat controleren?

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie): In mijn motie gaat het juist om de samenwerking met professionele schuldhulporganisaties. Die zijn, als het goed is, gecertificeerd.

Mevrouw Karabulut (SP): Als het goed is, ja, maar certificering is niet verplicht. Dat is niet wettelijk geregeld. Dat wil de staatssecretaris ook niet doen. Bovendien hebben we allemaal de ervaringen gezien met malafide bureaus, vaak ook vrijwilligersorganisaties, die mensen nog dieper in de schulden helpen. Daarom stel ik nogmaals mijn vraag: hoe wil mevrouw Ortega-Martijn de professionaliteit dan garanderen?

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie): We kunnen de professionaliteit garanderen op de manier die ik net heb genoemd. De gemeente krijgt straks de regie. De gemeente is dan ook de aangewezen instantie om ervoor zorg te dragen dat er inderdaad sprake is van professionaliteit en kwaliteit. Mijn motie gaat alleen maar over de samenwerking met vrijwilligersorganisaties, die op dit moment ontzettend veel goed werk doen. Ik heb het dus niet over malafide organisaties, zoals u dat noemt. Het gaat hier om schuldhulporganisaties die met een heleboel vrijwilligers ontzettend goed werk doen. Als ik u vertel wat dat allemaal aan maatschappelijk rendement oplevert, denk ik dat u het helemaal met mij eens bent dat ik deze motie heb ingediend.

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA): Hoe wil de ChristenUnie het substantiële gedeelte van de 130 mln. die de staatssecretaris gaat vrijmaken voor vrijwilligerswerk verdelen? Stelt de ChristenUnie een verdeelsleutel voor? Hoe gaat de ChristenUnie controleren dat gemeenten dat geld daadwerkelijk daarvoor gaan gebruiken?

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie): Ik heb het opengelaten, omdat ik graag van de staatssecretaris wil horen over hoeveel miljoen we dan mogen spreken. Verder hoor ik graag of ze dat bedrag gaat oormerken, en op welke manier ze dat gaat controleren.

Labels
Bijdragen
Cynthia Ortega

« Terug

Archief > 2009 > oktober