Bijdrage debat over voorzieningenplanning bij scholen
De heer Slob (ChristenUnie): Voorzitter. Over de modernisering, vereenvoudiging en beperking van de wettelijke regels over de voorzieningenplanning bij scholen hebben wij de afgelopen jaren aan de hand van een aantal notities zeer uitgebreid gesproken. Mijn fractie is blij dat er nu een wetsvoorstel ligt dat daadwerkelijk in de wet verankert dat wij daar iets aan gaan doen. Het was een breed gedragen wens in de Kamer om iets te doen aan het woud van regels. Wij zijn dus blij met de vereenvoudiging van de regelgeving. De wettelijke regels worden ook transparanter. De verantwoordelijkheid komt grotendeels bij de scholen te liggen. Dat doet ons ook goed. Met het voorliggende wetsvoorstel is ook de stichtingsvrijheid van scholen gewaarborgd. De ChristenUnie hecht daar groot belang aan.
Om te voorkomen dat scholen al te gemakkelijk worden uitgesloten van een regionaal plan onderwijsvoorzieningen bepaalt het wetsvoorstel dat de deelnemende vestigingen van scholen ten minste 60% van de leerlingen per deelnemende gemeente staat ingeschreven. Waarom heeft de staatssecretaris voor dit percentage gekozen? Is er nagedacht over de werkbaarheid ervan? Ik vraag dat ook, omdat de staatssecretaris veel waarde hecht aan het advies van BMC, maar juist op dit punt heeft BMC geadviseerd om ruimte te bieden aan iedere school die wil deelnemen aan regionale samenwerking. Ook vanuit de besturenorganisaties bereiken mij berichten dat men dat een heel goed advies vindt. Er is ook iets voor te zeggen, al zitten er misschien ook risico's aan vast voor de werkbaarheid. Ik ben benieuwd naar de reactie van de minister.
Dan de rol van gemeenten en provincies in het kader van de scholenplanning. Wij kunnen ons vinden in de lijn die de staatssecretaris in het wetsvoorstel neerzet. Ik vraag mij wel af of situaties, zoals wij die met
De Passie in Wierden hebben meegemaakt, voorgoed tot het verleden zullen behoren. Wij hebben bij de bespreking van het Plan van Scholen elk jaar over die situatie gesproken. Redelijk Kamerbreed hebben wij ons geërgerd aan de wijze waarop deze gemeente zich opstelde in de richting van een school die een beroep deed op de bestaande rechten om een school te stichten. Vorige week heeft de gemeente zich daar uiteindelijk bij neergelegd, nadat het allerhoogste gezag zich erover heeft uitgesproken. De gemeente gaat nu ook meewerken aan de scholenplanning, maar het heeft jaren en jaren geduurd. Als gevolg daarvan is een hele schoolgeneratie in ieder geval voor deze schoolvereniging verloren gegaan. Die generatie heeft geen onderwijs kunnen ontvangen op een plek waar men dat wel wilde en die voldeed aan allerlei wettelijke eisen. Ik geef toe dat dit een extreme situatie was, maar biedt dit wetsvoorstel mogelijkheden om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen? Wij zullen er in ieder geval niet meer elk jaar in een algemeen overleg over spreken, maar het zou mij een lief ding waard zijn als dit een uitzondering blijft. Ik realiseer mij overigens dat de bestuurlijke rechtsgang blijft bestaan, zodat een en ander misschien niet helemaal is uit te sluiten. Graag een reactie van de staatssecretaris, want wij hebben deze situatie als zeer beschamend ervaren.
Natuurlijk moeten de gemeente ook een rol spelen. Er zal met hen moeten worden gesproken. Ik vind dat het amendement van de heer Heijnen als het gaat om het instemmingsrecht veel en veel te ver gaat. Wij zullen daar niet voor stemmen.
De heer Heijnen (PvdA):
Waarom is dit punt in eerdere debatten over dit onderwerp niet opgebracht door de Kamer, in het bijzonder door de fractie van de heer Slob? Ik verwijs naar de voorgangster van de staatssecretaris die in de Kamer letterlijk heeft gezegd dat gemeenten daarnaast een instemmingsrecht hebben in de regionale overeenkomst in verband met de gevolgen met betrekking tot huisvesting en dat gemeenten medeondertekenaar van de overeenkomst zijn.
De heer Slob (ChristenUnie):
In het begin van mijn bijdrage heb ik aangegeven dat wij een aantal malen over dit onderwerp hebben gesproken. De heer Heijnen zal ongetwijfeld verwijzen naar een verslag van een algemeen overleg waarin dit onderwerp destijds niet tot op het bot is uitgebeend. Ten aanzien van de positie van gemeenten in de afgelopen kabinetsperiode, in het bijzonder Balkenende II, hebben wij in algemene zin een aantal malen gesproken over de vraag in wat voor positie wij gemeenten zouden willen brengen. Ook op dit punt is mijn fractie steeds vrij duidelijk geweest. Natuurlijk moeten gemeenten een rol hebben. Het kan niet zo zijn dat scholen met de rug naar de gemeenten toe gaan staan. Wij willen juist ook dat zij elkaar op een goede wijze zoeken en vinden. Als het maar even kan moeten gemeenten verbindend kunnen zijn tussen verschillende scholen. Dat is de reden geweest dat wij in het kader van het lokale onderwijsbeleid met elkaar hebben gezocht naar een titel hiervoor. Dit is uiteindelijk "overeenstemmingsgericht overleg" geworden. Mijn fractie heeft zich destijds hierbij aangesloten. Dit is iets anders dan gemeenten in een dusdanig gewichtige positie brengen dat zij bijvoorbeeld in het kader van voorzieningenplanning zelfs instemmingsbevoegdheid krijgen. In reactie op de inbreng van de heer Heijnen heb ik al aangegeven dat ik dit ook in strijd acht met de achterliggende gedachte bij dit wetsvoorstel om juist de scholen enige positie te geven en hun autonomie te benadrukken. Naast het verminderen van administratieve lasten is dit een heel belangrijke doelstelling.
De heer Heijnen (PvdA):
Mij valt op dat toen mevrouw Van der Hoeven dit punt in 2005 -- zo kort is het geleden -- opbracht, het niet weersproken is door de fractie van de ChristenUnie. Heeft de heer Slob in de praktijk van nu met de regionale arrangementen vmbo volgens welke gemeenten wel instemmen, enige aanleiding om te veronderstellen dat in de balans tussen schoolbesturen en gemeenten iets is misgegaan? Wierden is een zaak die zich afspeelt buiten het regionaal arrangement om.
De heer Slob (ChristenUnie):
Ik kan dit ook omdraaien; het is maar net vanaf welke kant je het benadert. Ten aanzien van de positie die wij aan gemeenten willen geven, ook inzake onderwijsbeleid, vind ik dat zij zeker gesprekspartner moeten zijn, en wel een heel belangrijke gesprekspartner. Over zaken als onderwijshuisvesting horen gemeenten gewoon mee te spreken. De heer Heijnen geeft zelf al aan dat gemeenten en scholen hier grosso modo op een goede manier uitkomen. Als dit de situatie is -- ik denk dat hij hierin gelijk heeft -- is zijn amendement overbodig.
De heer Heijnen (PvdA):
Nee, de heer Slob gaat een en ander op het spel zetten door het wetsvoorstel te steunen en niet met het amendement mee te gaan. Ik verander de huidige situatie immers niet. Als de heer Slob steun geeft aan het wetsvoorstel zonder dit te wijzigen, gaat hij de risico's lopen.
De heer Slob (ChristenUnie):
Ik weet niet of wij risico's gaan nemen. Dit wetsvoorstel betekent natuurlijk wel een enorme verbreding van het speelveld. Dan luistert het heel erg nauw om ook nog eens heel goed te kijken naar de posities, verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de verschillende spelers in het geheel hebben. Mijnheer Heijnen, laten wij elkaar vinden in de hoop en verwachting dat, gezien het verleden, mogelijk een enkele keer sprake zal zijn van een exces, maar dat wij hierbij overwegend te maken hebben met mensen die heel goed door hebben dat zij op elkaar zijn aangewezen en er samen uit moeten komen. Dit is ook mijn ervaring met het lokale onderwijsbeleid zoals dat de afgelopen jaren in gemeenten van de grond is gekomen en waarbinnen samenwerking, gesprekken en overleggen tot stand zijn gekomen die in de decennia ervoor nooit op deze wijze hebben plaatsgevonden. Dit kan doorgetrokken worden als dit wetsvoorstel in werking treedt.
In mijn interruptie heb ik al het een en ander opgemerkt over het stellen van eisen aan bevoegd gezag. Het luistert heel erg nauw wat wij als wetgever op dit punt mogelijk gaan doen. Het raakt heel nadrukkelijk niet alleen de vrijheid van stichting en inrichting, maar ook het verenigingsrecht en alles wat daarmee samenhangt. Hierover moet niet door middel van even een amendementje een uitspraak worden gedaan. Mijn fractie wil hierin niet meegaan. Overigens neem ik aan dat de heer Heijnen goed heeft nagedacht over zijn amendement naar aanleiding van het wetsvoorstel. Ik heb mij er wel in de richting van staatssecretaris Dijksma voor opengesteld om in het kader van de discussie over good governance die nog gaande is, na te denken over de vraag hoe wij situaties zoals deze zich hebben voorgedaan rondom de islamitische school kunnen voorkomen, zonder dat dit een algemene regel wordt die ook op momenten kan worden toegepast dat wij er helemaal niet op zitten te wachten.
Bron: ongecorrigeerd verslag
Archief > 2008 > maart
- 28-03-2008 28-03-2008 16:28 - 'Kabinet, sluit je aan bij Europese collega's!'
- 28-03-2008 28-03-2008 11:20 - Arie Slob: "Geen smoesjes. Lopen."
- 28-03-2008 28-03-2008 10:19 - 'Fitna aaneenschakeling schokkende beelden'
- 27-03-2008 27-03-2008 17:11 - Financiële prikkel voor aanpak risicojongeren
- 27-03-2008 27-03-2008 14:59 - 'Maak icoon van de Nederlandse sloot'
- 27-03-2008 27-03-2008 13:13 - Inbreng bij Wet raadplegend referendum Hervormingsverdrag
- 27-03-2008 27-03-2008 13:06 - Bijdrage debat over de mislukte ondertekening van het milieuplan voor de vervoerssector
- 27-03-2008 27-03-2008 13:00 - Bijdrage debat over de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders
- 27-03-2008 27-03-2008 12:46 - Bijdrage debat over Tsjaad
- 27-03-2008 27-03-2008 11:54 - Bijdrage debat over de aanpak van Antilliaans-Nederlandse risicogroepen
- 27-03-2008 27-03-2008 11:53 - Overleg over duurzaam inkopen
- 26-03-2008 26-03-2008 11:47 - Overleg over de Voedsel- en Warenautoriteit
- 26-03-2008 26-03-2008 11:46 - Inbreng bij de wijziging van de Monumentenwet 1988
- 26-03-2008 26-03-2008 09:47 - Bijdrage debat over banenverlies Schiphol in verband met de invoering van de vliegtax
- 26-03-2008 26-03-2008 09:38 - Bijdrage debat over de wettelijke gemeenschap van goederen
- 26-03-2008 26-03-2008 08:40 - "‘Doe Normaal!’ landelijk invoeren"
- 25-03-2008 25-03-2008 17:03 - Antwoord op schriftelijke vragen wachttijden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
- 25-03-2008 25-03-2008 16:14 - Meerderheid zegt ‘ja' tegen missie Tsjaad
- 25-03-2008 25-03-2008 11:41 - Overleg over voortijdig schoolverlaten
- 25-03-2008 25-03-2008 10:20 - Bijdrage debat LMCA Spoor en regionaal OV
- 20-03-2008 20-03-2008 16:45 - ‘Olympische Spelen alleen in democratische landen'
- 20-03-2008 20-03-2008 16:31 - Overleg over waterverontreiniging
- 20-03-2008 20-03-2008 16:12 - Overleg over vrijwilligerswerk en mantelzorg
- 19-03-2008 19-03-2008 22:02 - Goede zorg kan vraag naar euthanasie ‘oplossen'
- 19-03-2008 19-03-2008 21:55 - ‘Abortus niet simpel een recht, maar een probleem'
- 19-03-2008 19-03-2008 16:07 - Overleg over kernenergie
- 19-03-2008 19-03-2008 15:59 - Overleg over de Euthanasiewet
- 19-03-2008 19-03-2008 15:55 - Overleg over de Wet afbreking zwangerschap
- 19-03-2008 19-03-2008 14:22 - Inbreng over de samenvoeging van Alkemade en Jacobswoude
- 19-03-2008 19-03-2008 14:19 - Inbreng over de samenvoeging van Bennebroek en Bloemendaal
- 19-03-2008 19-03-2008 11:26 - Overleg over chiptechnologie in (toegangs)passen
- 18-03-2008 18-03-2008 16:21 - Overleg over de aanpak van Antilliaans-Nederlandse risicogroepen
- 18-03-2008 18-03-2008 16:16 - Overleg over Schiphol
- 18-03-2008 18-03-2008 16:03 - Overleg over het tegengaan van segregratie in het basisonderwijs
- 18-03-2008 18-03-2008 11:10 - Bijdrage debat over de Europese Top
- 14-03-2008 14-03-2008 19:00 - Kamervragen na dood Chaldeeuwse bisschop
- 14-03-2008 14-03-2008 16:44 - Vragen over kolenstroom
- 13-03-2008 13-03-2008 15:48 - Overleg over de invoering van de OV-chipkaart
- 13-03-2008 13-03-2008 15:43 - Overleg over de sociale veiligheid in het OV
- 13-03-2008 13-03-2008 15:29 - Overleg over het arbeidsmarktbeleid
- 13-03-2008 13-03-2008 14:09 - Overleg over het Grote Merengebied
- 13-03-2008 13-03-2008 14:06 - Verbod op godslastering ‘geen overbodige luxe'
- 13-03-2008 13-03-2008 13:52 - Inbreng over de Paspoortwet
- 13-03-2008 13-03-2008 13:47 - Inbreng over de rechtspositie van ministers en staatssecretarissen
- 13-03-2008 13-03-2008 13:45 - Inbreng over het Afrikabeleid
- 13-03-2008 13-03-2008 13:28 - Bijdrage spoeddebat over de sluiting van postkantoren
- 13-03-2008 13-03-2008 13:07 - Bijdrage debat over de jeugdbescherming
- 13-03-2008 13-03-2008 11:59 - Bijdrage debat over het verbod op sex met dieren
- 13-03-2008 13-03-2008 11:32 - Bijdrage debat over voorzieningenplanning bij scholen
- 12-03-2008 12-03-2008 15:24 - Overleg over de herziening van de Huisvestingswet
- 12-03-2008 12-03-2008 11:16 - Overleg over de Europese Raad
- 12-03-2008 12-03-2008 11:08 - Overleg over zelfstandig ondernemerschap
- 12-03-2008 12-03-2008 10:35 - Spoeddebat over de groei van het persoonsgebonden budget gebruik
- 12-03-2008 12-03-2008 10:29 - Bijdrage debat over het homo-emancipatiebeleid
- 12-03-2008 12-03-2008 10:15 - Bijdrage debat over de rechten van het kind
- 11-03-2008 11-03-2008 16:32 - Arie Slob levert praktische bijdrage met Walk4Water
- 11-03-2008 11-03-2008 15:15 - Overleg over gelijke behandeling bij arbeid en beroep
- 11-03-2008 11-03-2008 15:11 - Algemeen overleg over medische ethiek
- 11-03-2008 11-03-2008 15:04 - Inbreng over de rookvrije horeca
- 11-03-2008 11-03-2008 11:29 - PerspectieF: 'Uitgaan moet leuk en gezellig blijven'
- 11-03-2008 11-03-2008 09:52 - Bijdrage debat WRR-rapport ‘Europa in Nederland’
- 11-03-2008 11-03-2008 09:44 - Bijdrage debat over de goedkeuring Europese Code sociale zekerheid
- 07-03-2008 07-03-2008 20:52 - 'Wilders duikt weg voor debat'
- 07-03-2008 07-03-2008 13:24 - GayPride: niet meer dan 'te billijken'
- 07-03-2008 07-03-2008 12:26 - Kamer organiseert hoorzitting over Spelen
- 06-03-2008 06-03-2008 16:59 - ChristenUnie steunt ambitieniveau defensie
- 06-03-2008 06-03-2008 16:30 - Kamervragen over ultrafijnstof van brommers
- 06-03-2008 06-03-2008 13:48 - Overleg over de kwaliteitsagenda primair onderwijs
- 06-03-2008 06-03-2008 13:41 - Overleg over de WMO
- 06-03-2008 06-03-2008 13:34 - Overleg over maatschappelijk verantwoord ondernemen
- 06-03-2008 06-03-2008 13:31 - Overleg over de armoedemonitor
- 06-03-2008 06-03-2008 11:22 - Bijdrage debat VAO Natura 2000
- 06-03-2008 06-03-2008 11:21 - Overleg over de RAZEB
- 06-03-2008 06-03-2008 11:06 - Bijna 175.000 werkende 'armen'
- 06-03-2008 06-03-2008 11:00 - Bijdrage debat over het drugsbeleid
- 06-03-2008 06-03-2008 10:42 - Inbreng bij de wijziging van de Wegenverkeerswet
- 05-03-2008 05-03-2008 17:05 - Antwoord op schriftelijke vragen aansluiting van duurzameelektriciteitsproductiemiddelen
- 05-03-2008 05-03-2008 16:21 - Inbreng over enkele wijzigingen in de wet milieubeheer betreffende afvalstoffen
- 05-03-2008 05-03-2008 13:19 - Overleg over het rapport 'Hart voor de publieke zaak'
- 05-03-2008 05-03-2008 10:53 - Bijdrage debat over babysterfte en verloskundige zorg
- 05-03-2008 05-03-2008 10:52 - Inbreng over medezeggenschap in het beroepsonderwijs
- 05-03-2008 05-03-2008 10:38 - Bijdrage debat over gratis schoolboeken
- 04-03-2008 04-03-2008 10:42 - Bijdrage debat over de goedkeuring van de Europese Code sociale zekerheid
- 04-03-2008 04-03-2008 10:34 - ChristenUnie: maak korte metten met krakersgeweld
- 03-03-2008 03-03-2008 14:33 - Overleg over de beleidsnota Biologische Landbouwketen
- 01-03-2008 01-03-2008 09:59 - Bijdrage debat kwaliteitsagenda Voortgezet Onderwijs
Reacties op 'Bijdrage debat over voorzieningenplanning bij scholen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.