Vragen over de rechtszaak in Iran tegen een tot christen bekeerde moslim

donderdag 17 augustus 2006 13:19

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de mediaberichten over de arrestatie in Iran van de tot christen bekeerde moslim Issa Motamadi Mojdehi?

Vraag 2
Bent u bereid nader te laten onderzoeken of het vermoeden gerechtvaardigd kan worden dat het in deze zaak niet enkel om een strafrechtelijk onderzoek gaat maar ook of zelfs enkel en alleen om de uitoefening van politieke druk door de Iraanse overheid op islam-afvalligen?
Bent u bereid om de Iraanse ambassadeur om opheldering te vragen over deze zaak?

Vraag 3
Welke mogelijkheden heeft u om de heer Motamadi alsook zijn echtgenote bij te staan en zijn vrijlating te bespoedigen indien er gegronde redenen blijken te zijn om te veronderstellen dat het om een politieke en niet strafrechtelijk zaak gaat?
Bent u bereid om die te benutten?

Vraag 4
Bent u bereid om de Nederlandse ambassadeur in Teheran opdracht te geven om bij de Iraanse autoriteiten zo spoedig mogelijke toegang tot de heer Motamadi te eisen, liefst samen met andere ambassadeurs van de EU-landen?

Vraag 5
Is hier sprake van (losstaande) incidenten of tekent zich hier een patroon af? Bent u bereid om in de rapportage in voorbereiding over de mensenrechtensituatie in Iran extra aandacht te besteden aan deze en vergelijkbare rechtszaken tegen islam-afvallige Iraniërs?
Labels
Bijdragen
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Vragen over de rechtszaak in Iran tegen een tot christen bekeerde moslim'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.