PerspectieF presenteert: Fairtrade telefoons

congo_mijnwerkervrijdag 18 mei 2012 19:00

Om de ingenieuze kleine mobieltjes te maken, zijn veel kostbare grondstoffen nodig. PerspectieF heeft als speerpunt eerlijke handel en vindt dat er een einde moet komen aan het uitputten van waardevolle grondstoffen. Op 23 mei organiseert PerspectieF dan ook een presentatie rondom de fairtrade telefoon.

De telefoon vormt een alternatief voor de ‘Bloedmobieltjes’ waar veel kostbare grondstoffen voor nodig zijn. Deze grondstoffen financieren de oorlogen tussen de rebellen waardoor het gebruik van deze grondstoffen leidt tot oneerlijke handel en dus ‘Bloedmobieltjes’. Zeker nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van elektronica moet er gezocht worden naar een alternatief. Met het initiatief van de fairtrade mobiele telefoon lijkt er een structurele oplossing gevonden.

Kostbare grondstoffen

Coltan en cassiterite zijn hele kostbare metalen die essentieel zijn voor goede mobieltjes. Deze zijn grotendeels afkomstig uit mijnen in Congo. Congo is één van de armste landen ter wereld, terwijl het land bronnen heeft met vele waardevolle grondstoffen. Deze grondstoffen verdwijnen vaak in de handen van het Westen doordat ze niet eerlijk worden verkregen.

Fairphone

Onlangs is er in Nederland een initiatief van media-lab Waag Society, ontwikkelingsorganisatie Actionaid en communicatiebureau Schrijf-Schrijf begonnen genaamd ‘Fairphone’. Fairphone is opgezet om het eerste eerlijke mobieltje te maken, van hoes tot simkaart.

Presentatie 23 mei

De werkgroep ontwikkelingssamenwerking organiseert deze avond waarop er verschillende sprekers zullen zijn. De organisatie ActionAid (NIZA) verteld over de huidige situatie in Congo en wat de consequenties zijn voor de bevolking. Hoe de promotie en positionering op de markt van de Fairpone zal plaats vinden wordt verteld door Van de Waag Society.

Wat: Presentatie over Fairphone

Wie: NIZA (nu: ActionAid) & Waag Society

Wanneer:Woensdag 23 mei, van 16:00 - 18:00 uur.

Waar: Partijbureau ChristenUnie, Johan van Oldenbarneveltlaan 46, Amersfoort

Wil je dit niet missen? Geef je dan op via ows@perspectief.nu

Labels
Fair Trade

« Terug

Reacties op 'PerspectieF presenteert: Fairtrade telefoons'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.