Kamermeerderheid voor ondersteunen vredesprojecten Israël

20131021-Israel-Joel-Voordewind_APR1991-0.jpg27-11-2014 21:09 27-11-2014 21:09

Het kabinet gaat geld vrijmaken voor vredesprojecten ‘van onderop’, verzoeningsprojecten tussen Palestijnen en Israëli's. Vandaag stemde een Kamermeerderheid voor een voorstel van Kamerlid Joël Voordewind.

,,Ik denk onder andere aan het project van de Palestijn Tass Saada, voorheen bodyguard van Arafat, tot geloof gekomen en nu strijder voor verzoening van beide volken. In de herfst van 2013 bezocht ik hem en verwierf ik steun voor zijn projecten in Nederland. Juist omdat het om mensenlevens gaat die dagelijks worden verwoest”, aldus de parlementariër.

Nederland was – en is – een belangrijke partner van zowel Israël als de Palestijnse autoriteit. Die betrokkenheid blijkt onder meer uit het regeerakkoord waar staat dat Nederland ‘waar mogelijk bijdraagt aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit benut’. In de periode 2012-2015 ontvangt de Palestijnse autoriteit € 65 miljoen van Nederland. De budgetflexibiliteit binnen Artikel 1 maakt het goed mogelijk  € 1 miljoen alternatief in te zetten.

Door het wijzigingsvoorsel van Voordewind is het mogelijk middelen beschikbaar te stellen voor projecten die samenwerking en verzoening van ‘onderop’ bevorderen. Projecten van het Peres Center for Peace en Seeds of Hope zijn goede voorbeelden waarin Israëli’s en Palestijnen met elkaar samenwerken op verschillende gebieden, waaronder gezondheid en onderwijs. Er zijn echter verschillende verzoeningsprojecten van onderop die meer kunnen bereiken door middel van een kleine bijdrage. Hierdoor worden niet alleen concrete resultaten geboekt – zo worden Palestijnse artsen opgeleid in Israël en ontvangen kinderen beter onderwijs – maar wordt polarisatie tegengegaan en onderling begrip gestimuleerd.

Labels
Israël
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Kamermeerderheid voor ondersteunen vredesprojecten Israël'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 15-01-2015 04:33
Prestaties, het Replica Watches nieuwe kaliber 47B gecertificeerd COSC chronometer - zoals alle Rolex Replica bewegingen - presenteert een andere technische exclusieve gereserveerde verzameling Breitling voor Bentley: een Breitling Replica 30 seconden chronograaf. Centrale chronograaf hand voert een tour van wijzerplaat in een halve minuut, in plaats van de gebruikelijke 60 seconden, waardoor een zeer nauwkeurige lezing tot en met 1/8 van een seconde.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > november