Zeven aanbevelingen voor een betere ondersteuning van partnerrelaties en het verminderen van relatieconflicten
Voor kinderen is de echtscheiding van hun ouders bijzonder ingrijpend. Steeds meer raken we hiervan doordrongen als we verhalen lezen over pijnlijke vechtscheidingen waarin over de hoofden van kinderen de echtscheiding wordt uitgevochten.
Het proces dat er aan vooraf gaat, het ontstaan van relatieproblemen en de gevolgen van echtscheidingen op langere termijn blijft vaak onderbelicht. Tijdens twee rondetafelgesprekken met diverse organisaties is het idee ontstaan hiervoor 7 gezamenlijke aanbevelingen te formuleren gericht op de winst van preventie, verbetering van het aanbod van relatieondersteuning, het verbeteren van de positie kinderen in de echtscheiding en het inzichtelijk maken van de effecten van een echtscheiding en de kosten die hiermee gemoeid gaan.
1. Verbeter de positie van kinderen bij (v)echtscheiding
Zorg dat ouders geholpen worden om hun verantwoordelijkheid nemen en zich richten op het welzijn van het kind, en hierbij ondersteund kunnen worden door professionals [1]. Zorg voor een betere toegankelijkheid van een preventief passend aanbod [2]. Vroegsignalering en regie van hulpaanbod zijn hierbij sleutelbegrippen [3]. Standaard toevoegen van kindervertegenwoordiger wanneer escalatie dreigt [8]. Maak indien er sprake is van vechtscheiding mediation mogelijk. Stel mediation verplicht bij een vechtscheiding met minderjarige kinderen.
Bij deze aanbeveling volgt deze adviesraad de conclusies van het rapport ‘De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen’ van de heer Brenninkmeijer en de Kinderombudsman, de heer Dullaert [4], het rapport ‘Vechtende ouders, het kind in de knel’, onder regie van de heer Dullaert [5], de brief van Staatssecretaris Teeven [6] en de brief van de heer Teeven en staatssecretaris de heer Van Rijn [7].
2. Maak signaleren van ouderlijke conflicten en relatieondersteuning onderdeel van de kerntaak van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG)
Er bestaat een verband tussen problemen bij kinderen en problemen in de relatie van ouders of andere opvoeders. Er zijn aanwijzingen dat het verbeteren van de relatie van de opvoeders een positief effect heeft op de gezondheid en het functioneren van kinderen. Kinderen uit stabiele gezinnen vertonen minder ontwikkelings-, gedrags- en emotionele problemen. Vooral ernstige ouderlijke conflicten hebben een negatief effect op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen.
Vroegtijdige signalering van relatieproblemen voorkomt dat problemen onoplosbaar worden en kinderen daarvan schade ondervinden. Specifieke aandacht binnen de organisaties is nodig voor a) jonge paren in de beginfase van hun relatie, b) paren met jonge kinderen. Relatieondersteuning in deze fasen kan, zo wijst internationaal onderzoek uit, een preventieve werking hebben en ernstiger problemen in latere fasen voorkomen. Daarom hebben de CJG’s een signalerende taak.
Hiervoor is systemische expertise in de zorgketen (CJG’s, GGD, huisartsen en POH-GGZ) een noodzaak. De komende transitie jeugdzorg biedt gemeenten een kans om met aanbieders afspraken te maken over het beschikbaar hebben van systemisch opgeleide werkers aan de voordeur van de CJG’s. Tevens dient bij lichte problematiek (bv herdefiniëring van rollen) relatieondersteuning standaard beschikbaar zijn in het aanbod van CJG’s met o.a. kennis over relaties en opvoedingsinformatie.
Bij ernstiger relatieproblematiek (bv chronische conflicten, vechtscheidingen) hebben CJG’s een verwijzende taak.
3. Maak behandeling van relatieproblemen toegankelijk binnen de basisverzekering
Behandeling van relatieproblematiek is in Nederland momenteel geen verzekerde zorg. Alleen wanneer relatietherapie onderdeel is van de behandeling voor een psychische stoornis, wordt dit vergoed vanuit het basispakket. De kosten vormen voor veel mensen een drempel om hulp bij hun relatie te krijgen. Dat relatieproblemen geen onderdeel van het verzekerd pakket uitmaakt werkt contraproductief op de langere termijn en kan leiden tot vermeerdering van gebruik en dus hogere kosten in de somatische zorg, de GGZ en de jeugdzorg. Hulp aan partnerrelaties dient te worden vergoed vanuit de basisverzekering; aangeboden door hulpverleners die hier aantoonbaar bekwaam zijn. Voorgesteld wordt om hulpverleners te vergoeden volgens de NZa beroepentabel bij voorkeur aangevuld met inschrijving in het kwaliteitsregister relatietherapie van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
4. Onderzoek de effectiviteit van Nederlandstalige programma’s gericht op relatieondersteuning
Er is niet veel Nederlands onderzoek beschikbaar naar de effecten van zowel preventieve als curatieve programma’s voor relatieondersteuning of relatietherapie. Nader onderzoek naar de korte- en lange-termijn (kosten)effectiviteit van programma’s zoals genoemd in de verkennende studie relatie-ondersteunend aanbod Centra Jeugd en Gezin (Anthonijsz, 2010) brengt beter in kaart wat de opbrengst is van deze programma’s voor deelnemers, verzekeraars en overheid. Internationaal onderzoek laat zien dat er effectieve programma’s bestaan. De resultaten van deze studies kunnen niet direct vertaald worden naar de Nederlandse (multiculturele) situatie. Onderzoek kan worden uitgevoerd binnen Nederlandse universiteiten en kenniscentra (bv Nederlands Jeugdinstituut). Geschatte kosten van dit onderzoek zijn afhankelijk van vraagstelling en gekozen methodiek.
5. Investeer in een landelijk dekkend netwerk van programma’s gericht op relatieondersteuning en vermindering van ouderlijke conflicten
Laagdrempelige programma’s gericht op de ondersteuning van partnerschap worden onvoldoende aangeboden en ondersteund. Ook het aanbieden van (landelijk ontwikkelde) e-health oplossingen gericht op informatieverstrekking en laagdrempelige interventies kan hierin een bijdrage leveren. Conform een recent advies van de Britse overheid kan juist de inzet op dit soort laagdrempelige programma’s veel kosten besparen en sluit dit aan op de wensen en behoeften van hulpvragers. Training van professionals om relatie ondersteunend aanbod te verzorgen is in de jeugdzorg en GGZ onvoldoende beschikbaar. Gemeentes kunnen gestimuleerd worden om effectief bewezen programma’s en goede praktijkvoorbeelden gericht op relatieondersteuning aan te bieden.
6. Investeer in het geven van voorlichting, informatie en advies op scholen en kinderopvang ten aanzien van relatiekwaliteit en de fase van pre-marriage
De focus in organisaties en hulpverlening is nu gericht op het verminderen en beperken van de schade en negatieve gevolgen van relatieproblematiek. Tot nu toe is er te weinig aandacht besteedt aan laagdrempelige en preventieve programma’s gericht op relaties, relatiekunde, omgangskunde en leefstijl. Aandacht voor relaties start al bij kinderen en jongeren: hoe ga je met elkaar om, hoe ga je relaties aan. Door op scholen aandacht te besteden aan relaties, leren kinderen en jongeren beter wat ze later kunnen verwachten. Daarmee bouwen zij een gezonde bagage op die ze meenemen in de toekomst, naar het moment waarop ze zelf hun keuzes maken voor een partner, gezin en kinderen. Als aanvulling op laagdrempelige programma’s voor omgangskunde tijdens de lagere school leeftijd, kan in de fase van de start van een intieme relatie met een levenspartner, aanvullende voorlichting een sterk preventieve werking hebben (fase ‘pre-marriage’).
7. Maak inzichtelijk wat de maatschappelijke kosten van relatieproblemen en scheiding zijn
Partners met relatieproblemen maken vaker gebruik van de gezondheidszorg dan mensen zonder relatieproblemen. Scheidingen betekenen een grote maatschappelijke en financiële druk op de (sociale) woningmarkt, juridische hulpverlening, sociale voorzieningen en inzet van jeugdzorg. Een eerste verkennende literatuurstudie berekende dat de totale maatschappelijke kosten van scheiding op jaarbasis 2,3 miljard euro betreffen (EconoVision, 2013). Nader onderzoek is nodig om de maatschappelijke kosten en de kosten voor de gezondheidszorg voor de Nederlandse situatie te bevestigen. Dit onderzoek dient richting te geven aan toekomstig beleid gericht op verminderen van de maatschappelijke kosten.
Drs. J. Voordewind Tweede Kamerlid ChristenUnie
Drs P. Dingemanse EFT-Nederland
Dr. G.J. Kloens Happy Couple Institute
Dr. E.S. Kluwer Universiteit Utrecht
Dr. L. Pondman Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)
Drs. P. Verboom EFT-Nederland
Drs. A. Luteijn Pro-life / Achmea
Drs J. Hol Marriage Week Nederland
Mw. M.M. van Bergeijk Marriage Course Nederland
Drs. Inge Anthonijsz Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Referenties:
Anthonijsz, I., Dries, H., Berg-Le Clerq, T. , C. Chênevert, Verkennende studie Relatieondersteunend aanbod Centra Jeugd en Gezin (2010). Uitgave: Nederlands Jeugdinstituut
Baracs, M.N. & Vreeburg- Van der Laan, E.J.M (2014). Vechtende ouders, het kind in de knel. De Kinderombudsman.
Brenninkmeijer, A.F.M. & Dullaert, M. (2012). De ondertoezichtstelling bij omgangsproblemen. Nationale Ombudsman
EconoVision (2013), Socio-economic impact of divorce and family breakdown in the Netherlands; Indicative analysis of socio-economic consequences, Rotterdam, EconoVision. (http://www.marriageweek.nl/wp-content/uploads/2013/02/MW-2013-report-final2.pdf)
Noten
[1] Parafrasering van eerste conclusie uit rapport van De Kinderombudsman (Baracs en Vreeburg– Van der Laan, p. 33). Ouders moeten goed voorgelicht (educatie) en geholpen kunnen worden.
[2] Parafrasering van tweede conclusie uit rapport van De Kinderombudsman (Baracs en Vreeburg– Van der Laan, p. 33) en conclusie Teeven en Van Rijn (brief 31 maart 2014, kenmerk 500685, p. 3)
[3] Baracs en Vreeburg– Van der Laan, p. 33; 39.
[4] 6 november 2012
[5] Baracs, M.N. & Vreeburg- Van der Laan, E.J.M (2014).
[6] brief 8 februari 2013, kenmerk 335514
[7] brief 31 maart 2014, kenmerk 500685, inclusief het Uitvoeringsplan Verbeteren situatie kinderen in een ‘vechtscheiding’.
[8] Parafrasering van vijfde conclusie uit rapport van De Kinderombudsman (Baracs en Vreeburg– Van der Laan, p. 37)
- Labels
- Joël Voordewind
Archief > 2014 > mei
- 28-05-2014 28-05-2014 15:52 - Studieschuldenstelsel in alle opzichten slecht plan
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het Verantwoordingsdebat 2013
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Gert-Jan Segers en Carla Dik-Faber over het onderzoek van KWR Watercycle Research Institute naar drugsresten in rioolwater
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over kledingbedrijven die geen inzicht geven in de aanpak van gebonden (kinder)arbeid in India
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het bericht dat het eten van voedselbanken vaak onvoldoende is
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber inzake Ontwerpbesluit beheer verpakkingen 2014
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Gert-Jan Segers ten behoeve van Capaciteit justitiële jeugdinrichtingen
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Inbreng Carola Schouten tbv Wijziging Algemene Ouderdomswet ivm wijziging voorwaarden vrijwillige verzekering over een achterliggende periode
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Inbreng Carola Schouten ten behoeve van de Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Medische zorg voor vreemdelingen
- 28-05-2014 28-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg nav Onderzoeksrapport "Veiligheid van vreemdelingen" en suïcide Armeense asielzoeker
- 27-05-2014 27-05-2014 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over de inzet van het kabinet tav eerste gedachtewisseling Europese agenda komende periode
- 27-05-2014 27-05-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Biotechnologie en kwekersrecht (AO d.d. 10/04)
- 27-05-2014 27-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij (SGP) over de aanslag op bezoekers van het Joodse Museum in Brussel
- 27-05-2014 27-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten over de berichten dat het rijk schulden erger maakt door het inhouden van toeslagen en de stijging van het aantal mensen dat onder beschermingsbewind is geplaatst
- 27-05-2014 27-05-2014 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Convenant Staatsbosbeheer
- 26-05-2014 26-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind en Kees van der Staaij (SGP) over het bericht dat gemeenten in de biblebelt fors minder geld per jongere krijgen dan andere gemeenten
- 26-05-2014 26-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over zorgverzekeraars die hun verzekerden geen inzicht willen (helpen) bieden in de opbouw van hun zorgnota
- 23-05-2014 23-05-2014 17:09 - Dik-Faber: ‘Mensen moeten hun zorgnota kunnen checken’
- 23-05-2014 23-05-2014 16:54 - Voordewind: ‘Biblebelt-gemeenten`niet straffen voor sociale cohesie’
- 23-05-2014 23-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten over het bericht dat overheden ervoor zorgen dat langdurig werklozen en arbeidsgehandicapten een hevige concurrentiestrijd leveren aan de onderkant van de arbeidsmarkt
- 22-05-2014 22-05-2014 18:02 - Arie Slob blij met extra steun Nederland voor Zuid-Sudanese vluchtelingen
- 22-05-2014 22-05-2014 17:07 - Christenen maken het verschil in Europa!
- 22-05-2014 22-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Gert-Jan Segers en Carola Schouten over het bericht dat miljardenwinst door dwangarbeid en seks behaald wordt
- 21-05-2014 21-05-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet schriftelijk overleg Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020
- 21-05-2014 21-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg MINUSMA
- 21-05-2014 21-05-2014 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Carola Schouten ten behoeve van Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden
- 21-05-2014 21-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Burundi en Rwanda
- 20-05-2014 20-05-2014 16:18 - Voltallige Kamer steunt CU/SGP-voorstel schrappen ‘Straatsburg’
- 20-05-2014 20-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de betekenis van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR)
- 20-05-2014 20-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de doodstraf voor een zwangere vrouw in Sudan
- 20-05-2014 20-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het bericht dat de NVWA steeds meer strafrechtelijke onderzoeken naar voedselfraude verricht en afrondt
- 20-05-2014 20-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Aanpak illegale immigratie Europese Unie
- 16-05-2014 16-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de openbaarheid van punctualiteitsgegevens van ProRail
- 16-05-2014 16-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over vervuilende tweetakt scooters
- 15-05-2014 15-05-2014 17:50 - ChristenUnie op de bres voor veroordeelde Sudanese zwangere christin
- 15-05-2014 15-05-2014 12:04 - ChristenUnie wil uitleg kabinet over kernreactor Petten
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat Wet stelsel openbare bibiotheekvoorzieningen
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over de uitspraken van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de instroom van asielzoekers
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Inbreng Carla Dik-Faber ten behoeve van Regels inz. verzekering zorg aan mensen die zijn aangewezen op langdurige zorg (Wet langdurige zorg)
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Inbreng Carola Schouten ten behoeve van de wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie en andere wetten ivm opheffing van de bedrijfslichamen
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers tbv Voorstel van rijkswet van het lid Van der Staaij mbt goedkeuring van verdragen betreffende de Europese Unie bij een meerderheid van twee derden van de stemmen in de Staten-Generaal
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Politietrainingsmissie Afghanistan
- 15-05-2014 15-05-2014 00:00 - Inbreng Carla Dik-Faber ten behoeve van de Aanpak alternatieven doden van eendagshaantjes
- 14-05-2014 14-05-2014 16:09 - ChristenUnie wil invoering landelijke bibliotheekpas
- 14-05-2014 14-05-2014 10:14 - Zeven aanbevelingen voor een betere ondersteuning van partnerrelaties en het verminderen van relatieconflicten
- 14-05-2014 14-05-2014 00:00 - Inbreng verslag Carla Dik-Faber ten behoeve van de Tweede tranche "Spoor in beweging"
- 14-05-2014 14-05-2014 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over de aansturing vanuit Europa op sociaal en economisch gebied
- 14-05-2014 14-05-2014 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Vechtscheidingen
- 13-05-2014 13-05-2014 16:52 - ChristenUnie wil meer Syrische vluchtelingen opvangen in Europa
- 13-05-2014 13-05-2014 00:00 - Inbreng Gert-Jan Segers tbv Wijziging Wet bescherming persoonsgegevens en Telecommunicatiewet ivm meldplicht datalekken
- 09-05-2014 09-05-2014 10:10 - Arie Slob: Grote ramp in Zuid-Sudan
- 08-05-2014 08-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het stilleggen van de dienstregeling op het spoor rond Alkmaar, Haarlem en Den Haag
- 07-05-2014 07-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over de uitzending van Zembla van 30 april jl. over het uitzetten van vreemdelingen naar Guinee
- 06-05-2014 06-05-2014 14:23 - ChristenUnie wil hoorzitting over kinderpardon
- 06-05-2014 06-05-2014 09:49 - De eeuw van mijn schoonmoeder (column ND)
- 06-05-2014 06-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik over sturend gedrag van zorgverzekeraars
- 02-05-2014 02-05-2014 13:22 - Dik-Faber: ‘Zorgverzekeraars mogen geen ‘trucjes’ gebruiken tegen consument’
- 02-05-2014 02-05-2014 13:13 - Voordewind: ‘Oplossing nodig voor dure jeugdzorg’
- 02-05-2014 02-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de brandbrief van de regio Zuid-Oost Utrecht over de inkoop van jeugdzorg
- 01-05-2014 01-05-2014 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten over de toepassing van de uitzondering op de maximale periode van 10 jaar voor de vrijwillige verzekering van de AOW
Reacties op 'Zeven aanbevelingen voor een betere ondersteuning van partnerrelaties en het verminderen van relatieconflicten'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.